EBU

EBU

EBU organiseert Senior Eurovisiesongfestival, VRT overweegt deelname (Aprilgrap)

De EBU heeft een nieuwe telg in de Eurovisiefamilie opgericht: het Senior Eurovisiesongfestival (SESF). Dat meldt de Europese Radio-Unie in een persbericht. De VRT bevestigt aan onze redactie dat ze overweegt voor België deel te nemen. Dit artikel is een aprilgrap! Tot nader order komt er nog geen ouderenversie van het Songfestival.

Twintig jaar na het eerste Junior Eurovisiesongfestival komt er binnenkort ook een variant voor de derde leeftijd. De EBU heeft de ambitie om in 2024 met de eerste editie van het zogenaamde SESF op de proppen te komen.

Artiesten ouder dan 65

Eerdere pogingen om het succes van het Songfestival te exporteren naar andere uithoeken, zoals de Verenigde Staten en Azië, draaiden steeds uit op een sisser. Met deze nieuwe poging blijft de EBU opnieuw binnen het eigen continent, maar richt ze zich wel opnieuw expliciet op een specifieke leeftijdscategorie.

Het exacte reglement moet nog bepaald worden, maar volgens het eerste persbericht is de wedstrijd geschikt voor artiesten ouder dan 65 uit alle Europese landen. Opvallend: net als in de eerste jaren van het Eurovisiesongfestival mogen groepen niet deelnemen. Enkel solisten en duo’s zijn welkom. Ook moet er in een eigen landstaal worden gezongen en wordt livemuziek op het podium toegestaan.

Net als op het gewone Songfestival zal een combinatie van jury en publieksstemming de uitslag bepalen. Om het echte oude gevoel van weleer te laten herbeleven, komt er geen traditionele televoting per telefoon of sms, maar wel stemming per gele briefkaart. Kijkers hebben tot twee weken na de finale tijd om hun stemformulier op te sturen naar het EBU-hoofdkwartier in Genève, waar alle stemmen geteld worden.

Buitenlands succes

Net als het Junior Eurovisiesongfestival ontstond uit een succesvol Scandinavisch muziekfestival voor kinderen, heeft de EBU ook nu weer duidelijk gekeken naar buitenlands succes. Zo is er de talentenjacht The Voice Senior, een The Voice-variant voor ouderen die ook bij ons al twee seizoenen liep op VTM. Het recentste werd eind 2020 afgerond en had zanger Roland als eindwinnaar:

play

De kernopdracht

In een reactie aan Songfestival.be laat de VRT weten deelname te overwegen: ‘Als publieke omroep hebben we de taak om alle geledingen van de samenleving te tonen en vieren. Ook oudere mensen, die vaak worden vergeten, hebben dat recht. Een deelname aan het Senior Eurovisiesongfestival zien we dus als een onderdeel van onze kernopdracht’, klinkt het.

De RTBF was niet beschikbaar voor commentaar. De interesse in het Songfestival ligt er traditiegetrouw lager en bovendien had onze redactie de Franstalige omroep uitsluitend in het Nederlands gecontacteerd, wat de communicatie aanzienlijk bemoeilijkt.

Coryfeeën van het Vlaamse lied

Na de liveshow in Paleis 12 in januari wordt her en der al luidop gefluisterd en gedroomd over een mogelijke VRT-preselectie voor het eerste SESF. In een rondvraag door onze redactie lieten verschillende coryfeeën van het Vlaamse lied alvast in de kaarten kijken.

De 69-jarige Margriet Hermans (foto) zit in pole position. Na haar overwinning vorig jaar in de Zomerhit met Lekker blijven hangen, een cover van She’s After My Piano van Loredana en Pat Krimson, smaakt de samenwerking naar meer. Volgens onze informatie overweegt Hermans zich in te schrijven voor de SESF-voorronde met een cover van You Lift Me Up van Loredana die Doe ‘ne keer zot als titel zou meekrijgen.

Krimson zelf, 58 jaar oud en dus nog te jong om deel te nemen op het moment van schrijven, liet in het Play4-programma Play Café alvast preventief optekenen de SESF-droom op te bergen en de bladzijde te hebben omgeslagen.

De inmiddels 74-jarige Liliane Saint-Pierre wil naar verluidt enkel deelnemen als ze tijdens de preselectie en de uiteindelijke finale van SESF óók Soldiers of Love mag zingen.

Ook Luc Appermont toonde al interesse, maar dan om de preselectie aan elkaar te praten. In de jaren 1970 en 1980 presenteerde hij verschillende Vlaamse preselecties voor het Eurovisiesongfestival. De nu 73-jarige Appermont laat alvast optekenen dat hij zich ‘als een vis in het water’ zou voelen bij de nieuwe presentatieklus.