Rotterdam 2020
Rotterdam heeft de 15,5 miljoen euro voor het Songfestival 2020 bij elkaar
Rotterdam heeft de beloofde 15,5 miljoen euro voor de organisatie van het Songfestival 2020 bij elkaar. Dat blijkt uit de zojuist gepubliceerde begroting. Het bedrag komt voor het grootste deel uit bestaande budgetten. Daarin zit ook de een miljoen euro die de provincie Zuid-Holland al had toegezegd. Het grootste stuk van de 15,5 miljoen komt uit de post ‘algemene middelen’: maar liefst 11,4 miljoen euro.
Rotterdam wierp niet minder dan dik 15 miljoen euro in de strijd om het liedjesfestijn naar de tweede grootste stad van Nederland te halen. De grote concurrent Maastricht bood zelfs 18,5 miljoen euro, maar het MECC moest het afleggen tegen Rotterdam Ahoy. Het geld wordt onder andere gebruikt voor politie-inzet, evenementen in de wijken en de stad in ‘songfestivalsfeer’ brengen.
De 11,4 miljoen euro was wel begroot uit de post ‘algemene middelen’, maar nog niet uitgegeven. Het geld kan worden gebruikt om (financiële) tegenvallers op te vangen, maar ook om kansen voor de stad te benutten, zoals het organiseren van het Songfestival. Het resterende deel van het geld wordt uit cultuur- en evenementenpotjes gehaald. Het bestaande beleid hoeft dus niet te worden gewijzigd.
Garantie
Wethouder van toerisme, Said Kasmi, laat in een toelichting weten dat hij blij is met de manier waarop de 15,5 miljoen euro beschikbaar wordt gemaakt:
We zijn er dus ook officieel klaar voor. Het merendeel van het bedrag waarvoor we garant staan, kunnen we betalen van geld dat de gemeente dit jaar niet meer uitgeeft. Nu kiezen we er voor om met een deel van dat geld onze investering voor het songfestival te betalen.
Het voorstel van het college van burgemeesters en wethouders van Rotterdam, het dagelijks bestuur van de stad, moet echter nog worden besproken in de gemeenteraad van Rotterdam. Eerder werd daar voorgesteld om omliggende gemeenten vergoedingen te vragen als ze een ‘songfestivalfilmpje’ willen opnemen. De NPO, AVROTROS en NOS staken daar een stokje voor. Volgens de omroepen is het ten eerste in strijd met de Mediawet en ten tweede ligt die beslissing niet bij Rotterdam.
Plan achter de hand
De Nederlandse socialistische partij PvdA had wel het plan om de toeristenbelasting met één procent te verhogen. Het doel hiervan is om zo in een paar jaar tijd een aantal miljoenen terug te verdienen. Dennis Tak, financieel specialist, zegt echter dit plan nog achter de hand te houden:
Ik ben blij dat we dit jaar een overschot hebben en dat dit deels wordt gebruikt om het Songfestival te betalen. Dat het geld uit de algemene middelen komt en dit dus niet ten koste gaat van bestaand beleid, is prima. Hulde daarvoor. Maar als we volgend jaar wél een tekort hebben, dan zal ik mijn voorstel om de toeristenbelasting te verhogen alsnog inbrengen. Om te voorkomen dat we dan op andere zaken moeten bezuinigen om de afrekening van het festival te betalen.
Teleurstelling
De fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, Ruud van der Velden, laat blijken teleurgesteld te zijn in de oplossing die het college heeft gekozen:
Jammer dit. Die algemene middelen zijn bedoeld om tegenvallers op te vangen, en die zitten er in een aantal dossiers nog aan te komen. Dat geld heb je dus hard nodig. Bovendien komt een deel uit het cultuurbudget. Ook zonde. Ik heb liever dat ze geld steken in de noodlijdende, Rotterdamse popcultuur, in plaats van zo’n eenmalig festival.