Turin 2022

TURIN 2022

EBU grijpt in na “onregelmatige stempatronen” tijdens Songfestival 2022

De EBU heeft ingegrepen na vermeend gesjoemel bij de vakjury’s uit zes landen die deelnamen aan de tweede halve finale van het Songfestival 2022. Dat meldt ze zelf in een persbericht.

‘In de analyse van jurystemmen door de pan-Europese stempartner van de European Broadcasting Union (EBU) na de tweede generale repetitie van de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2022 werden bepaalde onregelmatige stempatronen geïdentificeerd in de resultaten van zes landen’, staat er te lezen.

‘Om te voldoen aan de steminstructies van de wedstrijd, heeft de EBU samen met haar stempartner een vervangend geaggregeerd resultaat berekend voor elk betrokken land voor zowel de tweede halve finale als de grote finale, berekend op basis van de resultaten van andere landen met vergelijkbare stemmen. De EBU neemt alle vermoedelijke pogingen om de stemming op het Eurovisie Songfestival te manipuleren zeer ernstig en heeft het recht om dergelijke stemmen te verwijderen in overeenstemming met de Officiële Steminstructies, ongeacht of dergelijke stemmen de resultaten en/of uitkomst waarschijnlijk zullen beïnvloeden.’

Een blik op de gedetailleerde resultaten van de tweede halve finale maakt duidelijk om welke landen het gaat. De jurypunten uit Azerbeidzjan, Georgië, Montenegro, Polen, Roemenië en San Marino zijn vervangen. Wat er precies is gebeurd, is nog onbekend op het moment van schrijven.