België

BELGIE

VRT neemt organisatie Songfestival 2019 over (Aprilgrap)

Het Eurovisiesongfestival 2019 wordt niet in Israël, maar in België georganiseerd. Dat besliste de EBU uit veiligheidsoverwegingen, zo meldt ze op haar website.

De afgelopen weken vielen verschillende bommen in en rond Tel Aviv, de oorspronkelijk geplande gaststad voor het 64e Songfestival. Meer en meer rees de vraag of de Israëlische omroep en de EBU de veiligheid van de delegaties en journalisten wel zouden kunnen garanderen, en vorige week nog was onze redacteur Jasper op Radio 2 te horen om over de heikele situatie te praten. Jon Ola Sand, de grote baas van het Songfestival, liet in een Noorse krant al verstaan dat er ‘altijd een plan B klaarligt’, zonder daar verder over te willen uitweiden.

Vlaamse productie

Vandaag melden de EBU en de VRT dat ze tot een akkoord zijn gekomen om het Eurovisiesongfestival 2019 naar België te halen. ‘België neemt al sinds het prille begin van de wedstrijd deel, maar organiseerde slechts een keer tot hiertoe’, klinkt het bij de EBU. ‘Het land stond dan ook al lang bovenaan bij ons als ‘reserveland’. De VRT en RTBF bewezen dat ze internationale producties aankonden bij het Junior Eurovisiesongfestival 2005 (dat in Hasselt werd gehouden, red).’

Het zal de eerste keer ooit zijn dat de Vlaamse omroep de organisatie op zich neemt. In 1987, toen het festival op de Heizel in Brussel plaatsvond, was het een volledig Waalse productie. De data van het Songfestival 2019 blijven ongewijzigd: de halve finales gaan door op dinsdag 14 en donderdag 16 mei, de finale op zaterdag 18 mei. Ook het logo en de slogan Dare to dream worden overgenomen: het is te laat om nog een nieuw creatief team samen te stellen en een nieuwe look en feel te laten bepalen.

Margriet Hermans opgevist als presentatrice?

Op sociale media wordt al druk gespeculeerd over wie de VRT naar voor zal schuiven als presentatoren, aangezien de vier geplande Israëlische hosts te veel vroegen voor de oversteek naar België en hun contracten vernietigd werden. Commentator Peter Van de Veire lijkt de grootste kanshebber, maar het is niet bekend of de VRT net als de Israëlische omroep streeft naar vier presentatoren, minder of misschien zelfs nog meer. Songfestival.be heeft uit goede bron vernomen dat er gesprekken worden gevoerd met Danira Boukhriss, die vorig jaar de Belgische jurypunten bekendmaakte. Er zou ook worden gepraat met coryfeeën Margriet Hermans en Janine Bisschops, aangezien zij vandaag de dag beiden niets anders doen dan in kelders zitten op de bejaardenzender EclipsTV.

Concertzalen volgeboekt

Op zes weken tijd een van de grootste televisieproducties van het jaar in elkaar boksen, is allesbehalve een sinecure. Daarom kreeg de VRT goedkeuring van de EBU om er drie meer bescheiden televisieprogramma’s van te maken, dus ook met een lager budget en een kleinere zaalcapaciteit. Alle landen zullen live optreden, maar niet in een grote concertzaal zoals we dat gewend zijn: het Antwerpse Sportpaleis en de Lotto Arena, de Hasselste Ethias Arena en het Brusselse Paleis 12 zitten al volgeboekt, en een beschikbare zaal moet minstens een maand onafgebroken beschikbaar zijn om het podium te kunnen opbouwen en afbreken, alle landen te laten repeteren en de liveshows in te laten doorgaan.

De Vlaamse omroep zat met de handen in het haar om een geschikte locatie te vinden om het Songfestival te huisvesten, en vond heil in de provincie Oost-Vlaanderen. De twee halve finales en de finale zullen rechtstreeks op antenne gaan vanuit de grote theaterzaal in het Cultuurcentrum Belgica in de stad Dendermonde, met 400 zitplaatsen waarvan 100 op het balkon. Dat is een wel erg kleine zaal voor een grote internationale muziekwedstrijd, zo erkent ook een woordvoerster van de VRT: ‘Het is de laatste jaren een trend om steeds naar kleinere zalen te verhuizen. In de zaal in Tel Aviv was ook enkel plek voor het podium en vijf man en een paardenkop. Daarom zien we dit als een gezelligere, meer intieme locatie. Het publiek zal onze Eliot haast kunnen aanraken.’

Geen Madonna

Twee eerste slachtoffers van de plotse verhuis van het liedjesfestijn zijn de Amerikaanse Madonna en de Israëlische Dana International. Zij werden al wijd en zijd getipt om als gastartiesten op te treden tijdens de editie in Tel Aviv, maar zowel de verplaatsing als het budget gooien nu roet in het eten. ‘We hebben geen geld om deze twee wereldartiesten naar Dendermonde te laten komen’, bekent de VRT-woordvoerster. ‘Maar we hebben al een waardig vervangoptreden voorzien: er komt een dansact geïnspireerd op het verhaal van het Ros Beiaard, de trots van Dendermonde. Het wordt Riverdance 2.0‘, klinkt het stellig bij onze omroep.

De mensen die al tickets hadden gekocht voor de liveshows in Tel Aviv kunnen op deze link terecht voor meer informatie over het geplande Songfestival op Belgische bodem en hoe ze hun tickets kunnen inwisselen.

Dit artikel is een eenaprilgrap. Het Eurovisiesongfestival 2019 vindt tot nader order gewoon plaats in Tel Aviv, Israël. Margriet Hermans en Janine Bisschops blijven in de kelders van EclipsTV en het Ros Beiaard blijft op stal.