Eurovisite
Op ‘Eurovisite’ bij Ishtar-oprichter Michel Vangeheluwe: ‘Met een jury hadden we beter gescoord’
Meer dan zestig Belgische inzendingen op het Eurovisiesongfestival. Dat zijn evenveel memorabele momenten, relletjes, geruchten, tops, flops en vooral: verhalen en herinneringen om nooit te vergeten. Wie beter dan de artiesten zelf om ons te vertellen hoe het er destijds écht aan toeging op dat tot de verbeelding sprekende Songfestival? Jasper en Jonathan van Songfestival.be doorkruisen het hele land en gaan gezellig op Eurovisite bij de deelnemers van toen. Doordachte vragen en echte gesprekken met een vleugje humor. Dat mag je van deze Eurovisite-Songfestivalpodcasts (interviews) verwachten. Dit is aflevering zes met Michel Vangheluwe, oprichter van Ishtar (2008).
Beluister de hele podcast met Michel via een van deze platformen of lees onderaan de hoogtepunten:
- Spotify:
- Sticher:
- Mixcloud:
- RadioPublic:
- Anchor.fm:
- Apple Podcasts en Google Podcasts:
* Zin in meer? Beluister via deze link de andere Eurovisite-Songfestivalpodcasts uit de reeks. De interviews staan ook online op YouTube.
** Sommige artiesten praten over Eurosong als ze eigenlijk het Songfestival bedoelen. Om verwarring te voorkomen gebruiken Jasper en Jonathan de programmanaam Eurosong enkel als het over de voorronde gaat. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen die twee namen.
Ishtar-oprichter Michel Vangheluwe over voorronde Eurosong 2008
‘Wij kwamen als klassieke muzikanten in een andere wereld terecht’, begint Michel met een knetterend haardvuur op de achtergrond. De groep zocht destijds een manier om bekend te worden om zo nog meer boekingen te krijgen. ‘Een beetje voor de grap stuurden we O julissi, een liedje waar we allemaal vrolijk van werden, in de bij de VRT. We hadden niet verwacht dat het iets zou worden. Op dat moment was Servië halen helemaal niet ons doel’, weet de muzikant nog. De verrassing was dus groot dat het liedje van de groep weerhouden werd voor de voorronde van 2008.
In Eurosong 2008 zelf moesten vooral de zangeressen van Ishtar wennen aan alle techniek die bij zo’n show komt kijken. ‘Zingen met oortjes bijvoorbeeld’, zegt Michel. ‘Muziek die uit een box komt, klinkt helemaal anders. We konden daar gelukkig veel op oefenen.’ Maar omdat Ishtar het moest opnemen tegen bekende namen zoals Sandrine en Brahim, verwachtte Michel niet dat zijn groep kon winnen. ‘Al waren we dat jaar wel heel origineel.’
Uiteindelijk won Ishtar wél. Geen verrassing, want nog voor de finale van start ging, was Ishtar favoriet. ‘Ik dacht dat de mensen toch voor iets anders zouden stemmen. Want ons optreden in de finale was niet onze beste show’, herinnert de man zich. ‘Ik was heel emotioneel toen we wonnen. Die overwinning was een enorme bekroning!’
Ishtar-oprichter Michel Vangheluwe over Eurovisiesongfestival 2008 in Belgrado
Omdat de groep eigenlijk onbezonnen aan dit avontuur was begonnen, kroop er na hun overwinning veel tijd in administratie. Een manager zoeken, een advocaat onder de arm nemen voor bijvoorbeeld het portretrecht … ‘We moesten als professioneel bedrijfje naar Servië. Ik kon ’s nachts niet van slapen van al die beslommeringen. Je kan het vergelijken met het lopen van een marathon’, zegt Michel daarover. Achteraf gezien had de groep meer omkadering nodig gehad.
‘Tja’, zegt Michel over het opvallende kleed dat voor zangeres Soetkin Baptist uitgekozen was. ‘De kledij die we in de preselectie droegen, vond ik beter bij ons passen. Maar op het Songfestival zelf moet je iets op een bepaalde manier in beeld kunnen brengen.’ En hoe onze Belgische inzending toen op tv kwam, daar heeft de oprichter twijfels over. ‘Wij brachten een heel klein, lief liedje, ik zou zelfs durven zeggen een kinderliedje. Dan moet je dat op die sprookjesachtige manier brengen, maar dat ontbreekt op zo’n groot festival. Terwijl het visuele aspect zo belangrijk is.’
Zowel VRT als Ishtar hadden verwacht om de finale te halen. Maar België kwam niet uit de enveloppen. ‘Met een jury hadden we beter gescoord. Het was jammer, maar ons liedje hoorde niet thuis op het Songfestival’, zegt Michel. ‘Ik vind het nog altijd fantastisch dat wij de halve finale van het Eurovisiesongfestival gehaald hebben.’
Hoe gaat het nu met Michel en zijn groep Ishtar?
‘In 2021 bestaat Ishtar twintig jaar’, zegt Michel met enige trots. ‘Dat jaar zouden we graag enkele concerten geven met onze eigen liedjes.’ De groep brengt nog altijd nieuwe muziek uit. Een van de nieuwste singles van de Ishtar is My Love.