EBU

EBU

Kazachstan hoopt op uitnodiging voor Songfestival 2019

Het Kazachse mediabedrijf Khabar Agency wil deelnemen aan het 64e Eurovisiesongfestival. Het debuut op het Junior ESF van afgelopen zondag smaakt duidelijk naar meer.

Sinds 1 januari 2016 is Khabar Agency geassocieerd lid van de European Broadcasting Union (EBU), de organisatie van televisie- en radio-omroepen die onder meer het Songfestival organiseert. Het land is al enkele jaren happig om deel te nemen aan de internationale liedjeswedstrijd, maar tot een debuut kwam het nooit. Al lijkt dat plots meer binnen handbereik.

In augustus dit jaar raakte namelijk bekend dat Kazachstan werd uitgenodigd om te debuteren op het Junior Eurovisiesongfestival, waar zijn jonge vertegenwoordister Daneliya Tuleshova (foto) afgelopen zondag in Wit-Rusland een zesde plaats behaalde. De EBU liet toen al weten dat er op dat moment nog geen plannen waren om de Kazachs ook uit te nodigen voor het Songfestival 2019. Die zijn er voor zover officieel bekend nog steeds niet, en vorige week werd dat nog eens bevestigd door Jon Ola Sand, de Executive Supervisor van het Songfestival voor de EBU.

Naar Australisch voorbeeld

Maar toch koestert Khabar Agency hoop. Aan lokale media zegt Alan Azhibayev, de voorzitter van de raad van bestuur van het mediabedrijf, dat er nog steeds onderhandeld wordt tussen Kazachse ministerie van informatie en communicatie. Azhibayev meent het serieus: hij heeft zijn tv-zender zich laten kandidaat stellen om het Junior Eurovisiesongfestival 2019 te organiseren, en dus ook om eraan deel te nemen. Het is aan de Poolse omroep, die dit jaar won, om als eerste aan te geven of ze de organisatie voor volgend jaar al dan niet op zich willen nemen, maar nadien gaat de EBU zelf op zoek naar geïnteresseerde omroepen. Of Khabar Agency op de radar zal verschijnen, is nu nog koffiedik kijken.

Tenslotte is er nog één uitweg waardoor Kazachstan toch nog zou kunnen debuteren in Tel Aviv: een speciale uitnodiging. Die kreeg de Australische omroep SBS in 2015 voor de eerste keer, enkele maanden na het vrijgeven van de officiële deelnemerslijst. Hoewel de Australiërs intussen gezien worden als onderdeel van de Eurovisiefamilie, is SBS net als Khabar Agency slechts een geassocieerd EBU-lid. Down under moet elk jaar weer een uitnodiging krijgen om deel te mogen nemen, en Kazachstan zou graag dezelfde eer te beurt vallen. ‘We moeten het stap voor stap doen’, besluit Alan Azhibayev. ‘Eerst een speciale uitnodiging voor volgend jaar, dan hebben we meer kansen om te mogen blijven.’