Ex-deelnemers

EX-DEELNEMERS

Tien opmerkelijke Belgische Songfestivalverhalen waar je alles over wil weten

In ons boek 65 jaar België op het Songfestival krijg je in 664 pagina’s aan Belgische geschiedenis op de populaire liedjeswedstrijd voorgeschoteld. Zowel media, fans als vele artiesten zijn laaiend enthousiast over het boek. Twijfel jij nog om het boek te kopen? Deze tien opmerkelijke Belgische verhalen, waar je in ons boek alles over leest, maken je alvast nieuwsgierig. Klik op deze link om het boek te kopen.

Verhaal 1: de kleur van de pakjes van Nicole & Hugo

Terug naar 1973. Het liefdevolle koppel Nicole & Hugo zong het iconische Baby, baby voor België. Hier werd het nummer populair, in Luxemburg wachtte de laatste plaats. Hun outfits waren paars, maar waarom toch? Blijkt dat Nicole het destijds voor het zeggen had. Zij koos dus de kleur en daar had ze een goede reden voor … In ons boek staat ook een foto van het duo in dé pakjes!

Verhaal 2: pech op Xandee’s vliegtuig 

In 2004 zakte Sandy Boets aka Xandee als een van de grote favorieten af naar het Eurovisiesongfestival. De hele deelname liep niet van een leien dakje. Zo werd de bagage van de Belgen tegengehouden bij de douane. Al was de pech eigenlijk al begonnen op het vliegtuig. Daar gebeurde namelijk iets vrij luguber …

Verhaal 3: de primeur van Telex

Euro-vision, het Belgische liedje van 1980, was op veel vlakken opvallend. Zelfs als het op het gebruik van instrumenten aankwam! De Belgen zorgden in Den Haag zelfs voor een absolute primeur. Eentje waar de plaatselijke brandweer niet tevreden mee was. De repetities van Telex verliepen dan ook niet goed.

Verhaal 4: niet Israël maar België won in 1978

Dat verhaal doet namelijk de ronde in een land in het Midden-Oosten. Toen duidelijk werd dat ‘vijand’ Israël zou gaan winnen met A-ba-ni-bi, stopte de nationale omroep van dat ene land met uitzenden, toonde een bos narcissen en verklaarde dat onze Jean Vallée, die knap tweede werd maar dus niet won, het Songfestival 1978 had gewonnen!

play

Verhaal 5: de bekende invaller bij Clouseau

Maak het maar mee: je gitarist die vlak voor je optreden op het Eurovisiesongfestival afgevoerd moet worden wegens ziekte. Het overkwam Clouseau in 1991. Muzikant Chris Peeters werd teruggebracht naar België en een andere bekende zanger en liedjesschrijver (ook van Geef het op) werd ingevlogen. Dat hij moest optreden in Rome, vernam de man in kwestie via … een lek in de krant! Kris Wauters blikt er in het boek op terug.

Verhaal 6: de tweede keuze van 1985

In dat jaar zat de BRT met de handen in het haar. De omroep had een zangeres gestrikt, een melodie laten maken en had verschillende teksten laten schrijven. De vertolkster, de veelzijdige Mireille Capelle, en de muziekcomponist vonden de teksten maar niks. Een andere songtekst, Vannacht van de bekende Hugo Claus, had de voorkeur. BRT ging niet akkoord en plots zaten ze zonder volwaardige inzending. Linda Lepomme legt in 65 jaar België op het Songfestival hoe ze geselecteerd werd. Maar ze was geen tweede keus, maar derde … De Vlaamse omroep probeerde eerst een andere, nu nog steeds bekende zanger en acteur te strikken. Maar hij bedankte, ook hij komt in ons boek aan het woord.

Verhaal 7: zo bereidde Tom Dice zich voor

Onze kandidaat kwam in 2010 vol zelfvertrouwen aan in Oslo. Hij was zelfs zo ontspannen dat hij in zijn loge, vlak voor hij naar het podium moest, met zijn team nog naar filmpjes heeft gekeken van een bekende én beruchte VRT-reeks. Tom lachte tranen met tuiten en begreep dan ook niet waarom de Spaanse zanger vol woede langsliep. Dit was de reden:

play

Verhaal 8: Sergio op het toilet

Vooraleer Sergio naar het Songfestival mocht, moest hij Eurosong 2002 zien te winnen. Dat lukte, maar Sergio en zijn ‘ladies’ deden dat toen wel onder een andere groepsnaam. De oorspronkelijke naam had een nogal sanitaire betekenis. In Tallinn werd Sergio & The Ladies dertiende.

Verhaal 9: liefdesbreuk na het Songfestival

Je privéleven op orde houden terwijl de molen van het festival in volle gang is … Verschillende ex-deelnemers zoals Lisa del Bo en Sennek vertellen dat dat alles behalve gemakkelijk is! In ons boek ontdek je nog een derde naam die het privé zwaar te verduren kreeg. Zowel voor, tijdens als na het Songfestival voelde ze veel druk op haar schouders. Haar vriendje stond mee op het podium, maar de relatie vertoonde barsten …

Verhaal 10: Micha Marah in de coulissen

In het interview in ons boek, een van de vijfendertig diepte-interviews in het boek, legt Micha Marah uit waarom ze zich in 1979 kansloos achtte met haar gehate liedje. Wat doe je dan in de coulissen van het Songfestival? Blijkbaar zoiets straf en bizar, dat de studiomeester in Israël zei dat hij het later in zijn memoires zou zetten!

Nieuwsgierig geworden? Het boek 65 jaar België op het Songfestival is zowel in België als Nederland te koop. Schaf een exemplaar aan via o.a. Fnac, Standaard Boekhandel, Bol.com en Libris.

Nu te koop: het boek ’65 jaar België op het Songfestival’