Spanje

SPANJE

‘Laat Spaanse kandidaat enkel nog in Catalaans, Castiliaans, Baskisch, of Galicisch zingen’

PSOE, de Spaanse socialistische partij, dringt er op aan dat de volgende Spaanse kandidaten op het songfestival nooit meer in het Engels zingen. Volgens de partij moet er gezongen worden in de officiële landstalen van Spanje om zo de Spaanse cultuur beter uit te dragen op  de liedjeswedstrijd.

Partido Socialista Obrero Españo meent het serieus; ze hebben in het parlement een wetsvoorstel ingediend bij de commissie Cultuur. De partij wil dat de Spaanse regering met omroep RTVE gaat onderhandelen over de manier waarop de zender de Spaanse inzending voor het songfestival selecteert. Meest opvallende eis: nooit méér Engels voor Spanje, maar enkel liedjes vertolkt in het Spaans, Castiliaans, Catalaans, Baskisch of Galicisch.

‘Slechte resultaten zorgen voor negatieve impact’

De partij is van mening dat RTVE na het zoveelste slechte resultaat (Manel werd in Kiev zelfs allerlaatste) moet gaan nadenken over hun selectiecriteria. Ze vrezen dat de slechte resultaten voor een negatieve impact zal zorgen op cultureel vlak. De minister van Cultuur moet het heft nu in eigen handen nemen. Hun wetsvoorstel moet er voor zorgen dat de toekomstige Spaanse inzendingen weer voor prestige op het songfestival (én op cultureel vlak) zorgen. Daarom rijst de vraag waarom de kandidaten van Spanje amper in de officiële talen zingen. De laatste jaren bevatten de inzendingen uit Madrid meer en meer Engelse teksten met flarden Spaans. PSOE claimt dat de officiële talen van Spanje als cultureel erfgoed moeten worden gezien en dat die piste dan weer overeenstemt met de grondwet.

De socialisten halen ook nog de kritiek aan die de Spaanse Academie voor Taal had op de inzending van 2016. Say Yay van Barei (foto) was het eerste songfestivalliedje dat uitkwam voor Spanje dat volledig in het Engels gezongen werd. De academie vond dat een idiote beslissing. Het is nu wachten op een beslissing van de commissie.