Rotterdam 2020
Coronavirus: vijf mogelijke scenario’s voor Songfestival 2020
Naarmate het Songfestival 2020 dichterbij komt en het coronavirus nog niet onder controle is, komt de 65e editie meer en meer in gevaar. De EBU heeft dan wel officieel gereageerd dat ze naarstig verder werkt, samen met de Nederlandse omroepen, maar wat als het ondenkbare toch gebeurt? We bekijken de vijf mogelijke scenario’s waarmee de NPO en EBU rekening houden.
1. Het gaat gewoon door zoals gepland
De laatste ticketverkoop eind deze maand gaat door, de opbouw van het podium gaat van start op 5 april en het Songfestival gaat met al zijn shows door van 11 tot en met 16 mei. Mét publiek. Maar kun je dat maken als het coronavirus amper een aantal weken ervoor nog over heel de wereld woekerde? Als mogelijk nog besmette mensen rondlopen? Dan riskeer je de pandemie opnieuw in gang te steken, voor zover die tegen dan uitgedoofd zou zijn.
De juryshows zonder publiek dan maar? Dat maakt geen verschil als je voor de liveshows de Ahoy wel nog vol laat lopen met mensen. Dan komen we automatisch bij optie twee terecht. Maar voor de duidelijkheid: tot nader order geldt deze eerste optie wel nog steeds op het moment van publicatie, en gaat het ESF 2020 gewoon door zoals gepland.
2. Het gaat door, maar zonder publiek
Het Songfestival vindt plaats in een lege Ahoy. Ongetwijfeld zou het Songfestival perfect in beeld gebracht kunnen worden zonder dat echt opvalt dat in de zaal behalve technici niemand aanwezig is. Tegenwoordig bestaan ook technologieën om de zaal toch vol te laten lijken. Een recent voorbeeld van een grote liveshow vanuit een lege concertzaal is de Deense Songfestivalvoorronde Dansk Melodi Grand Prix, waar duidelijk beelden van een lege zaal te zien zijn.
Maar een deel van de fans wil geen Songfestival waarbij ze de arena niet in mogen en waarbij ze niet samen kunnen vieren. Toch is er ook een derde optie die hierop lijkt.
3. Het gaat door, maar vanuit televisiestudio’s
Dit is wat een Sloveens delegatielid vertelde: alle delegaties blijven thuis en treden op in een lokale televisiestudio. Per satelliet wordt er geschakeld tussen alle deelnemende landen. Het probleem is dat er een ongelijk speelveld komt waarbij rijkere landen een grotere, mooiere studio en optreden zullen kunnen voorzien.
4. Het wordt uitgesteld naar een latere datum
Het Songfestival zou uitgesteld kunnen worden naar een latere datum zodat er toch publiek bij kan zijn. Maar uitstellen voor hoelang? Een maand? Kan in juni dan wel al veilig een groot evenement doorgaan zonder besmettingsgevaar voor het coronavirus? Veel trouwe Songfestivalfans zitten dan ook in hun examens. Uitstellen naar de zomervakantie dan maar?
Dat lijkt dan weer geen goed idee voor de kijkcijfers. In juli en augustus zijn mensen op reis en als ze niet op reis zijn, zitten ze ’s avonds wel ergens op een terrasje. Dan is het al het najaar van 2020. Maar is dat nog realistisch? Degene die dan wint, heeft amper een aantal maanden om een enorm Songfestival georganiseerd te krijgen. Tenzij het vanaf dan ieder jaar in die periode door zou gaan, bijvoorbeeld september of oktober. Tot in de jaren 1990 vond het overgrote deel van de edities plaats in maart of april en is dat later opgeschoven naar mei.
5. Het wordt afgelast
Een pijnlijke optie, voor zowel de organisatoren als de fans. Om het positief te doen klinken: het wordt uitgesteld met een jaar. Nederland organiseert dan de editie van 2021 zoals het dat in 2020 van plan was, het land heeft daar in 2019 immers recht op gekregen. 2020 zal dan de geschiedenis in gaan als het eerste jaar sinds 1955 waarin geen Eurovisiesongfestival plaatsvond, Duncan Laurence zal dan gedurende twee jaar de regerende winnaar zijn.
Maar wat met de liedjes en de kandidaten die al allemaal voor dit jaar uitgekozen werden? Moeten we het dan nog een jaar lang met diezelfde liedjes doen? Dat zou betekenen geen voorrondes in 2021 en voor omroepen die ieder jaar afwisselen in de selectie van een kandidaat, zou dat ook veranderen. Maar je kunt het niet maken om tegen de kandidaten die voor dit jaar geselecteerd werden te zeggen dat ze niet meer mogen deelnemen. Zij en de tekstschrijvers en componisten hebben al dat werk gedaan om te schitteren op het Songfestival 2020. Maar zal dat kunnen gebeuren?
Wanneer weten we meer?
De woordvoerder van Rotterdams burgemeester Aboutaleb liet onlangs weten dat hij begin april een beslissing zal nemen. Hij heeft de wettelijke verantwoordelijkheid om de wedstrijd in zijn stad te laten doorgaan, aldus nu.nl, maar vindt het nu nog te vroeg om daar al uitspraken over te doen. Op zondag 14 maart ging een algemeen evenementenverbod in tot en met 6 april, samen met andere maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus in te dijken. Daardoor sneuvelt ook onder meer Eurovision in Concert 2020.