Turin 2022

TURIN 2022

577.026 Vlaamse kijkers voor 1e halve finale Songfestival 2022

Exact 577.026 Vlamingen keken gisterenavond naar de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2022 op Eén. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Informatie over de Media (CIM).

Op primetime was de eerste liveshow vanuit Turijn het meest bekeken programma op de Vlaamse televisie. Toch staat ze pas vijfde in de ranglijst van hoogst genoteerde uitzendingen. Andere Eén-programma’s uit de vooravond (BlokkenHet JournaalIedereen beroemd en Thuis) deden het elk beter. De soap trok gisteren ruim een miljoen kijkers, waarvan dus bijna de helft afhaakte voor het Songfestival.

Vorig jaar lokte de eerste halve finale, vanuit Rotterdam, 999.950 kijkers naar Eén. Het verschil is natuurlijk dat toen Hooverphonic namens België deelnam. Dit jaar staat ons land pas in de tweede halve finale, van aanstaande donderdag. Desondanks trok ook de tweede semi vorig jaar, dus zonder België, meer bekijks dan de eerste dit jaar (646.843 kijkers).

In het zuiden van het land werd de eerste halve finale voor het eerst uitgezonden op Tipik, het tweede net van de RTBF. Daar keken 107.969 mensen naar, wat het Concours Eurovision de la Chanson het 16de meest bekeken programma van de dag op de Belgische Franstalige televisie maakte. In Nederland zagen 2,3 miljoen mensen hoe S10 (foto) zich plaatste voor de finale. Een fraai cijfer, maar volgens Nederlandse media ook het laagste aantal voor een halve finale met Nederlandse kandidaat in tien jaar tijd.