Eurovisite

EUROVISITEEX-DEELNEMERS

Op ‘Eurovisite’ bij Tom Dice: ‘Opengebloeid dankzij Songfestival, wil nog eens deelnemen’

Meer dan zestig Belgische inzendingen op het Eurovisiesongfestival. Dat zijn evenveel memorabele momenten, relletjes, geruchten, tops, flops en vooral: verhalen en herinneringen om nooit te vergeten. Wie beter dan de artiesten zelf om ons te vertellen hoe het er destijds écht aan toeging op dat tot de verbeelding sprekende Songfestival? Jasper en Jonathan van Songfestival.be doorkruisen het hele land en gaan gezellig op Eurovisite bij de deelnemers van toen. Doordachte vragen en echte gesprekken met een vleugje humor. Dat mag je van deze Eurovisite-Songfestivalpodcasts (interviews) verwachten. Dit is aflevering elf met Tom Dice (2010). Hiermee is het eerste seizoen afgelopen.

Beluister de hele podcast met Tom via een van deze platformen of lees onderaan de hoogtepunten:

  • Spotify:

  • Stitcher:

  • Mixcloud:

  • RadioPublic:

  • Anchor.fm:

  •  Apple Podcasts en Google Podcasts:

* Zin in meer? Beluister via deze link de andere Eurovisite-Songfestivalpodcasts uit de reeks. De interviews staan ook online op YouTube.

** Sommige artiesten praten over Eurosong als ze eigenlijk het Songfestival bedoelen. Om verwarring te voorkomen gebruiken Jasper en Jonathan de programmanaam Eurosong enkel als het over de voorronde gaat. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen die twee namen.

Tom Dice over zijn interne selectie

Na de flop van Ishtar werd, na veel kritiek, voorronde Eurosong afgevoerd. VRT ging de touwtjes volledig in eigen handen nemen. Er moest en zou gescoord worden. Met een intern gekozen artiest en lied. Het selectieteam nam destijds contact op met Maurice Engelen. Hij was de coach van Tom geweest in X-Factor (waar hij tweede werd, nvdr.) en had de jonge singer-songwriter onder zijn vleugels genomen. ‘Toen de VRT ons contacteerde, wist ik meteen dat het voor het Songfestival zou zijn’, blikt Tom Dice terug in Eurovisite. ‘Ik vond die gedachte meteen dé max.’

Aan de Reyerslaan deden ze er alles aan om de gesprekken met de potentiële kandidaten strikt geheim te houden. Want er waren ook grote, gevestigde waarden in de running. ‘Voor mijn eerste gesprek werd ik stiekem langs een zijingang naar binnen gebracht. Bij het derde gesprek hebben we een contract getekend.’ Nadien heeft Dice anderhalve maand moeten zwijgen tegen zijn omgeving. ‘De dag van de persconferentie, moesten we in een geblindeerde Porsche via de ingang van de RTBF de VRT binnen rijden. Zodat niemand wist wie de kandidaat was.’

Na de bekendmaking van Tom als artiest, startte de zoektocht naar hét lied voor Oslo. ‘Ik heb toen zelfs liedjes geschreven met Jan Leyers en Tom Helsen. Maar tijdens een van de laatste schrijfsessies heb ik Jeroen Swinnen en Ashley Hicklin leren kennen. Op twee uur was die demoversie van My and My Guitar klaar.’ De afgewerkte versie werd uiteindelijk samen met twee andere liedjes voorgesteld aan de VRT. Tom weet nog: ‘In de laatste meeting werd er gestemd en kwamen we op 3-3 uit. Toen ben ik opgestaan en heb ik gezegd hoe ik het voor me zag: mijn gitaar en ik, in al zijn eenvoud. Zo wil ik het doen.’

Tom Dice over show Eurosong: een song voor Tom Dice

Onze inzending voor het Songfestival kreeg in 2010 zijn eigen show. Daarin stelde Tom Dice zijn liedje voor. De zanger zegt zelf dat die show het enige in heel zijn Songfestivalavontuur is dat hij anders zou hebben aangepakt. ‘Ik was héél zenuwachtig en er zaten vreemde passages in dat programma. Achteraf werd er dan ook vooral veel kritiek gegeven op de kleren die ik droeg. Over het nummer hoorde ik niet veel, terwijl wij het allemaal zo’n mooi lied vonden’, weet Dice nog.

play

Tom Dice over Eurovisiesongfestival 2010 in Oslo

Tom en zijn team hadden zich goed voorbereid op het festival. Zodat de repetities gemakkelijk, als routine zelfs, verliepen. ‘Er is nooit getwijfeld of ik wel op dat kleine zijpodium zou zingen. Wij hadden geluk dat het podium er dat jaar zo uitzag. Zo heb ik van alles kunnen genieten. Het was als hoe ik het gedroomd had. Nog het meeste stress had ik om te vliegen’, lacht hij.

Dice was héél opgelucht dat zijn doel gehaald was: de finale halen. ‘Al de rest was bonus. Want toen wist ik nog niet dat ik die eerste halve finale had gewonnen. Plots stond ik op de voorpagina van alle kranten. Vanaf dat moment hoopte ik op de top 5′, zegt Tom. Niet zo gek, want België was op die zaterdagavond een van de favorieten. Al bleef Tom relax. ‘Voor ik op moest, hebben mijn backings en ik zelfs nog naar Willy’s en Marjetten gekeken’, lacht hij.

Uiteindelijk werd ons land knap zesde. Het beste resultaat voor een inzending uit Vlaanderen. Tom zegt: ‘Ik had niet gedacht dat Lena zou winnen. Want live was ze niet zo goed. Ik had eerder Turkije verwacht. Over die zesde plaats ben ik héél eventjes teleurgesteld geweest. Had Nederland me maar meer punten gegeven! Op de luchthaven is dat allemaal weggevallen. Er was overal volk! En nadien heb ik veel kansen gekregen dankzij mijn deelname.’

Hoe gaat het nu met Tom Dice?

Goed! Sinds enkele weken zijn Kato en Tom als The Starlings te zien in Liefde voor Muziek op VTM en volgend jaar staan de twee in de Lotto Arena in Antwerpen. Het koppel heeft al verschillende liedjes uitgebracht, je kan ze streamen op o.a. Spotify, en zijn te horen op de radio’s. Anno 2020 blijft de liefde voor het Songfestival groot bij Tom Dice. ‘Ze mogen mij nog eens vragen, dat is geen geheim. Liefst met The Starlings. Maar ik wil geen jaren meer wachten. Je moet dat doen als je nog fris en fruitig bent’, zegt hij heel eerlijk.

play