Ex-deelnemers

EX-DEELNEMERSUNCATEGORIZED

Ilse DeLange en Waylon hebben ‘geen ruzie meer’: dit liep er fout tussen duo

‘Tijd heelt alle wonden’, met die veelzeggende woorden blikt Ilse DeLange in het praatprogramma College Tour terug op haar moeilijke werkrelatie met Waylon. Die laatste was in 2014 de helft van The Common Linnets. Onder die naam werden Ilse en Waylon onverwacht tweede op het Songfestival 2014. Een succesverhaal leek in de maak, maar ruzies en woordenwisselingen tussen het duo staken daar een stokje voor. Hoe kwam dat ook alweer?

Terug naar Kopenhagen. Het Nederlandse liedje, Calm after the Storm getiteld, lijkt kansloos. Maar na de repetities en de halve finales lijken Ilse DeLange en Waylon, twee populaire namen die al eerder werden gevraagd om eindelijk Nederland te vertegenwoordigen, schaduwfavorieten. Die rol maken ze waar. Enkel Conchita Wurst blijkt populairder, maar Nederland pakt zilver. De runner-up van 2014 is op de radio en in de hitlijsten zelfs populairder dan het lied van winnende Wurst. Het buitenland lonkt! Ilse is zelfs geëmotioneerd door alle lof.

play

Uiteindelijk zullen (onder andere) die buitenlandse plannen ervoor zorgen dat de twee artiesten kort na de triomftocht niet meer door dezelfde deur kunnen. Eind mei 2014 komt Waylon namelijk al met een verklaring waarom hij uit The Common Linnets stapt. Dat doet hij nadat hij niet van de partij is op enkele concerten van de pas gelanceerde groep. Hij mist creatieve gelijkwaardigheid, schrijft hij op Facebook. Al doen er ook geruchten de ronde dat de drugsproblemen van de man met de hoed voor wrevel hebben gezorgd. Op de Nederlandse tv is Waylon best scherp voor Ilse:

play

Later confronteert talkshow RTL Late Night Ilse met die opvallende uitspraken van haar collega. Een emotionele DeLange wil niet ingaan op de kwestie, maar ‘dit was geen houdbare situatie, ik ben blij dat het afgelopen is’, zegt ze. ‘Het heeft veel pijn gedaan, terwijl dit het mooiste uit mijn carrière was en tegelijk het meest zwarte gedeelte dat ik heb gekend.’ Vanaf dan stopt de samenwerking tussen de twee. Ilse gaat verder met haar groep, maar met andere artiesten.

play

Zeven jaar later volgt nu dus een voorzichtige verzoening. Dat zegt Ilse bij College Tour: ‘We zijn elkaar op straat tegengekomen en dat was hartstikke mooi. Tijd en afstand doen mooie dingen met emoties, ik wens Waylon het allerbeste. Elkaar terugzien was eerst ongemakkelijk, maar daarna volgde een omarming en dat zei eigenlijk alles.’ En of er stilte na de storm is.

Hooverphonic is onze Songfestivalkandidaat van 2021. Ontdek dankzij alle verhalen in ons boek ’65 jaar België op het Songfestival’ hoe het de andere deelnemers is vergaan. Koop het via deze link.