Malta

MALTA

Ondanks kritiek: ‘X Factor Malta’ gaat door en maakt juryleden bekend

In de afgelopen weken werd bekend dat X Factor Malta zal gaan zorgen voor de Maltese inzending voor het Songfestival van volgend jaar. Het kleine eiland in de Middellandse Zee zegt dus vaarwel tegen het vertrouwde Malta Eurovision Song Contest. De juryleden werden bekendgemaakt, de audities zijn begonnen en de kritiek daarbij bleef niet mals. Vanaf oktober zal X Factor Malta te zien zijn bij TVM, de publieke zender die ook het Songfestival uitzendt. Hoe het lied uiteindelijk gekozen zal worden, is nog niet bekend.

X Factor is niet helemaal nieuw voor Malta. De Britse versie werd al eerder uitgezonden, maar een eigen versie was er tot nu toe nog niet van gekomen. Hopelijk zal de Maltese variant van de show het land betere resultaten opleveren op het Songfestival. De laatste jaren doet Malta het helaas niet (meer) zo goed. In 2002 en 2005 behaalde het land nog een tweede plaats. Daarna behaalde de eilandstaat maar twee keer de top vijftien. Twee van deze inzendingen brengen ons bij één van de juryleden, Ira Losco.

Dit zijn de juryleden 

Het eerste jurylid is dus Ira Losco, die in 2002 een tweede plaats behaalde met 7th Wonder en in 2016 terugkwam met Walk on water en daarmee een twaalfde plaats behaalde. Van Ira gaat het naar jurylid nummer twee, Howard Keith Debono. Hij is een van Malta’s bekendste managers in de muziekindustrie, met Ira als een van zijn grootste successen. Het derde jurylid kun je misschien kennen van rockband The Characters, of meer recent van skaband The Rifffs. Hij heeft heel wat songs geschreven en heeft veel ervaring in de muziekindustrie. Het is Ray Mercieca die op de derde stoel plaatsneemt. De laatste stoel gaat naar een opkomende singer-songwriter, Alexandra Alden. Je zou haar zomaar tegen kunnen komen, ze woont namelijk al een tijdje in Rotterdam. Ze is misschien jong, maar haar eerste plaat bracht ze al uit toen ze zestien was én ze mocht alvast genieten van twee nummer één noteringen in Malta. De presentatie zal in handen zijn van Ben Camille, die in 2016 het Junior Songfestival presenteerde toen het in Valletta werd gehouden.

? Party Shoes ON ?It’s the Weekend ??Ira Losco#XFactorMalta

Geplaatst door X Factor Malta op Vrijdag 10 augustus 2018

Controverse

Veel fans waren dan wel blij toen TVM bekendmaakte dat het X Factor Malta zou gaan gebruiken om de act voor het Songfestival te gaan kiezen, maar niet iedereen was even enthousiast. Veel schrijvers die voorheen songs schreven voor Malta Eurovision Song Contest zijn het er totaal niet mee eens. Een aantal van hen noemden het zelfs ‘een garantie voor falen’.

Op nieuwssite Lovin Malta staat een artikel waarin Philip Vella, ook wel bekend als de schrijver van onder andere 7th Wonder en Breathlessly, liet weten dat hij het nieuwe format steunt, maar het wel een probleem vindt dat de winnaar naar het Songfestival zal afreizen. Hij vindt het niet genoeg om alleen opzoek te gaan naar een goede zanger of zangeres. Volgens hem kun je niet vertrouwen op de stem van een zanger of zangeres die uiteindelijk tegen 42 andere artiesten zal moeten strijden. Ook vindt hij het zorgelijk dat een ‘nieuw’ talent misschien wel voor Malta op een groot podium zal gaan staan, in plaats van de meer ervaren artiesten die de andere landen er zullen neerzetten. Hij noemt het ‘a recipe for disaster’.

Good morning ☀️Today we start our auditions at Fort St.Angelo ?#XFactorMalta

Geplaatst door X Factor Malta op Dinsdag 31 juli 2018

Ook Gerard James Borg, die meeschreef aan zeven inzendingen, waaronder Shine dat werd gezongen door de Russische Tolmachevy Sisters, zegt dat het nieuwe format het voor schrijvers moeilijker maakt om mee te werken aan een inzending, tenzij er een open selectie zal worden gehouden om het lied te kiezen voor de uiteindelijke winnaar of winnares van het programma.

Amber, die in 2015 deelnam met Warrior is dan weer redelijk positief. Zij kaartte aan dat het voor een opkomende artiest niet makkelijk is om een lied te producen dat voldoet aan de Eurovisiekwaliteit. X Factor Malta zorgt er nu volgens haar juist voor dat het voor iedereen mogelijk wordt om aan een grote competitie als deze deel te nemen. Toch, ze vindt het vreemd dat het programma gebruikt zal worden om de inzending te kiezen. Volgens haar zijn het ‘verschillende platformen’. ‘Het Songfestival is een liedjeswedstrijd, terwijl X Factor veel verder dan dat gaat. Hier gaat er meer om het vinden van iemand die een twist heeft, het is een realityshow waarin opzoek wordt gegaan naar talent’, zegt de zangeres.

Kurt Calleja die in 2012 de finale haalde met This is the night, noemt het alvast een moedige maar riskante beslissing. Amber en Kurt lieten beiden al weten dat ze geen auditie zullen doen. Of TVM een goede beslissing heeft gemaakt, zullen we pas in mei volgend jaar weten. Songfestival.be houdt je in ieder geval op de hoogte over het verdere verloop van X Factor Malta.