Luxemburg

LUXEMBURGMALMO 2024

A trip down memory lane: Luxemburg op het Songfestival vóór lange pauze

Vanavond is het een bijzondere avond voor de inwoners van Luxemburg, want na maar liefst 31 jaar zal het kleine landje weer vertegenwoordigd worden op het Eurovisiesongfestival. Zo verschijnt opnieuw een grootmacht van weleer aan de start, een land met maar liefst vijf overwinningen.

Afwachten dus of het Groothertogdom opnieuw aan kan knopen met die successen. Al deed Luxemburg het de laatste deelnames niet goed. Sinds de laatste overwinning in 1983 van Corinne Hermès behaalde het land drie keer de top tien, drie keer de top vijftien en eindigde het vier keer rond de twintigste plaats, waaronder in 1993.

Eerdere successen van Luxemburg op het Songfestival

Luxemburg heeft in het verleden een indrukwekkende geschiedenis opgebouwd op het Songfestival. Ondanks zijn kleine omvang heeft het land wel vijf keer de overwinning behaald. Iconische artiesten zoals France Gall hebben het land vertegenwoordigd en zorgden voor memorabele momenten op het Eurovisiepodium. Een van de meest opvallende successen van Luxemburg was in 1983, toen de zangeres Corinne Hermès de overwinning behaalde met het nummer Si la vie est cadeau. Dit nummer was niet alleen een triomf voor Hermès, maar was dus ook een van de laatste grote successen voor Luxemburg op het Songfestival voordat het zich terugtrok.

play

De vijf overwinningen van Luxemburg werden trouwens allemaal behaald door buitenlanders. Vier van de vijf winnaars waren uit Frankrijk afkomstig, Vicky Leandros, met wie we onlangs nog een interview hadden, is van Grieks-Duitse afkomst. Ze had trouwens al eens geprobeerd in 1967 met L’amour est bleu, dat een vierde plaats behaalde.

play

Buitenlandse vertegenwoordigers

Ook de niet-winnende Luxemburgse vertegenwoordigers waren meer niet dan wel afkomstig uit het land zelf. Zo begon het al met een Fransman in 1956. Het was wachten tot 1960 vóór een Luxemburger zijn land vertegenwoordigde. Dat was toen Camillo Felgen met een dertiende plaats en één punt.

play

Een jaar later zocht Luxemburg het opnieuw in Frankrijk en werd de eerste overwinning behaald, met Nous les amoureux van Jean-Claude Pascal. Een jaar later dacht het Groothertogdom dat succes te herhalen met opnieuw een Luxemburger, maar het werd met een derde plaats net geen tweede overwinning. In 1963 was het de beurt aan de wereldberoemde Griekse Nana Mouskouri. In 2006 mocht zij trouwens opdraven in de finale van het Songfestival in Athene, als bestverkopende artiest aller tijden voorgesteld. Ze werd voor Luxemburg achtste bij haar deelname.

play

Plastic Bertrand

Ook uit België en Nederland kwam vertegenwoordiging voor Luxemburg op het Songfestival. De Nederlander David Alexandre Winter werd in 1970 12e met nul punten. Uit België kwam Lara Fabian de eer van Luxemburg verdedigen, met Croire. Ze werd vierde in 1988.

play

Ook Plastic Bertrand, vooral bekend van ça plane pour moi, waagde zijn kans. Met Amour amour werd hij pas 21ste, met vier punten, een jaar vóór Lara Fabian voor Luxemburg deelnam.

play

Verder namen ook onder andere nog Ieren (Géraldine, ESF 1975), Britten (Irene Sheer, ESF 1974), Duitsers (Jürgen Marcus, ESF 1976),
Spanjaarden (Baccara, ESF 1978), Canadezen (Sherisse Laurence, ESF 1986) en Amerikanen (Jeane Manson, ESF 1979) voor Luxemburg deel. Deze lijst is trouwens lang niet volledig.

Opvallende inzending

Een opvallende inzending van Luxemburg die we je niet willen onthouden, is die uit 1980. De Franse tweelingzussen zongen toen het land naar een negende plaats, met Papa Pingouin en bijhorende opvallende act. Een act die nu misschien van sommigen de benaming joke entry zou krijgen.

play

Sterke concurrentie en hooggespannen verwachtingen

Nu Luxemburg terugkeert naar het Eurovisiesongfestival, staat het voor de uitdaging om te concurreren met een veld van getalenteerde artiesten uit heel Europa. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar de hoop op een nieuwe triomf is eveneens aanwezig. De fans zijn benieuwd welk talent het land zal vertegenwoordigen en of het in staat zal zijn om aan te sluiten bij de rijke traditie van succes op het Songfestival.

Na vanavond kennen we de naam van degene die na 31 jaar opnieuw Luxemburg vertegenwoordigt en dus ook het lied, waarmee Luxemburg hoopt indruk te maken op het internationale publiek. Het belooft een avond vol spanning, emotie en muzikale verrassingen te worden, terwijl het Groothertogdom zich opmaakt voor zijn langverwachte terugkeer naar het Eurovisiesongfestival.

Beluister hieronder de kanshebbers voor 2024.

play

Advertentie