Spanje

SPANJE

Zo klinkt Spaanstalig Songfestivalliedje ‘Universo’ van Blas Cantó

Universo, zo heet het liedje waarmee Blas Cantó Spanje zal vertegenwoordigen op het komende Songfestival. De onthulling gebeurde zowaar via TikTok, een bij jongeren erg populaire social media app waarmee je korte muziekvideo’s maakt en deelt. De voorstelling van het lied zelf volgde op 30 januari.

Eerst werd met Universo de titel van het nummer bekendgemaakt, samen met de componist. Verrassing: dat is Blas zelf. Hoe de Spaanse inzending klinkt, wat het genre is en of er Engels te horen zal zijn … Dat weten we nu, want het liedje staat online.

Dit wil de zanger nog kwijt over het lied: ‘Het nummer is een compleet nieuwe stijl voor mij, maar blijft toch dicht bij mijn essentiële zelf. Ik heb het geschreven op een moment in mijn leven waarop ik, waarschijnlijk uit lafheid, mijn stem niet durfde te verheffen. Ik dacht dat zwijgen makkelijker zou zijn, maar ik had het mis. Met al mijn kracht zeg ik nu sorry tegen het universum.’

Beluister de Spaanse inzending:

play

Vijftig liedjes

Blas en zijn team ontvingen vijftig liedjes om uit te kiezen. Universo is ontstaan op een writers camp in Schotland. De Spaanse kandidaat heeft samen met producer Dan Hammond gesleuteld aan het nummer. Ashley Hicklin zit ook mee achter het liedje, net als bij onze Belgische inzending van 2010, Me and My Guitar.

De inzending van Spanje is een mid-tempo liedje met naar eigen zeggen een episch einde. Daarmee bedoelen ze de wel héél hoge noot die Blas laat horen. Afwachten of hij dat ook live in Rotterdam kan.

De aankondiging van de titel op TikTok:

@eurovisiontve‘Universo’ es la canción de Blas Canto para Festival de Eurovisión 2020♬ sonido original – eurovisiontve

Selectie voor 2020

Waar vorige jaren het populaire programma Operacíon Triunfo werd gebruikt om de artiest te kiezen, gebeurde het dit jaar achter gesloten deuren. De Spaanse omroep RTVE kiest voor een bekende naam. Blas Cantó, een populaire Spaanse zanger, krijgt de taak om Spanje eindelijk weer eens in de linkerhelft van de tabel te krijgen. Naar het schijnt was ook Ruth Lorenzo, de Spaanse vertegenwoordigster van 2014, in de running om (opnieuw) deel te nemen.