Algemeen
Terugblik op decennium boordevol spraakmakende inzendingen
Aan het einde van een decennium blikken we niet enkel terug op het afgelopen jaar. In een reeks analyses, opinies en overzichtsartikelen richten we onze kijk op de jaren ’10 op de grootste muziekwedstrijd ter wereld. Hoe is het ESF geëvolueerd, en wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? Op die en tal van andere vragen proberen we antwoorden te geven. In dit stuk kijken we naar een eigenzinnige en persoonlijke (!) selectie van enkele spraakmakende inzendingen! (jma)
Gemakkelijk is dat niet. Want tien Songfestivaledities herleiden naar vijftien ‘momenten’, is haast onmogelijk. Conchita, Blanche, Netta, Hatari … je kan blijven doorgaan. Weet daarom dat onderstaande artiesten en liedjes slechts een kleine selectie zijn. Van absolute toppers, tot inzendingen die de wenkbrauwen deden fronsen. Welke acts uit de laatste tien jaar zijn jou bijgebleven?
1. Moldavië 2010
Starten doen we met Moldavië. De Moldaviërs hebben niet alleen de eer om als eerste aan bod te komen in dit artikel. Ze hadden ook de eer om dit decennium te openen. Sunstroke Project en Olia Tira mochten namelijk het feest op gang trappen in 2010. Dit is een inzending die velen zal bijblijven, voornamelijk omwille van Sergey Stepanov alias Epic Sax Guy. Ondanks dit opmerkelijk figuur op het podium kon de inzending Europa niet bekoren. De Moldaviërs eindigden namelijk in de lagere regionen. Sunstroke Project waagde in 2017 opnieuw hun kans en behaalde een mooi derde plek.
2. Frankrijk 2010
De tweede bijgebleven inzending komt van onze zuiderburen. Frankrijk slaagde er met Jessy Matador in om de zomerhit van 2010 te produceren. Allez Ola Olé werd plat gespeeld door verschillende radiostations doorheen heel Europa. Ondanks het aanstekelijke ritme en danspasjes eindigde hij slechts in de middenmoot op een twaalfde plek.
3. Zweden 2012
Een inzending die in dit lijstje zeker niet mag ontbreken is Euphoria van Loreen. Zij zorgde in 2012 voor de vijfde Zweedse overwinning op het festival. Voor vele Europeanen zal dit waarschijnlijk dé inzending zijn waar ze spontaan aan denken als je het over het Eurovisiesongfestival hebt. Ook de fans van het festival appreciëren Loreen. Al jaar en dag is ze de te kloppen artiest in onze Eurovision Top 250. Of ze dit jaar opnieuw de eerste plaats weet te veroveren, is afwachten.
4. Rusland 2012
In datzelfde jaar maakten we ook kennis met de schattige oma’s uit Rusland. Boeranovskije Baboesjki veroverde de harten van vele kijkers in Europa. Ze moesten zich echter tevreden stellen met een tweede plek, net achter Loreen. Enkele weken geleden bereikte ons het treurige nieuws dat Natalia Pugacheva – de schattige, kleine dame die de schaal met koekjes draagt – overleden is. Ze werd 83.
5. Roemenië 2013
In 2013 kregen de Roemenen alle aandacht in de Europese pers. Cezar verkreeg deze aandacht door zijn hoge stem en opmerkelijke optreden à la Dracula. Het operanummer dat hij bracht eindigde, ondanks de publiciteit, in de middenmoot. De eerste plaats veroverde hij toen niet, een plekje in ons collectieve geheugen wel.
6. San Marino 2014
De prijs voor het grootste doorzettingsvermogen gaat dit decennium naar onze San Marinese vriendin Valentina Monetta. Ze verscheen maar liefst vier keer (2012, 2013, 2014, 2017) op het Songfestivalpodium voor deze dwergstaat gedurende dit decennium. In 2014 schreef ze geschiedenis. Met het nummer Maybe slaagde ze er in om voor de eerste keer ooit San Marino door de halve finales te loodsen.
7. België 2015
Een inzending die op deze Belgische site zeker niet mag ontbreken is Loïc Nottet met Rhythm Inside. Je kan dit toch wel de heropleving van België noemen in dit decennium, na enkele mindere resultaten sinds 2010. RTBF bracht iets modern en verfrissend. Wat niemand had verwacht. Het leverde ons een verdienstelijke vierde plaats op in 2015. Nadien waren we vertrokken!
8. Italië 2015
Een ander land dat in deze lijst zeker niet mag ontbreken is Italië. De Italianen keerden in 2011 terug naar het Eurovisiesongfestival na een afwezigheid van maar liefst dertien jaar. Een inzending die ons zeker zal bijblijven is die van Il Volo. In 2015 zorgden zij met een operanummer voor een derde plek, net boven onze eigen Loïc. Het Italiaanse nummer, Grande amore, kreeg veel liefde van de televoting maar de jury was net iets minder fan.
9. Bulgarije 2016
Een jaar later keerde Bulgarije terug naar het festival. Na een afwezigheid van twee jaar zette de Bulgaarse omroep opnieuw de tanden in het Songfestival en ging op zoek naar de winst. Een oude bekende werd ingezet om de trofee te bemachtigen. Poli Genova, die in 2011 met Na inat in de halve finale bleef steken, slaagde er in 2016 wel in om te kwalificeren. If Love Was a Crime kon Europa bekoren. De winst werd niet binnengerijfd, maar een prachtige vierde plek werd wel bereikt. Het was op dat moment het beste resultaat ooit voor dit land. Een jaar later werd dit echter verbeterd door Kristian Kostov die een mooie tweede plek behaalde.
10. Rusland 2016
Wie in 2016 bezig was met het Songfestival herinnert zich vast en zeker nog de Russische inzending. De Rus, Sergey Lazarev, domineerde maandenlang de polls en bookmakers, en werd getipt als torenhoog favoriet. Zijn krachtige You Are The Only One en baanbrekende staging kon het op het moment van de waarheid echter niet waarmaken. Een derde plek was het hoogst haalbare. Hij moest zijn concurrenten uit Oekraïne en Australië laten voorgaan. In 2019 keerde hij terug, maar ook tijdens deze editie werd het niet meer dan een mooie derde plek.
11. Portugal 2017
2017 was een iconisch en opmerkelijk Songfestivaljaar. Niet alleen Moldavië en Bulgarije boekten hun beste resultaat ooit. Ook de Portugezen slaagden hier in. Salvador Sobral kon met het tedere Amar pelos dois heel Europa bekoren. Hij bezorgde zijn land de eerste overwinning ooit. Na 48 eerdere deelnames die nooit hoger eindigden dan plaats zes, waren ze nu voor het eerst aanwezig aan de top van het scorebord.
12. Montenegro 2017
Een veel minder succesvolle poging in 2017 komt van onze vrienden uit de Balkan. Montenegro – die de eerste Songfestivaleditie in het nieuwe decennium aan zich voorbij laat gaan – probeerde met Slavko Kalezić een finaleplaats te bemachtigen. Die zat er dat jaar jammer genoeg niet in. Onze Barbara Dex Award 2017 kwam wel op zijn naam te staan. Ondanks het belabberde resultaat krijgt Slavko – samen met zijn opmerkelijke ‘helikoptermove’ – toch een plekje in deze lijst. Want wat was dat!
13. Cyprus 2018
‘Yeah, yeah, fire!’ Een zin die menig Songfestivalfan zich nog lang zal herinneren. Deze komt dan ook van de welbekende Eleni Foureira die voor Cyprus een tweede plaats in de wacht kon slepen tijdens het Eurovisiesongfestival 2018. Het werd de eerste top drie ooit voor dit kleine eiland. Winnen lukte net niet, maar een opmerkelijke plek in de geschiedenisboeken van dit festival bemachtigen vast en zeker wel.
14. Australië 2019
Een jaar later deed de Australische Kate Miller-Heidke een gooi naar de winst en een plekje in de geschiedenisboeken. Met haar opmerkelijke optreden op palen en prachtige hoge stem verbaasde ze iedereen. Zero Gravity zong ze, zero points kreeg ze zeker niet. Een mooie negende plek voor deze vijfde Australische inzending.
15. Nederland 2019
We eindigen dit artikel met de meest recente winnaar. Wat in 2010 niemand voor mogelijk hield, gebeurde op het einde van datzelfde decennium toch: Nederland won het Eurovisiesongfestival voor de vijfde keer. Voor het eerst in 45 jaar keerde de trofee terug naar onze noorderburen. Een zeer puike prestatie. Voor Duncan Laurence was zijn deelname zeker geen losing game. Hij is volop bezig met zijn tournee doorheen heel Europa. Naar alle waarschijnlijkheid zullen we hem ook enkele keren zien verschijnen op het Songfestivalpodium volgend jaar in Rotterdam.
Het is duidelijk dat het een decennium vol muziek en spektakel was. Wat er op ons afkomt in het volgend decennium en hoe het Eurovisiesongfestival verder zal evolueren blijft een raadsel. Wij kijken er in ieder geval met volle teugen naar uit, hopelijk jij ook!