EBU

EBU

Debuteren Catalonië en de Faeröer op het Songfestival?

Er lijkt een kentering zijn ingezet als het aankomt op de deelname van landgebieden aan EBU-evenementen. Catalonië en de Faeröer voegen zich toe aan de lijst van geïnteresseerde regio’s.

Wales doet mee aan het Junior Eurovisiesongfestival, Schotland debuteert volgend jaar op Eurovision Choir, en in beide gevallen los van het overkoepelende Verenigd Koninkrijk. Tegelijkertijd wil Kosovo al jaren meedoen aan het Songfestival en is er ook al geruime tijd interesse uit onafhankelijke landen als Liechtenstein en Kazachstan. Maar twee nieuwe regio’s geven aan interesse te hebben in een Eurovisiedebuut en (vooral) EBU-lidmaatschap: het Spaanse Catalonië en de Deense Faeröer.

‘Zeer lage niveau’

In Catalonië keurde het parlement vorige week een voorstel goed waardoor TV3, de televisieomroep van de Noord-Spaanse regio, actief lidmaatschap van de EBU mag aanvragen. Een iets kleinere meerderheid stemde ook voor een mogelijke deelname aan het Eurovisiesongfestival, met respectievelijk 75 en 69 van de 135 stemmen voor beide voorstellen. Vooral bij pro-Catalaanse politieke partijen is de animo groot. Bij de oppositiepartijen wordt gezegd dat er andere en belangrijkere dingen zijn, en wordt ook hier en daar smalend gepraat over het ‘zeer lage niveau’ van het festival.

Naast het Songfestival wordt ook gekeken naar onafhankelijke deelnames aan sportevenementen zoals de Olympische Spelen, en natuurlijk biedt EBU-lidmaatschap veel grote voordelen qua aankoop van programma’s en nieuwsgaring en -uitwisseling door het wereldwijde Eurovision-netwerk – niet te verwarren met het liedjesfestijn met dezelfde Engelstalige naam.

De stemming van het Catalaanse parlement is een eerste stap, maar zeker geen garantie op zekerheid. Het is nog maar de vraag of TV3 daadwerkelijk volledig EBU-lid zal kunnen worden. Alle andere omroepen moeten hun goedkeuring geven, en het is maar afwachten wat de Spaanse omroep RTVE zal doen. Voor de EBU zelf zou er geen probleem mogen zijn, aangezien landen als het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Zweden en natuurlijk België ook meerdere omroepen hebben die lid zijn.

De kar gekeerd

De kaarten liggen enigszins anders in de Faeröer, de eilandengroep ten zuidoosten van IJsland en ten noorden van Schotland. De Faeröer is een autonoom deel van Denemarken met een eigen taal, parlement en wet. In tegenstelling tot Denemarken is de Faeröer bijvoorbeeld geen lid van de Europese Unie. Een referendum voor onafhankelijkheid wordt steeds maar uitgesteld, dus gaat het ook hier om een mogelijke Songfestivaldeelname van een regio.

In 2010 al wilde de Faeröerse omroep Kringvarp Føroya EBU-lid worden, maar toen kreeg ze het deksel op de neus. Enkel omroepen van onafhankelijke landen kunnen aanspraak maken op lidmaatschap, klonk het. Intussen is de kar volledig gekeerd: de EBU lichtte de omroep zelf in dat het desgewenst lid kan worden, aldus een Groenlandse krant. Ook hier wordt expliciet verwezen naar een mogelijke Songfestivaldeelname en de andere voordelen van EBU-lidmaatschap en zou het, bij het uitblijven van een referendum dat de onafhankelijkheid inleidt, gaan om een deel van een land dat zou deelnemen.

De Faeröers zijn alvast eerlijk: ze weten dat ze bij een eventuele overwinning financiële middelen noch technische knowhow noch geschikte infrastructuur hebben om het Eurovisiesongfestival te organiseren. ‘In dat geval zoeken we een ander land om mee samen te werken’, klinkt het stellig.

Hoe zit het met de deelname van regio’s in plaats van landen? En wat houdt Vlaanderen en Wallonië tegen om afzonderlijk deel te nemen? Over die vragen en meer publiceerden we vorig jaar al onderstaande analyse.

Vlaanderen en Wallonië apart op het Songfestival: kan het?

Advertentie