Rotterdam 2021

ROTTERDAM 2021

Dit zijn de kanshebbers uit de 1e halve finale

Het is dinsdag 18 mei en op deze dag hebben de fans van het Songfestival twee jaar moeten wachten. Vanavond is het de eerste halve finale met in de hoofdrol onze Belgische inzending, Hooverphonic. Onze redacteur Gunther zat de voorbije week in het perscentrum en heeft de hele show al kunnen zien. Hij vertelt jullie graag wie vanavond kans maakt naar de finale te gaan.

De show zal worden geopend door Duncan Laurence die zijn nummer Something brengt in een kubistisch lichtspel. Met een hoop vuurwerk komen de presentatoren, Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit en Nikkie de Jager het podium op en heten het publiek welkom. Met de gevleugelde woorden ‘Let the Eurovision Song Contest begin’ wordt het Songfestival 2021 afgetrapt. Na alle optredens trakteert Davina Michelle ons nog op een act om duimen en vingers bij af te likken.
Hieronder overlopen we de grootste kanshebbers voor een plekje in de grote finale op zaterdag 22 mei.

1. Litouwen – THE ROOP – Discoteque

De Litouwse band THE ROOP was voor de editie van 2020 een van de topfavorieten voor de overwinning. Met dat in de rugzak moesten ze dus proberen dit in 2021 nadoen. Het nummer voor 2020, On Fire, werd gekenmerkt door een grappig dansje en ook hun nummer voor 2021, Discoteque, bezit een aanstekelijk dansje. Deze gaan we terug zien in de finale.

2. Rusland – Manizha – Russian Woman

Rond deze jongedame uit Rusland was al veel te doen, vooral in eigen land. Op het podium trekt ze zich daar niets van aan en brengt ze een mooie ode aan de Russische vrouw. Leuk detail: haar jurk is gemaakt van stukjes stof die Russische vrouwen uit hun eigen jurk hebben geknipt en opgestuurd naar Manizha.

3. Cyprus – Elena Tsagrinou – El diablo

Nog zo een nummer waar veel om te doen was. Voor sommigen een lied dat de duivel ophemelt, voor anderen een lied over pikante saus. Wat wel zeker is, is dat deze jongedame een show neerzet. Tijdens de juryshow liet ze af en toe wat steken vallen qua zang maar dit gaat bij het publiek enorm in de smaak vallen.

4. Noorwegen – TIX – Fallen Angel

Een beetje een aparte inzending deze jongen uit Noorwegen. Zonnebril op, lange witte jas en grote vleugels laten het al snel lijken op een soort gimmick. Het verhaal achter deze jongeman is feitelijk helemaal anders. Alles heeft een reden. De naam TIX komt verder uit zijn aandoening, Gilles de la Tourette en die zonnebril zorgt ervoor dat hij zijn ‘ticks’ beter onder controle kan houden. Visueel mooi in beeld gebracht dus dit mag wel een plekje krijgen in de finale

5. Oekraïne – Go_A – Shum

Qua originaliteit topt dit wel de anderen in deze halve finale. Een zangeres met een ontzettend speciale zangstem en een act waarin de bosgeest Shum wordt opgeroepen zorgen voor een heus spektakel op het podium. Velen hadden dit al afgeschreven voor een plek in de finale maar wij denken dat dit wel eens heel goed gaat scoren vanavond én in de finale.

6. Malta – Destiny – Je me casse

Een van de jongste deelnemers dit jaar is de zangeres Destiny. Ze won in 2015 het Junior Eurovisiesongfestival en wil maar al te graag de eerste zijn die allebei de festivals gewonnen heeft. Ze stond heel lang getipt als winnaar maar na de repetitieweek zijn de kansen wat geslonken. Dit gaat naar de finale en kan nog altijd meedingen voor de winst al heeft ze wel enorme concurrentie.

7. België – Hooverphonic – The Wrong Place

Zouden we België durven vergeten? Natuurlijk niet! Dit nummer is klasse net als de act. Wij, bescheiden, Belgen doen het op onze manier. Een act die aansluit bij het nummer, gezongen door een geweldige zangeres. Tijdens de juryshow zong Geike, in tegenstelling tot anderen, foutloos. Een jury gaat hier enorm veel punten aangeven, het hangt nu enkel af van het publiek thuis.

Deze landen vallen in de categorie twijfelgevallen

1. Zweden – Tusse – Voices 

Schoppen we hiermee tegen de schenen van velen? Dat kan, maar na de repetities kon de jongeman uit Zweden toch geen enorm hoge ogen gooien. Zangtechnisch zat het tijdens de juryshow niet helemaal lekker wat misschien punten kan kosten bij de jury. Natuurlijk weten we ook dat Zweden goed ligt bij het publiek dus het zou naar de finale kunnen gaan maar dan zal het aan het publiek hebben gelegen.

2. Kroatië – Albina – Tick-Tock

Hoewel dit nummer leuk wordt gebracht, brengt het toch geen vernieuwing mee. Een gemaakt popnummer met een zangeres die af en toe de randjes opzoekt. In deze halve finale zitten nog andere nummers van hetzelfde kaliber die nog net dat beetje extra hebben. Om positief af te sluiten hierover: het stukje Kroatisch daar worden we wel weer blij van.

3. Israël – Eden Alene – Set Me Free

Hoewel dit nummer opzwepend en leuk is, valt het in dezelfde categorie als het Kroatische nummer. Deze twee gaan punten en stemmen van elkaar afsnoepen wat ze misschien wel eens allebei een plek in de finale kan kosten. Ook niet onbelangrijk is het feit dat Eden na Geike moet zingen wat ook geen cadeau is.

4. Azerbeidzjan – Efendi – Mata Hari

Deze is moeilijk. Efendi is niet de beste zangeres en dat valt op doordat er veel stemmen meelopen op band. Het nummer kabbelt voort en wanneer het eindelijk op gang komt is het gedaan. Een zichzelf respecterende vakjury geeft hier weinig tot geen punten aan maar we weten ook dat Azerbeidzjan een paar goede ‘vriendjes’ heeft om punten van te krijgen.

Hooverphonic is onze Songfestivalkandidaat van 2021. Ontdek dankzij alle verhalen in ons boek ’65 jaar België op het Songfestival’ hoe het de andere deelnemers is vergaan. Koop het via deze link.