Rotterdam 2020 - Frankrijk

kanimage
Artiest
Tom Leeb
Nummer
Mon alliée (The Best In Me)
Muziek
Thomas G:son en Peter Boström
Tekst
John Lundvik, Léa Ivanne, Amir Haddad, Tom Leeb, Thomas G:son en Peter Boström
Omroep
France 2
Label
Roy Music
Sociale media

Bio

De Franse zanger Tom Leeb werd geboren op 21 maart 1989 in Parijs en mag dus nog voor het Eurovisiesongfestival 2020 dertig kaarsjes uitblazen. Hij heeft twee oudere zussen die ook actief zijn in de showbizz en is de zoon van journaliste Béatrice Malicet en komiek Michel Leeb, die in Frankrijk erg bekend is.

Tom studeerde vijf jaar lang theater, film en zang in New York. Ook speelde hij in verschillende Franse tv-shows naast grote sterren als Jean Reno. Hij is ook bekend als de ene helft van een komisch duo samen met Kevin Levy. Samen hebben ze een populair YouTube-kanaal waarop veel sketches (bijvoorbeeld hoe je een orgasme kan uitstellen …) en liedjes worden geplaatst.

In de beginjaren van zijn carrière mocht Tom Leeb het voorprogramma spelen van onder andere Tom Jones en Sting. Zijn eerste single Are We Too Late lanceerde hij in 2018. De video van het nummer behaalde maar liefst 25 miljoen views op YouTube. Afgelopen september bracht Tom Leeb zijn debuutalbum Recollection uit. Hij haalt zijn muzikale inspiratie bij Ben Howard, Bon Iver, John Mayer en Matt Corby.

Tom over zijn deelname: ‘Het Songfestival is een iconisch en samenbrengend evenement; ik ben er trots op dat ik mijn land zal mogen vertegenwoordigen in Rotterdam en kan niet wachten om dit samen met alle fans te beleven.’

The Best in Me werd gecomponeerd door Thomas G:son en Peter Boström. De tekst is van de hand van John Lundvik, Léa Ivanne, Amir en Tom Leeb zelf. G:son en Boström zijn de schrijvers van o.a. Euphoria. Amir mocht Frankrijk vertegenwoordigen in 2016 en maakte daar een succesverhaal van. John deed vorig jaar mee voor Zweden én schreef de inzending voor het Verenigd Koninkrijk, al was dat laatste niet bepaald een succes.

Selectieprocedure

Net als in Nederland was de naam van de kandidaat al gelekt in de pers. Op 14 januari zag de omroep zich genoodzaakt om het nieuws officieel te maken. France 2 ontving een honderdtal liedjes om uit te kiezen. Het nummer dat Tom zal brengen stak er volgens het selectieteam met kop en schouders bovenuit en zou je volledig weg moeten blazen.

Na kritiek op het lied, zo zou er te veel Engels te horen zijn, werd er plots een nieuwe versie van het nummer uitgebracht. Zelfs de titel werd aangepast naar Mon alliée (The Best In Me).

Clip

play

Advertentie