Noorwegen

NOORWEGEN

Noren breiden voorronde fors uit in 2020

Europese omroepen lijken steeds vroeger naar buiten te komen met informatie over hun Songfestivalselecties. Eerder raakte al bekend dat Tsjechië volgend jaar voor het eerst sinds 2008 een nationale finale op tv plant, en nu komt de Noorse NRK al met witte rook.

De lokale nationale finale Melodi Grand Prix wordt volgend jaar zestig (Noorwegen debuteerde dan ook in 1960 op het Songfestival), en dat wordt groots gevierd. Er komen niet minder dan vijf halve finales en een finale, met een sterk regionale focus. Hoewel alle uitzendingen rechtstreeks zullen worden uitgezonden vanuit de hoofdstad Oslo, worden in de halve finales telkens andere landsdelen belicht. Noord-Noorwegen, Oost-Noorwegen, Zuid-Noorwegen, West-Noorwegen en Midden-Noorwegen krijgen elk hun eigen halve finale, met telkens artiesten uit de betreffende regio’s die het tegen elkaar opnemen.

Exacte data en het precieze format werden verder nog niet vrijgegeven. Wat we wel weten is dat de Noorse kijkers vijf finalisten mogen bepalen, en dat een vakjury er vijf andere mag selecteren. In totaal zullen dus, naar aloude gewoonte, tien songs deelnemen aan de feitelijke Noorse finale. Geïnteresseerden hebben niet bijster lang meer om zich in te schrijven, want de deadline voor inzendingen ligt op 17 mei, de dag voor de finale van het Songfestival 2019 én de Noorse nationale feestdag.

Dit jaar wordt Noorwegen op het ESF vertegenwoordigd door het trio KEiiNO. Spirit in the Sky neemt deel aan de tweede halve finale, op donderdag 16 mei.

play