Eurosong 2023

EUROSONG 2023

‘Eurosong 2023’ met zeven kandidaten, finale in Paleis 12

Het Laatste Nieuws schrijft dat de VRT opnieuw voor een nieuwe formule opteert in Eurosong. Concreet zouden zeven kandidaten deelnemen met elk twee songs. De exacte namenlijst is nog niet bekend, maar de VRT heeft het concept inmiddels bevestigd aan Songfestival.be.

We hebben er lang op moeten wachten, maar er lijkt witte rook te zijn over de Belgische preselectie voor het Songfestival 2023. Die rook komt vooralsnog niet vanuit de Reyerslaan, maar wel vanop het Mediaplein in Antwerpen: Het Laatste Nieuws brengt een rist intussen bevestigde nieuwe details, al ontbreekt er ook nog heel wat cruciale informatie.

Finale midden februari

Na de vijf kandidaten die het in 2016 tegen elkaar opnamen, zouden dat er volgend jaar zeven worden. Maar ze wagen wel elk hun kans met twee verschillende nieuwe songs. In hoeveel uitzendingen de veertien nummers worden opgevoerd is nog niet duidelijk. Wel meldt de VRT in een reactie aan Songfestival.be dat de preselectie ‘in het voorjaar van 2023’ start met als apotheose een rechtstreekse finale vanuit Paleis 12 in Brussel waarin elke kandidaat met een overblijvend nummer zou deelnemen. Die finale gaat volgens Het Laatste Nieuws midden februari door, maar dat werd nog niet bevestigd. Paleis 12 huisvestte de afgelopen jaren ook al de Music Industry Awards of MIA’s, een andere grote VRT-liveshow.

En dan de cruciale vraag: wie neemt er deel? Daarop ontbreekt het antwoord nog. Wel kennen we al verschillende namen die niet deelnemen. Songfestival.be schreef al dat grote namen als Camille, Pommelien en Berre zullen schitteren in afwezigheid. Volgens HLN zouden ook ex-Eurosong en -Songfestivalkandidaten als Natalia, Laura Tesoro en Clouseau op het appel ontbreken en niet te zien zijn in de preselectie van 2023. Ook andere bekende namen als Jonas Van Geel en Jelle Cleymans, Bazart en Oscar and The Wolf (met Mathieu Teryn en Max Colombie die beiden in 2005 deelnamen aan Eurokids) zeggen (vooralsnog) geen interesse te hebben.

‘VRT wil winnen’

Het enige wat vaststaat is dat Peter Van de Veire (foto) opnieuw als gastheer optreedt en dat Niels Destadsbader, lange tijd getipt als kandidaat of presentator, in geen van die rollen zal verschijnen.

Wat ook uit het artikel van Het Laatste Nieuws blijkt, is de ambitie van de VRT. Nadat de Vlaamse publieke omroep eerder al liet optekenen topnamen te willen strikken voor Eurosong 2023, ligt de interne lat alvast hoog. ‘Ja, de wedstrijd van staatsbelang is terug. En, ja, de VRT wil winnen’, klinkt het.