België

BELGIELISBON 2018

Welke Vlaamse artiesten willen écht naar het songfestival?

VRT kiest voor 2018 zijn kandidaat voor het songfestival in Lissabon intern. Wij contacteerden verschillende artiesten of hun managers om te weten te komen wie nu écht volgend jaar of in de toekomst wil deelnemen aan de bekende liedjeswedstrijd. Er kwamen verschillende reacties binnen, onder andere van het team van Natalia, Billie, 2 Fabiola, Dana Winner, Lady Linn én Emma Bale.

Onze lezers mochten enkele weken geleden via sociale media laten weten wie zij graag naar het Eurovisiesongfestival zouden sturen. Er kwam massaal veel reactie binnen op onze video. Bepaalde artiestennamen kwamen steeds terug, terwijl andere lezers een compleet ander idee hadden. Maar zijn die gewenste namen nu realistisch of denken bepaalde artiesten in de verste verte niet aan een deelname? Wij zochten het uit!

‘Planning Natalia voor 2018 laat het toe’

Dé meest genoemde naam en dus voor velen de perfecte songfestivalkandidate is Natalia. We schreven een tijd geleden al dat de zangeres opnieuw positief staat tegenover een eventuele deelname. Manager Stijn Peeters zorgde vanuit Spanje voor enige verduidelijking: ‘Natalia heeft spontaan Ja geantwoord op een vraag van Showbizz Bart over het songfestival. Ik kan begrijpen dat ze geen zin meer heeft in een competitie met verschillende artiesten, maar nu is het systeem anders én dat is succesvol gebleken.’

‘Een intern selectiecomité vraagt volgens mij de artiest in kwestie, maar die vraag is er nog niet gekomen. Daar is nog niet over gesproken. Al kan dat nog! Moest die vraag om deel te nemen er komen, dan zullen wij blij zijn en die in overweging nemen. De tournee van Natalia loopt af in maart 2018, dus er is eventueel wel ruimte in de planning. Maar als ze iemand anders kiezen, zullen wij respect hebben voor die beslissing. Het is niet zo dat wij actief aan het solliciteren zijn bij de VRT’, zegt Peeters.

Stijn Peeters werkt ook nauw samen met Laura Tesoro. De naam van onze kandidate van 2016 dook ook af en toe op, maar Peeters weet dat Laura een drukke planning heeft waarin nog een songfestivaldeelname niet past.

Billie wil graag deelnemen, Emma Bale en Lady Linn helemaal niet

Het management van zangeres Billie, die tegenwoordig scoort met liedjes als Give me the Knife en Love Kills Slowly liet ook van zich horen. ‘Billie is geïnteresseerd en dat hebben we ook aan de VRT laten weten, maar de beslissing valt uiteindelijk achter gesloten deuren’, laat Jan Vanneste van News Records ons weten. Lady Linn is ook populair bij onze lezers, maar in tegenstelling tot Billie is het songfestival voor haar een no go. ‘Je mag me opbellen als het orkest weer terugkeert’, zegt de sympathieke zangeres. ‘Het is een hele eer dat jullie aan mij denken, maar ik zie mezelf daar niet staan. Ik heb sowieso geen zin in wedstrijden, laat nieuwe artiesten dat maar doen.’

Dat geldt trouwens ook voor … Emma Bale! Haar naam viel massaal op onze Facebookpagina en wij spraken daarom met Karsten Biesemans van Sony Music. ‘Daar kan ik héél snel op antwoorden. Emma heeft daar helemaal géén interesse in. Het is geen podium waar zij wil staan. Dit jaar stond ze bijvoorbeeld op Pukkelpop, wel dat is de weg waar wij met haar naar toe willen, en het songfestival past daar niet bij,’ weet hij.

Belle Perez, Dana Winner en 2 Fabiola verwachten vraag niet

Belle Perez en 2 Fabiola namen in het verleden met succes deel aan de voorrondes en blijven positief staan tegenover de liedjeswedstrijd. ‘Belle staat er nog steeds voor open, maar we verwachten de vraag niet hoor’, laat haar management ons weten. ‘We zijn dan ook nog niet gebeld, ze vissen tegenwoordig in de vijver van de jonge en opkomende artiesten’. Pat Krimson van 2 Fabiola vindt het jammer dat er voor 2018 geen selectieshows op televisie komen. ‘De voorronde van 2014 betekende de herlancering van 2 Fabiola,’ zegt hij. ‘Loredana en ik hebben voorlopig geen ambitie meer om naar het festival te gaan, al is ons showbizzgehalte wel hoog genoeg volgens mij! De solocarrière van Loredana loopt erg goed en zij zou zéker graag solo ons land vertegenwoordigen. Ik wens onze kandidaat alvast veel succes toe!’

‘Stuur Dana Winner met een lied als dat van Sanna Nielsen uit 2014‘, kwam als reactie binnen. Hallo, Dana? ‘Ik denk wel dat ze dat zou willen overwegen’, zegt haar manager Marc Brouwers. Al kan ik moeilijk in haar plaats spreken. Hoe dan ook; wij zijn nog niet gebeld en veel hangt af van de selectieprocedure. Je moet inspraak hebben.’ Of Barbara Dex? Dex, in 1993 onze kandidate en daarna succesvol in Eurosong, heeft het hoofdstuk intussen afgesloten, laat haar entourage ons weten.

‘Geen commentaar’ bij Oscar & The Wolf en Bazart

Natalia, Emma Bale, Oscar & The Wolf en Bazart staan het hoogste op de verlanglijstjes. DBNR, die het management doet van die twee laatste, wil liever geen reactie geven over het songfestival en de populaire bands. PIAS, hun platenlabel, laat weten dat beide groepen een drukke planning hebben en met veel voorbereidingen bezig zijn. De kans lijkt dus klein dat België vertegenwoordigen op het songfestival in Lissabon aangeduid staat op hun kalanders.

We zochten ook contact met onder andere de teams van Milow, Ozark Henry, Tom Frantzis, Sarah Bettens en Tom Helsen, maar ontvingen geen reactie.

Conclusie: er zijn verschillende zangers, zangeressen of groepen die de VRT mag contacteren om naar Portugal te sturen, terwijl er ook veel artiesten zijn die nu duidelijk hebben gemaakt dat we ze niet moeten verwachten op het podium van het Eurovisiesongfestival.