België

BELGIE

Het beste Belgische Songfestivallied – Van 60 naar 46

De voorbije maanden ging Songfestival.be samen met jou op zoek naar dé ultieme Belgische Songfestivalinzending van de afgelopen 61 jaar. 15 inzendingen zijn overgebleven en nemen het nu tegen elkaar op. Dat wil ook zeggen dat er een heleboel liedjes en artiesten gestrand zijn buiten de top 15. Die verschuivingen zorgden voor pittige discussies op onze Facebookpagina. Welke Songfestivalinzendingen konden jullie niet genoeg bekoren? We publiceren de volledige rankschikking in 3 delen. Achter elk jaartal staat de gemiddelde score die jullie samen gaven.

60. Fud Leclerc met ‘Ton nom’ uit 1962 (1,27)

play

Fud was maar liefst vier keer de Belgische vertegenwoordiger op het Songfestival. Dat wil jammer genoeg niet zeggen dat hij dé succesformule te pakken had. Zijn poging uit 1962 werd door jullie op de allerlaatste plaats gezet, net als op het festival. Is Ton nom nu het slechtste liedje dat we ooit inzonden? Misschien niet, maar een grote indruk maakte Leclerc niet op de stemmers.

59. Patrick Ouchene met ‘Copycat’ uit 2009 (1,68)

play

Onze inzending uit 2009 is altijd eentje geweest die de tongen snel los maakt. Bijna niemand lijkt hier tevreden mee te zijn. Dit ‘eerbetoon’ aan Elvis Presley scoorde zowel op het festival als in onze stemming zeer slecht. Patrick (foto) doet zijn ding op de voorlaatste plaats.

58. Nathalie Sorce met ‘Envie de vivre’ uit 2000 (1,88)

play

Laatste plaats op het Songfestival, de Barbara Dex Award, ondermaatse zang en geen dijk van een nummer … Onze inzending uit 2000 heeft België niks opgeleverd. 18 jaar later komt Nathalie op de derde plaats terecht, vanonder te beginnen.

57. Linda Lepomme met ‘Laat me nu gaan’ uit 1985 (2,59)

play

Zijn de binnengekomen punten voor het live-orkest? Feit is dat deze hele inzending, goed voor alweer een laatste plaats, een is om snel te vergeten. En zeggen dat het oorspronkelijk de bedoeling was om met een liedje van Hugo Claus (!) deel te gaan nemen.

56. The KMG’s met ‘Love Power’ uit 2007 (2,67)

play

België hoopte met deze inzending mee te surfen op het succes van de opflakkering van de discomuziek. Olifantenpijpen, donkere zonnebrillen en zelfs een discobal als openingsbeeld … Het leek alsof ons land heel wat moeite gedaan had. De bal viel hard op onze hoofden. Geen finale, en ook geen inzending die we waarderen.

55. Fud Leclerc met ‘Mon amour pour toi’ uit 1960 (2,71)

play

Hier is Fud weer. Vier inzendingen, en allemaal ontvingen ze heel weinig punten van onze stemmers. Hij werd destijds zesde in Londen, maar anno 2018 scoort zijn liedje veel minder goed.

54. Ishtar met ‘O julissi’ uit 2008 (2,73)

play

Ons land stuurde twee keer een liedje in een verzonnen taal. De Walen scoorden er ongelofelijk mee, de Vlamingen bleven met een serieuze kater achter. Ishtar versloeg favoriete Sandrine in de voorronde, maar buiten de studio’s van de VRT deed deze inzending niks. Ook nu niet.

53 . Fud Leclerc ‘Ma petite chatte’ uit 1958 (2,92)

play

Onze Fud is nog niet uitgezongen. Hij zong op het derde Eurovisiesongfestival over zijn kleine schatje … Het leverde hem een plaatsje in de middenmoot op. Er namen dan ook maar negen landen deel. Ook nu weer een buis, met 2,92 als zeer laag gemiddelde.

52. Iris met ‘Would You’ uit 2012 (2,97)

play

Iris of toch Airis? Doet er niet toe, het was Loreen die het festival in Baku volledig kleurde. Na het succes met de interne selectie van 2010 was het nu weer teleurstelling troef. Wist je trouwens dat Iris zelf ook niet tevreden was met haar liedje? Haar favoriet kregen we naar eigen zeggen nooit te horen.

51. Mony Marc met ‘Le plus beau jour de ma vie’ uit 1956 (3,06)

play

Net niet in de top 50, Mony Marc. België kwam als derde en tiende aan bod. Ja, toen waren er twee liedjes per land. Mony bracht een vrij vrolijk nummer. Hoe ze het ervan af heeft gebracht, blijft tot op de dag van vandaag een mysterie.

50. Bob Benny met ‘Hou toch van mij’ uit 1959 (3,06)* Staat boven 1956 omdat het meer hogere scores kreeg

play

Een eerste verrassing? Bob Benny heeft voor meer dan vijftig jaar lang voor het beste Vlaamse songfestivalresultaat gezorgd. Maar al die jaren later heeft hem dat niet veel punten opgeleverd.

49. Fud Leclerc met ‘Messieurs les noyés de la Seine’ uit 1956 (3,36)

play

Zestig Belgische inzendingen, vier deelnames van Fud Leclerc en het is zijn allereerste liedje uit 1956 dat het hoogst scoorde in onze stemming. Had hij dat geweten. Fud, overleden in 2010, heeft hoe dan ook een groot aandeel gehad in de Belgische geschiedenis op het Songfestival. Hij is de Valentina Monetta van ons land.

48. Witloof Bay met ‘With Love Baby’ uit 2011 (3,38)

play

Een nieuw experiment van de RTBF. Volgens velen een zoveelste flop, maar vergeet niet dat deze groep één puntje tekort had om door te stoten naar de grote finale in Düsseldorf. Wie weet wat voor verhaal schreven we hier dan. Enkele van onze stemmers hadden dit liedje hoger verwacht.

47. Lize Marke met ‘Als het weer lente is’ uit 1965 (3,62)

play

In 1965 keek Lize Marke uit naar de lente, maar verder dan een koude rilling kwam ze destijds niet. Want België eindigde allerlaatste met geen enkel punt. Bij ons ontving de zangeres wel enkele puntjes, maar scoren doet Marke nog steeds niet.

46. Reynaert met ‘Laissez briller le soleil’ uit 1988 (3,74)

play

We sluiten dit eerste deel af met de nummer 46. Na twee jaar eerder te winnen, het jaar voordien gastland te zijn, werd België in 1988 weer naar de onderste regionen van het klassement gestuurd. En ook nu doet Reynaert het alles behalve goed.