Opinie

OPINIE

‘Nederland op Songfestival 2025? Mijn hart zegt ja, mijn hoofd nee’

Zaterdag 11 mei 2024. De dag van de finale van het Eurovisiesongfestival 2024. Maar ook de dag van de diskwalificatie van Nederland op het festival. Én de dag waarop mijn gevoel ten opzichte van de liedjeswedstrijd veranderde. Een opiniestuk van mij als Nederlandse redacteur binnen deze site over mijn wisselende gedachten ten opzichte van een Nederlandse Songfestivaldeelname in 2025.

AVROTROS heeft nog geen keuze gemaakt over een Nederlandse deelname aan het Songfestival 2025. De omroep is nog in gesprek met de EBU over de diskwalificatie van Joost Klein en de gebeurtenissen achter de schermen tijdens de laatste editie.

Dé vraag wordt ook wel eens aan mij gesteld: ‘Vind jij dat Nederland nog moet deelnemen?’

Net als AVROTROS heb ik nog geen keuze gemaakt. Ik hink nog op twee gedachten over hoe ik me voel ten opzichte van het door mij zo geliefde Eurovisiesongfestival.

‘Mijn hart zegt ja’

Als fan en redacteur van deze site kijk ik elk jaar uit naar het Songfestival. Het traditionele seizoen start in september en in die maand bevestigen de meeste landen hun deelname aan de komende editie. Ook wordt er soms al een deelnemende artiest vanuit een land aangekondigd of delen landen informatie over hun selectieprocedure.

Ik volg alles al op de voet en naarmate het festival nadert, wakkert mijn Songfestivalkoorts steeds meer aan. De liedjeswedstrijd zit in mijn hart en eerlijk is eerlijk: we voelen ons niet elke dag de beste versie van onszelf. Hoe fijn is het dan om even dat ene optreden uit het verleden terug te kijken en je verbonden te voelen met andere fans.

Het Songfestival verbindt. En Nederland hoort op dat podium thuis. De Nederlandse inzendingen waren niet altijd even goed, maar over het algemeen weten we Europa de laatste jaren te vermaken (Joost Klein) en te raken (S10). Daarnaast hebben we laten zien dat we het festival kunnen winnen én organiseren.

Dat maakt mij trots. En die trots wil ik elk jaar voelen. Ik wil elk jaar naar het festival kunnen toeleven en hopen dat Nederland het goed gaat doen. Maar ik wil ook kunnen klagen, of opbouwende kritiek kunnen geven, wanneer de Nederlandse inzending het minder goed doet. Ik kan me geen Songfestival zonder Nederland voorstellen.

‘Vind jij dat Nederland nog moet deelnemen?’ Mijn hart zegt ja.

‘Mijn hoofd zegt nee’

We zagen provocerende beelden van een bepaalde delegatie. We hebben deelnemers gehoord die aangaven dat er grenzen zijn overschreden. Zo trad de Ierse Bambie Thug niet op tijdens de generale repetitie na een klacht bij de organisatie.

De door de EBU gewenste verbinding was er niet. Verschillende artiesten en delegaties spraken al over een negatieve sfeer achter de schermen.

Wat er precies achter de schermen is gebeurd en welke dreigende bewegingen er wel of niet zijn gemaakt: ik heb het antwoord niet. Maar: we zagen geen beelden van de vermeende dreigende beweging van de Europapa-zanger. Ook de Zweedse politie heeft de zaak tegen Joost Klein inmiddels gesloten vanwege een gebrek aan bewijs.

Tóch werd Nederland gediskwalificeerd. Wat volgde was teleurstelling en onbegrip. Songfestivalcommentator Cornald Maas vatte het algemene gevoel in Nederland goed samen: ‘Fuck de EBU’.

Dat gevoel heerst bij mij nog steeds. Het gevoel van onterecht gediskwalificeerd te zijn en het gevoel van dat er achter de schermen van alles heeft gespeeld wat niet bij het Songfestival hoort.

Laat de EBU alles eerst maar eens oplossen, de beloofde verbeteringen waarmaken en laat als Nederland zijnde maar merken dat je het écht niet eens bent met de op de dag van de finale genomen beslissing. ‘Fuck de EBU’ en misschien tot in 2026.

‘Vind jij dat Nederland nog moet deelnemen?’ Mijn hoofd zegt nee.

Wat als?

Het afgelopen jaar hebben meerdere bekende Nederlandse artiesten interesse getoond in een Songfestivaldeelname. Oud-deelnemers als Ilse DeLange, Douwe Bob en Stefania hebben zich in aanloop naar het festival van 2024 gemeld bij de selectiecommissie. Ook namen als Numidia en Karsu stuurden een liedje in.

Voor aankomend jaar blijft het nog stil. Anouk zou graag gaan, onbekend is of andere (grote) artiesten nog oren hebben naar een deelname, mede gezien de verschillende negatieve ervaringen achter de schermen. Naast Joost Klein heeft S10 zich ook uitgelaten over het keurslijf waarin artiesten zich moeten bewegen.

Na de diskwalificatie van Nederland liepen de kijkcijfers tijdens de finale in 2024 al terug in vergelijking met de jaren waarin Nederland aan de finale deelnam. Is Nederland er niet bij in 2025, zal het animo een stuk lager liggen dan wanneer Nederland tóch meedoet. Gunstig voor de omroep, want hoge kijkcijfers betekenen hoge reclame inkomsten.

Maar er is ook de eigenwaarde van de omroep. Door de beslissing om wel of niet deel te nemen in 2025 uit te stellen tot uiterlijk 1 november, ruim na de deadline van 15 september, laat AVROTROS zien dat hij niet zomaar overstag gaat nadat de EBU organisatorische aanpassingen beloofde.

Of het Nederlandse publiek ook overstag gaat, lijkt nog onmogelijk te bepalen. Uit recente onderzoeken van onder andere RTL Nieuwspanel bleek dat meer dat de helft van de respondenten vindt dat hun land aankomend jaar niet moet deelnemen.

Maar ga ook ik overstag?

Mijn hart zegt ja, mijn hoofd zegt nee.

Dit is een persoonlijke opinie op naam van de auteur. Heb je zelf een prikkelende opinie over het Songfestival? Laat ze ons weten via [email protected].

Advertentie