Rotterdam 2020

ROTTERDAM 2020

Zo heeft Rotterdam Songfestival binnengehaald

Ahoy en Rotterdam hebben een publieksversie online geplaatst van het bidbook waarmee ze de Nederlandse publieke omroepen en de EBU overtuigd hebben het Eurovisiesongfestival in 2020 naar hun stad te laten komen. Wij keken het even in en geven jullie de belangrijkste informatie mee.

We leren dat Den Haag, dat een rechtstreekse metroverbinding heeft met Ahoy, gepromoot zal worden bij de bezoekers van het Songfestival. Het gaan dan over hun musea, activiteiten en bezienswaardigheden. Den Haag besliste al snel de kandidatuur van Rotterdam te steunen doordat hun stad niet geschikt is voor het festival in zijn huidige vorm.

Multicultureel

Het bidbook heeft het ook over de uitstekende ligging met internationale luchthavens en treinstations in de buurt, de vele grote evenementen die al in en door de stad georganiseerd zijn en het culturele aanbod in de stad, zoals de cafés op Katendrecht waar jazzlegendes als Chet Baker optraden.

Ook het multiculturele karakter van Rotterdam en de regio er rond wordt uitgespeeld. In Zuid-Holland heeft bijna 1,2 miljoen mensen een migratieachtergrond, meer dan in welke andere Nederlandse regio ook. Laat multiculturaliteit nu net een van de kernbegrippen zijn als het over het Eurovisiesongfestival gaat.

Dan is er ook nog een link met Duncan Laurence, die Arcade opnam in de Maassilo en openlijk zijn voorkeur voor Rotterdam als gaststad uitsprak.

Ahoy

Uiteraard wordt ook Ahoy zelf belicht. Dat het een eigen metrohalte voor de deur heeft, voor degenen die zullen gaan: de halte heet Zuidplein, en dat er een rechtstreekse verbinding is met Rotterdam Centraal (12 minuten) en Den Haag Centraal (43 minuten). De vele grote evenementen die er al georganiseerd zijn, worden opgesomd, zoals de MTV VMA’s en het Junior Eurovisiesongfestival.

Het bidbook pakt ook uit met cijfers over toeschouwersaantallen (tot 16.426 personen) en oppervlaktes van de hallen (10.000 m² voor de grootste hal). Voor ieder evenement in Ahoy worden scenario’s voor de verkeersstromen opgesteld en er wordt uitgelegd hoe logistiek in- en uitgeladen kan worden.

Rotterdam probeert ook de Nederlandse publieke omroepen en de EBU te charmeren door te benadrukken dat ze het een festival voor iedereen willen maken. Ze willen bijvoorbeeld Rotterdammers die het financieel moeilijk hebben ‘een onvergetelijke ervaring bieden’ door voorrondes of repetities bij te wonen. De stad vraagt de organisatie daarover mee te denken.

Randprogrammatie

Als randprogrammatie zal Rotterdams talent zich mogen tonen aan de vele Eurovisiefans. Rotterdammers die moeilijkheden hebben op de arbeidsmarkt, studeren, fan zijn van het festival of gewoon trots zijn op hun stad, zullen als vrijwilliger de rol van barman, stadsgids en plaatsaanwijzer op zich kunnen nemen.

Het mag duidelijk zijn dat de stad het een feest wil maken voor al haar inwoners. Overal zullen clubavonden, concerten, tentoonstellingen en meezingfeesten zijn, bijvoorbeeld in de Maassilo. Misschien is het wel een ideale locatie voor de EuroClub?

Bron foto: www.mps.nl

Herdenking bombardement

Op de dag van de tweede halve finale, 14 mei, zal het 80 jaar geleden zijn dat Rotterdam gebombardeerd werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De stad wil de herdenking koppelen aan het festival, dat iedereen samen in vrijheid een feest van verbinding, diversiteit en inclusiviteit kan vieren.

Circulair Songfestival

Rotterdam wil zwaar inzetten op circulair, dit gaat dan over ecologie en duurzaamheid. De stad heeft voor het festival een aantal punten opgesomd waaraan ze wil werken, we geven er een aantal:

  • Geen single-use plastic;
  • Na afloop van het evenement voorwerpen maken van het gebruikte materiaal voor de inwoners van de stad;
  • Gebruiken van gerecycleerd materiaal;
  • Afval gescheiden inzamelen door gebruik van afvaleilanden;
  • Inzetten op 0 voedselverspilling en wat over is aan voedselbanken geven;
  • De delegaties een duurzame en herbruikbare waterfles geven met het logo van het evenement.

Inrichting van de zalen

De green room zal in 2020, in tegenstelling tot in 2019, opnieuw in de arena zelf gebouwd worden. Als meer ruimte gewenst is in de arena, kan voor de green room uitgeweken worden naar hal 1.  In die hal zullen kantoren worden gebouwd door middel van tijdelijke wanden. Hal 1 zal verbonden worden met de arena door een luxe sluis, denk aan Neptunus Evolution. Op het einde van dit filmpje zie je hoe zoiets eruitziet.

Kleedkamers en cateringfaciliteiten voor de delegation bubble zullen ook in hal 1 voorzien worden, net als de make up- en de kappersruimte. In de arena zelf zijn ook vijftien vaste kleedkamers voor artiesten. Voor delegatieleden kan in hal 1 werkruimte gereserveerd worden. P5 zal gebruikt worden voor alle vrachtwagens die het materiaal voor de shows aanleveren. Het accreditatiecentrum zou in Ahoy Plaza geïnstalleerd kunnen worden en indien nodig kan die voor artiesten en voor crew gescheiden worden.

Onze werkruimte, die voor journalisten dus, zal in hal 2 geïnstalleerd worden. Daar is plaats voor 750 journalisten of meer indien nodig. In hal 5 zullen de horecafaciliteiten voor de pers en de fan lounge geplaatst worden. De persconferentieruimte zal in hal 4 te vinden zijn. Hal 3 zal gebruikt worden voor hospitality.

De fans die met de auto komen, zullen kunnen parkeren op P1, P2 en P3 (2000 plaatsen). De organisatie kan terecht op P4, P5 en P6 (390 plaatsen). De verkoop van merchandising ten slotte zal op verschillende plaatsen in de arena te vinden zijn.

Vervoer en hotelkamers

Voor de delegaties worden 45 bussen voorzien. Er komt ook een regelmatige shuttledienst die van het stadscentrum naar de Ahoy zal rijden. Voor de medewerkers van de EBU worden auto’s met chauffeur voorzien. In navolging van het circulaire zullen dat auto’s zonder uitstoot zijn. Mensen met een accreditatie zullen gratis gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer.

Voor het evenement zijn 3.000 hotelkamers geblokkeerd. In de hele stad zijn 8.000 hotelkamers te vinden en binnen een uur van het stadscentrum meer dan 20.000. Al blijkt dat vele hotels al bomvol zitten, tot ongenoegen van fans.

Evenementen

De host city insignia exchange, waarbij de burgemeester van Tel Aviv een symbolische sleutelketting over zal dragen aan die van Rotterdam, zal plaatsvinden in het stadhuis, net zoals de loting voor de halve finales en het diner voor de delegatiehoofden. Vergaderingen van de delegatiehoofden zullen doorgaan in een vergaderzaal in een hotel.

De stad zal overal duidelijk maken dat het Songfestival er is. De Erasmusbrug zal verlicht worden, in de stad zal een vlaggenparade te vinden zijn, op het grootste LED-scherm ter wereld in het Centraal Station zal een film getoond worden en ook het Schouwburgplein zal gebruikt worden. Voor de Eurovision Village?

Trams zullen door middel van augmented reality de kandidaten voorstellen. Op Rotterdam Centraal zal een aftelklok te zien zijn. De openingsceremonie zal doorgaan op de Erasmusbrug ofwel in de straat Coolsingel met een gerecycleerde gouden loper. Uit het bidbook dat Maastricht ingediend heeft, leren we dat de deadline om alle inzendingen in te sturen op 9 maart ligt. Dan komen alle delegatiehoofden samen in Rotterdam.

Bron foto: www.rotterdamnieuws.nl

Bekijk hier nog eens de volledige publieksversie van het bidbook.

Advertentie