Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023ALGEMEEN

Maak kennis met presentatoren Songfestival 2023 in Liverpool

Het Eurovisiesongfestival in 2023 krijgt zowel Britse als Oekraïense presentatoren. De vier gezichten – de ‘fab four’ – werden vandaag voorgesteld aan het grote publiek. Het gaat om Alesha Dixon, Graham Norton, Hannah Waddingham en Julia Sanina van de in Oekraïne bekende band The Hardkiss.

Songfestivalcommentator en presentator Graham Norton, Oekraïense zangeres Julia Sanina, gevierde actrice Hannah Waddingham en zingende presentatrice Alesha Dixon presenteren samen de grote finale op 13 mei. De drie dames leiden de twee halve finales op 9 en 11 mei in goede banen. Weliswaar zonder Graham Norton.

Over presentatoren Songfestival 2023

Hannah Waddingham is een gevierde, succesvolle actrice. Ze won niet alleen een Emmy Award voor haar rol in Ted Lasso, ze was ook al drie keer genomineerd voor de prestigieuze Olivier Awards. Op West End en Broadway speelde ze in allerlei musicals. Daarnaast kon je Hannah al aan het werk zien in onder andere Hocus Pocus 2, Game of Thrones, Sex Education en Willow.

Bekijk de bedankingsspeech van Waddingham op de Emmy Awards:

play

Tweede host is Julia Sanina uit Oekraïne. Haar naam klinkt bekend in de oren bij fans van het Songfestival. In 2016 werd ze met haar groep The Hardkiss zéér nipt tweede in de voorronde van Oekraïne. In 2022 werd ze jurylid in diezelfde preselectie Vidbir 2023. Ervaring als jurylid deed ze eerder op in X-Factor Ukraine.

Dit is het optreden in de voorronde van 2016:

play

De derde dame in het gezelschap is Alesha Dixon. Zij scoorde in 2009 een hitje met The Boy Does Nothing. Het nummer stond maar liefst veertien weken in onze Ultratop. Hoewel ze al ervaring heeft als presentatrice, is ze in het Verenigd Koninkrijk vooral bekend als enthousiast jurylid in onder andere Strictly Come Dancing en Britain’s Got Talent.

Luister nog eens naar de one hit wonder van Alesha:

play

Graham Norton maakt de ‘fab four’ compleet. Hij is een ook in het buitenland bekende presenator. In zijn eigen talkshow The Graham Norton Show passeren iedere keer weer de grootste sterren de revue. Hij is al jarenlang het uithangbord van het VK op het Songfestival. Sinds 2009 neemt hij het live-commentaar voor zijn rekening. Daarnaast was hij al de gastheer van enkele Britse voorrondes.

Ook Conchita Wurst kwam langs in de show van Graham:

play

Ook zij laten – letterlijk – van zich horen

Naast deze vier presenatoren, duiken nog andere gastheren en -vrouwen op. Timur Miroshnychenko, al te zien als Songfestivalpresentator in 2017 en al jarenlang commentator voor Oekraïne, is vliegende reporter van dienst. Je zal hem zien in de verschillende shows en hij zal uiteraard ook het commentaar verzorgen voor zijn thuisland. Voor tekst en uitleg zorgen doet hij ook, samen met Sam Quek, tijdens de livestream van de openingsceremonie van de muziekwedstrijd.

Opvallend: in december vorig jaar viel zijn naam samen met die van Masha Efrosinina als mogelijke hoofdpresentatoren in Liverpool. Uiteindelijk moet Timur dus tevreden zijn met een kleinere rol.

Omdat hij de finale mee presenteert, krijgt Graham Norton op 13 mei gezelschap in zijn commentaarbox. Mel Giedroyc, bekend van The Great British Bake Off en als host van Songfestivalvoorrondes, springt bij. De twee halve finales zijn voor de eerste keer ooit live te zien op BBC One en online. Presentatoren en experts Scott Mills en Rylan (die al co-host van de loting van de halve finales was) verzorgen het commentaar tijdens die shows.