Rotterdam 2021

ROTTERDAM 2021

Dit moet je weten over kandidaten uit 2e halve finale Songfestival

Iedereen heeft zijn verhaal, dus ook de kandidaten van het Eurovisiesongfestival. Wij verzamelden de meest opmerkelijke verhalen over een aantal van de kandidaten die vanavond aantreden in de tweede halve finale in Rotterdam.

Tsjechië – Benny Cristo

Benny Cristo werd bekend door zijn deelname aan het programma Superstar in 2009. Hij schopte het tot de finale. In 2010 bracht hij zijn debuutalbum Definitely Different uit. Met zijn single Aleiaio haalde hij in 2019 een derde plaats in de Tsjechische hitlijsten, zijn hoogste rangschikking tot nu toe. De clips van zijn hits Bomby en Padam zijn al meer dan 24 miljoen keer bekeken op YouTube.

Naast zijn muziekcarrière focust Benny zich op Braziliaans jiu jitsu. Hij behaalde al meerdere medailles op een internationaal toernooi. Met meer dan 800.000 volgers op Instagram is Benny Cristo ook heel populair op sociale media.

Griekenland – Stefania

De in Utrecht geboren Stefania Liberakakis was ooit lid van Kisses, de meidengroep die Nederland vertegenwoordigde en 8e werd op het Junior Eurovisiesongfestival van 2016. Ze zingt nu solo en heeft al enkele liedjes uit. Ze is erg populair op Instagram en TikTok. Daarnaast heeft ze geacteerd in drie films en in de televisieserie Brugklas. Toen ze tien jaar was nam ze deel aan The Voice Kids en zong nadien in het bekende koor Kinderen voor Kinderen.

Oostenrijk – Vincent Bueno

Deze Oostenrijkse-Filipijnse zanger is een oude bekende: in 2016 finishte hij zesde in de Oostenrijkse Songfestivalvoorronde met All We Need Is That Love. In 2017 was hij achtergrondzanger van Nathan Trent voor Oostenrijk op het festival in Kiev. In 2008 hoorde Oostenrijk voor het eerst van deze man, toen won hij bij ORF, de omroep die hij in 2021 op het Songfestival zal vertegenwoordigen, de wedstrijd Musical! Die Show, een muzikale talentenjacht op tv.

Vincent is ook sterk actief in de Filipijnen, hij ligt namelijk onder contract bij een Filipijnse platenmaatschappij. Op zijn vierde al begon hij met dansen en later studeerde hij af in muziek en uitvoerende kunsten aan het conservatorium van Wenen. Deze zanger speelt ook vier instrumenten (piano, gitaar, basgitaar en drums), al zal hij uiteraard die vaardigheden niet nodig hebben op het Songfestival, waar de muziek op band staat.

IJsland – Daði & Gagnamagnið

Daði & Gagnamagnið is een IJslandse band die bestaat uit zanger Daði Freyr Pétursson, zijn zus en achtergrondzangeres Sigrún Birna Pétursdóttir, zijn vrouw en danseres Árný Fjóla Ásmundsdóttir, vriendin en achtergrondzangeres Hulda Kristín Kolbrúnardóttir én vrienden Stefán Hannesson en Jóhann Sigurður Jóhannsson als dansers. De naam van de groep vertaalt letterlijk als ‘Daði en het dataplan’. Karakteristiek voor de groep zijn de groene sweaters met een gepixeleerde illustratie van hun eigen hoofd op.

Letland – Samanta Tina

Het feit dat Samanta naar het Eurovisiesongfestival 2021 mag, heeft ze te danken aan de overwinning in Supernova 2020, de Letse voorronde. Ze is een echte doorzetter. Het was voor haar al de zesde keer dat ze haar kans waagde om Letland te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Ook in de Litouwse voorronde heeft ze een paar pogingen ondernomen. Ze zingt zelfs in het Litouws en heeft er haar eigen woonplaats. Telkens moest ze anderen voor laten gaan. Tot nu.

Zwitserland – Gjon’s Tears

Gjon’s Tears is de artiestennaam van Gjon Muharremaj. Hij treedt ook op in een groep met dezelfde naam. Gjon is in Zwitserland geboren en heeft een Kosovaarse vader en een Albanese moeder. Hij staat in Albanië bekend om zijn verschijning in Albania’s Got Talent in 2010, en meer recent maakte hij naam in Frankrijk tijdens The Voice waar hij werd gecoacht door Mika en de halve finale haalde. De jongeman dook al op in Switzerland’s Got Talent.

Zijn Songfestivalinzending van 2020 ging ook over zijn afkomst. ‘Iedereen vraagt zich af waarom we hier precies zijn, waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan. Dat zijn grote vragen, zeker voor personen met een migratieachtergrond. Mijn ouders komen uit Albanië en Kosovo, maar ik groeide op in Zwitserland. Dat is mijn thuis. Ik denk veel na over die vragen’, zei Gjon daarover.

Denemarken – Fyr & Flamme

Dit duo omschrijft zichzelf als ‘tieneridolen waar je ouders niets van begrijpen’. In thuisland Denemarken zijn acteur Jesper Groth en producer Laurits Emanuel van Fyr & Flamme vrij populaire artiesten met verschillende hits op hun naam. Straf, want ze begonnen pas vorig jaar samen te werken. Hun Songfestivalinzending is geïnspireerd door dansliedjes die in de jaren zeventig te horen waren in de Deense Songfestivalvoorronde. Naar eigen zeggen zijn ze hierdoor populair bij de oudere dames.

Lees in onze kandidatenfiches alles over alle kandidaten van het Eurovisiesongfestival 2021 in Rotterdam.

Hooverphonic is onze Songfestivalkandidaat van 2021. Ontdek dankzij alle verhalen in ons boek ’65 jaar België op het Songfestival’ hoe het de andere deelnemers is vergaan. Koop het via deze link.