Rusland

RUSLAND

Gebannen Russische kandidate keert terug naar … De Krim

Er deden al geruchten de ronde, maar het nu is het ook officieel: Yulia Samoilova, normaal gezien de Russische songfestivalkandidate voor dit jaar, gaat wéér optreden op het betwiste gebied de Krim. Dat is opvallend om verschillende redenen. Yulia mag Oekraïne namelijk niet binnen nét omdat ze eerder een optreden gegeven had op dat betwiste gebied.

Organisatoren van het evenement ‘Victory Day’ in havenstad Sevastopol (stad op de Krim) hebben de zangeres uitgenodigd om op te treden tijdens hun muziekshow. Vyacheslav Gladkov, een van de organisatoren, geeft toe dat die uitnodiging er niet zomaar is gekomen. ‘Het is symbolisch om Yulia hier te laten optreden, net terwijl de eerste halve finale van het songfestival van start gaat’, laat hij weten. Zijn event gaat namelijk door op dinsdag 9 mei. Samoilova bevestigde intussen het nieuws. Ze gaat in op de uitnodiging en gaat optreden op de Krim.

Dat is wel heel opvallend. De Russische zangeres had eerder al een concert gegeven op de Krim, het betwiste gebied ten zuiden van Oekraïne dat door beide landen wordt opgeëist en het toneel was van een burgeroorlog in het gastland van het songfestival 2017. Artiesten die optreden op de Krim mogen per definitie het (andere) Oekraïense grondgebied niet betreden. Oekraïne hield voet bij stuk waardoor Rusland zich op het laatste nippertje terug trok dit jaar.

De Russische omroep is van plan om Yulia volgend jaar naar het songfestival te sturen, maar het is nog niet duidelijk of ze in 2018 ook zullen mogen deelnemen. Het hele festival zal dit jaar niet te zien op de Russische televisie, en dat optreden van 9 mei kan gezien worden als provocatie.