Malmö 2024

MALMO 2024

Dit was 4e repetitiedag Songfestival 2024 in Malmö

Over exact één week barst het Songfestivalgeweld in alle hevigheid los. Intussen zijn de kandidaten uit de halve finales op Zweedse bodem geland om zich volop voor te bereiden op hun moment de gloire. Songfestival.be brengt elke dag om 19.00 uur een overzichtsartikel met de laatste updates over de repetities.

Vandaag mochten de laatste acht deelnemende landen uit tweede halve finale aan de bak. De artiesten krijgen elk exact een halfuur tijd om te repeteren, ruim voldoende om hun nummertje drie keer op te voeren. De kledij die we tijdens deze eerste opvoering te zien krijgen betekent niet hoofdzakelijk de definitieve outfit te zijn. Korte fragmenten van de eerste optredens worden, net zoals de voorbije twee jaar, via het officiële Eurovision-kanaal op TikTok de wereld ingestuurd.

Ons verslag van de derde repetitiedag, op maandag 29 april, lees je hier:

Dit was 3e repetitiedag Songfestival 2024 in Malmö

Letland | Dons – Hollow

We trappen de vierde repetitiedag af met Dons uit Letland. De zanger brengt zijn ballad Hollow in een strakke blauwe body met nep buikspieren. Veel bewegingsruimte lijkt hij niet te hebben, gezien hij weinig beweegt op het podium, waar hij overigens alleen op staat.

De zanger begint zijn nummer vanuit een cirkel op het midden van het podium en loopt gedurende het nummer naar voren. Er lijkt weinig te gebeuren op het podium en hoewel Dons, die in Letland geldt als een van de populairste artiesten in het land, het nummer vocaal prima lijkt te brengen, verwachten we dat Dons zijn strakke bovenkledingstuk zaterdag tijdens de finale niet nogmaals uit de kast hoeft te halen.

EBU – Corinne Cumming

TikTok-snippet Letland:

@eurovision On his first rehearsal for Latvia, @Dons delivers a vocal that is set to silence Malmö Arena 🇱🇻 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

San Marino | Megara – 11:11

Ook San Marino heeft geen alledaagse kleding uit de kast getrokken. De Spaanse band heeft het optreden uit de San Marinese preselectie wat geknipt en geplakt naar het Songfestivalpodium in Malmö. Opnieuw zijn de bandleden te zien in het zwart en roze. De band pakt zelfs uit met een heuse dress reveal, alleen wordt er in dit geval een fluffy jas uitgetrokken en komt er een bodysuit met de print van een skelet naar voren.

11:11 wordt gebracht met een kleurrijke staging, griezelige figuren op het ledscherm en veel vlammen. Het optreden vlamt dan ook, maar of de band de kijkers thuis ook in vuur en vlam zal zetten, is nog te betwijfelen.

EBU – Sarah Louise Bennett

TikTok-snippet San Marino:

@eurovision Punk, pyro and a hell of a lot of pink! @MEGARA have touched down in Malmö 🇸🇲 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Georgië | – Nutsa – Firefighter

De San Marinese vlammen worden direct gedoofd door de Georgische Nutsa. Haar nummer heet namelijk Firefighter. De vocaal sterke zangeres brengt een act zoals we al eerder gezien hebben in de repetities. Ook Nutsa wordt tijdens een gedeelte van haar nummer ondersteund en gelift door een aantal mannelijke dansers. Er wordt veel gedanst en Nutsa lijkt haar stem tijdens de dans onder controle te hebben.

De temperatuur loopt in Malmö verder op, want ook Georgië pakt uit met flink wat vuur. Het land wist de Songfestivalfinale in 2016 voor het laatst te behalen en doet dit jaar een goede poging. Gezien het sterke deelnemersveld in de tweede halve finale, zal dit nét wel of nét niet lukken.

EBU – Corinne Cumming

TikTok-snippet Georgië:

@eurovision A piping-hot performance, but nothing our resident Firefighter @Nutsabuza can’t handle 🇬🇪 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

België | Mustii – Before the Party’s Over

Het Belgische liveoptreden wil eenzelfde gevoel als in de videoclip capteren. We zien Mustii starten omringd door microfoons op een langzaam draaiend platform omgeven door rook. Op de led-muren en -vloeren worden afbeeldingen van wolken getoond.

We zien de zanger in een openstaand wit hemd met daaronder een topje omgeven met edelstenen, waarbij subtiel met de belichting in de arena wordt gespeeld.

In de laatste minuut van het optreden trekt Mustii naar het hoofdpodium om daar de grote climax van zijn nummer te brengen. Beukende trommelgeluiden vibreren aan het einde door de vloer van de Malmö Arena.

In de eerste videbeelden is te zien hoe onze Belgische deelnemer met zijn hand meebeweegt op het dreigende ritme uit de laatste minuut.  Ook worden er enkele beelden uit de videoclip getoond. Vocaal lijkt het behoorlijk snor te zitten. Dat het Belgische optreden probeert indruk te maken, staat buiten kijf.

TikTok-snippet België:

@eurovision Belgium has had its first rehearsal and it’s a multiple mic-drop from @Mustii 🇧🇪 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Estland | 5MIINUST x Puuluup – (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi

Een hoop energie uit Estland op het podium. 5MIINUST en Puuluup brengen een nummer met de langste songtitel ooit op het Songfestivalpodium. De heren zullen hierdoor in de geschiedenisboeken belanden, een verdienste die ze niet zullen behalen met hun prestaties op het podium.

De act lijkt veel op de opvoering zoals ook al gebracht werd in de Estse preselectie. De heren hebben een dansroutine uitgewerkt en de  ledverlichting in de arena mag aan de bak om verschillende kleuren kubussen te tonen. Ondanks de serieuze boodschap van het nummer, lijkt het geheel op een joke entry.

EBU – Sarah Louise Bennett

TikTok-snippet Estland:

@eurovision UuuuyEEEE! The @5MIINUST x @Puuluup party has arrived at first rehearsals in Malmö 🇪🇪 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Israël | Eden Golan – Hurricane

Zangeres Eden Golan brengt haar powerballad Hurricane in een soortgelijk cirkelachtig object als Letland, in combinatie met veel wind. We zien dansers die onder andere gebruik maken van de laders aan de buitenkant van de cirkel.

De zangeres is volgens het officiële blog vocaal sterk en de ledmuur toont een wervelwind van kleuren.

EBU – Corinne Cumming

TikTok-snippet Israël:

@eurovision @EDEN GOLAN has had her very first run-through of Hurricane as rehearsals continue in Malmö 🇮🇱 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Noorwegen | Gåte – Ulveham

De Noorse inzending brengt een mix van rock en Noorse folk naar het Songfestivalpodium. Ook de Noren hebben weinig gesleuteld aan hun act. Deze vertoont namelijk veel overeenkomsten met het optreden uit de Noorse preselectie: de band brengt een donkere sfeer en de zangeres zingt vanuit een draaiend platform.

Ook de visuals zijn spookachtig. Aan het einde van het optreden gooit de gitarist zijn gitaar hoog in de lucht, om deze vervolgens op te vangen. Een unieke inzending in dit deelnemersveld die naar verwachting zonder problemen door de kijkers thuis naar de finale gestemd zal worden.

EBU – Sarah Louise Bennett

TikTok-snippet Noorwegen:

@eurovision Fireflies, guitar throwing, a spinning rock platform… Malmö is living for @GÅTE dark woodscape 🇳🇴 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Nederland | Joost Klein – Europapa

Joost Klein sloot vandaag de repetitiedag af. Onze noorderbuur neemt de kenmerkende dansbewegingen uit de videoclip van Europapa mee naar Malmö. Ook het blauwe pak met puntschouders zien we terug.

Ook bevriende content creators Appie Mussa en Stuntkabouter op het podium. Eerstgenoemde in een vogelkostuum in de kleuren geel en blauw. Naast de heren zien we ook twee dansers in witte trainingspakken. Visueel zien we teksten en foto’s die verwijzen naar de tekst van Europapa op de achtergrond.

EBU – Sarah Louise Bennett

TikTok-snippet Nederland:

@eurovision Welkom in Europa! @joost is bringing it all together in rehearsals 🇳🇱 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Lees alles over alle kandidaten voor het Songfestival 2024 in onze handige kandidatenfiches:

candidateflag

Albanie

candidateflag

Arménie

candidateflag

Danemark

candidateflag

Espagne

candidateflag

Lettonie

candidateflag

Luxembourg

candidateflag

Norvège

candidateflag

Pologne

candidateflag

Portugal

candidateflag

République tchèque

candidateflag

Royaume-Uni

candidateflag

Saint-Marin

candidateflag

Slovénie

candidateflag

Suisse