Oslo 2010 halve finale 2

logo
Datum
01-09-2022
Locatie
Oslo
Aantal deelnemers
39
Terugkerende landen
Georgië
Terugtrekkende landen
Andorra, Hongarije, Montenegro, Tsjechië
Presentatie
Nadia Hasnaoui, Haddy Njie, Erik Solbakken
Stemsysteem

Elk land gaf 1 tot 12 punten, zonder 9 en 11, aan zijn top-10

Winnaar
maNga - We Could Be the Same (Turkije)

Twee dagen na afloop van de eerste halve finale, vond vanuit dezelfde Telenor Arena de tweede van het vijfenvijftigste Eurovisiesongfestival plaats. Het Verenigd Koninkrijk en gastland Noorwegen stemden mee in deze halve finale.

Over 2010

De uitzending opende op identieke wijze als die van dinsdag: eerst een filmpje met mensen die geleid werden door de bollen van het thema van dit jaar, en nadien een korte verwelkoming door de drie presentatoren van dienst, Nadia Hasnaoui, Haddy N’jie en Erik Solbakken. Vervolgens begonnen de liedjes.

Haddy N’jie, Erik Solbakken & Nadia Hasnaoui

In deze halve finale waren er enkele grote verrassingen bij de landen die zich niet plaatsten voor de finale. Kroatië werd vertegenwoordigd door de groep Feminnem, die in 2005 al had deelgenomen in een licht andere bezetting voor buurland Bosnië & Herzegovina, en gold als een van de favorieten. Met Lako je sve konden de drie dames de hooggespannen verwachtingen echter niet inlossen. De grootste klap was echter zonder twijfel weggelegd voor de Zweden: zangeres Anna Bergendahl kon onvoldoende kijkers en juryleden overtuigen, en eindigde op een elfde plek. Het was de allereerste keer sinds 1976 dat Zweden niet in de finale van het Songfestival zou staan. Andere verliezers waren onder meer Michael von der Heide uit Zwitserland, die namens zijn land het eerste Franstalige liedje in veertien jaar bracht, de olijke fans van onderbroekenlol uit Litouwen en de Sloveense combinatie van folk- en rockmuziek.

De enige andere terugkerende artieste op het hoofdpodium naast Feminnem was Niamh Kavanagh, winnares van het Eurovisiesongfestival 1993. Nu nam ze opnieuw deel voor Ierland met de ballade It’s for You. Ze zorgde ervoor dat haar eiland voor het eerst sinds drie jaar weer in de finale stond. De Welshe Jon Lillygreen had tegen zijn eigen verwachtingen in de voorronde in Cyprus gewonnen, en zorgde ervoor dat dat andere eiland voor het eerst sinds 2005 nog eens voorbijkwam op zaterdagavond. De 17-jarige Safura uit Azerbeidzjan deed goede zaken met haar dramatische R&B-nummer Drip Drop, maar moest de rockers van maNga uit Turkije laten voorgaan. De jongens schreven deze halve finale op hun conto met het nummer We Could Be The Same.

maNga

België nam deel aan de eerste halve finale.

Nederland werd dit jaar vertegenwoordigd door de eveneens 17-jarige Sieneke, al had dat heel wat voeten in de aarde. De omroep TROS had Pierre Kartner, beter bekend als Vader Abraham, aangeduid om een nummer te schrijven. In een speciaal Nationaal Songfestival op 7 februari zongen vijf artiesten hetzelfde nummer, Ik ben verliefd (Sha-la-lie). Het kijkende publiek werd volledig buitenspel gezet: de vier juryleden, waaronder Johnny Logan, en het zaalpubliek gaven elk één stem. De stemming draaide echter uit op een ex aequo, waardoor Kartner zelf de knoop moest doorhakken. De man had daar duidelijk geen zin in, en leek lukraak te kiezen voor Sieneke. Zij reisde naar Oslo af, compleet met draaiorgel, maar kon daar niet voldoende overtuigen om ook effectief naar het de finale door te stoten.

De pauze en de punten

Na een pauzeact vol gebreakdance op het podium, maakte Nadia Hasnaoui de tien finalisten bekend. De spanning steeg gestaag, en met nog maar één envelop te gaan waren favorieten Denemarken, Kroatië en Zweden allen nog in de race voor een finaleticket. Dat ging uiteindelijk naar het gelegenheidsduo Chanée en N’Evergreen uit Denemarken, dat elkaar tijdens de repetities niet leek te kunnen luchten, maar op de avond zelf overtuigde als duo van hun liefdeslied In a Moment Like This.

Op 29 juni maakte de EBU de gesplitste resultaten bekend, met een grote verrassing: Sieneke uit Nederland was nipt elfde geëindigd bij de televoting, maar tuimelde naar beneden in het algemene klassement door een veel lagere juryscore. De onfortuinlijke Anna Bergendahl uit Zweden zou zich wel hebben geplaatst met 100% televoting, net als InCulto uit Litouwen, maar in tegenstelling tot Harel Skaat uit Israël en ex-winnares Niamh Kavanagh, die buiten de top tien van de televoters eindigden. Georgië won de jurystemming, waar alle tien hoogstgeplaatste landen zich ook effectief plaatsten voor de finale. Opvallend: Turkije eindigde ‘slechts’ tweede bij zowel jury als publiek, maar won wél de halve finale in het algemene klassement.

#Officieel resultaat Enkel televoting Enkel jurystemming 
1Turkije118Azerbeidzjan126Georgië117
2Azerbeidzjan113Turkije119Turkije93
3Georgië106Roemenië113Azerbeidzjan89
4Roemenië104Denemarken106Israël88
5Denemarken101Georgië102Armenië84
6Armenië83Armenië90Ierland84
7Oekraïne77Oekraïne77Denemarken83
8Israël71Litouwen65Roemenië80
9Ierland67Zweden64Cyprus79
10Cyprus67Cyprus53Oekraïne78
11Zweden62Nederland49Zweden76
12Litouwen44Israël46Kroatië54
13Kroatië33Ierland43Litouwen27
14Nederland29Kroatië22Nederland26
15Bulgarije19Bulgarije15Bulgarije25
16Slovenië6Slovenië11Zwitserland14
17Zwitserland2Zwitserland1Slovenië5

Resultaten

Advertentie