Frankrijk

FRANKRIJK

Frankrijk kiest op 27 januari

De Franse omroep France 2 heeft, redelijk laat, data bekendgemaakt van Destination Eurovision, de nieuwe nationale finale van onze zuiderburen die over enkele weken al op antenne gaat.

Het nieuws werd via Twitter bekendgemaakt: er komen drie uitzendingen op drie opeenvolgende zaterdagavonden. Op 13 en 20 januari komen er twee halve finales, die op 8 en 9 januari opgenomen worden. In elke halve finale nemen negen songs deel, waarvan er telkens vier worden weerhouden door een zeskoppige vakjury. Die bestaat uit drie Franse artiesten, Amir (ESF 2016), Isabelle Boulay en Christophe Willem, en de delegatiehoofden op het Songfestival van Zweden, Italië en Wit-Rusland, respectievelijk Christer Björkman, Nicola Caligiore en Olga Salamakha.

De finale gaat dan op 27 januari rechtstreeks op antenne. De acht finalisten worden beoordeeld door tien internationale juryleden (tien delegatiehoofden, uit Zweden, Italië, Wit-Rusland, Bulgarije, Armenië, Zwitserland, Rusland, Israël, Finland en IJsland) en de Franse kijker, die voor de helft zeggenschap heeft. De winnaar mag namens Frankrijk in mei naar Lissabon trekken om de 12e plek van Alma van dit jaar te verbeteren.