België

BELGIE

VRT over inzending 2018: ‘We naderen de afrondingsfase’

De VRT heeft een selectiecomité samengesteld met interne en externe specialisten dat momenteel volop bezig is met het vinden van de geknipte kandidaat voor het Eurovisiesongfestival. Dat bevestigt Hans Van Goethem, woordvoerder van de VRT, aan de redactie van Songfestival.be.

‘Er lopen gesprekken met verschillende artiesten en hun entourage. Het gaat om uiteenlopende artiesten: bekende en onbekende artiesten’, vertelt Van Goethem, zonder namen te willen noemen. ‘Het belangrijkste is dat er een goede match gevonden wordt. Alles begint met de artiest. Zodra die keuze gemaakt is, zullen we die bekend maken. Het is nog te vroeg om te zeggen wanneer dat precies zal zijn maar we naderen de afrondingsfase.’

Eurosong-special op tv?

De laatste keer dat de VRT zowel artiest als lied intern koos, was in 2012. Iris kreeg toen een eigen Eurosong-special op Eén waarin de uiteindelijke song voor het songfestival werd gekozen. Wordt er voor volgend jaar in dezelfde richting gedacht? ‘Daar is op dit moment nog niets over beslist’, klinkt het bij de VRT-woordvoerder. ‘Zodra de artiest gekozen is, maken we die bekend en gaat het A&R-Team (het selectiecomité, red.) opnieuw aan het werk om samen met de kandidaat de geschikte song en bijhorende act te vinden.’ Van Goethem benadrukt dus nogmaals dat er in eerste instantie enkel naar een artiest wordt gezocht. Een piste à la die van Iris, met een artiest die nog twee of meer liedjes zingt waaruit de kijkers thuis kunnen kiezen, is dus nog niet volledig van de baan.

Het is dus nog even geduldig afwachten alvorens er meer officiële informatie komt van de VRT over de Belgische inzending van volgend jaar. Al hebben we wel de bevestiging – en ook een klein beetje de geruststelling – dat er achter de schermen volop wordt gewerkt om België opnieuw een goede notering op te leveren.

De afgelopen weken contacteerden we tal van Vlaamse artiesten en hun managements om te peilen naar hun interesse en motivatie in een deelname aan het songfestival volgend jaar. De reacties die we ontvingen vind je terug in ons artikel Welke Vlaamse artiesten willen écht naar het songfestival?.