Bosnië & Herzegovina

BOSNIE & HERZEGOVINALISBONNE 2018

Bosniërs geven Ralph Siegel deksel op de neus

De Duitse componist Ralph Siegel wilde opnieuw aan het songfestival deelnemen, ditmaal via Bosnië & Herzegovina. Maar de interesse was niet wederzijds.

Siegel heeft al ruim twintig songfestivalinzendingen op zijn naam staan, waaronder winnaar Ein Bisschen Frieden van Nicole uit 1982. De afgelopen jaren was hij hofleverancier bij de ministaat San Marino, waar zijn nauwe samenwerking met zangeres Valentina Monetta opviel. En ook al werd zij samen met Jimmie Wilson laatste in de tweede halve finale in Kiev, Siegel weet van geen ophouden.

Geldproblemen

Vorige week meldden Bosnische media dat de Duitser interesse had om een inzending neer te pennen voor Bosnië en Herzegovina. Hij zou ertoe bereid zijn een song te schijven voor de folkzangeres Hanka Paldum, en ook om de hele deelname eigenhandig te financieren. Aangezien de Bosnische staatsomroep BHRT al jaren in slechte financiële papieren zit, en het land daardoor tussen 2013 en 2017 slechts één keer deelnam, leek dat een goede oplossing te zijn om het balkanland weer in de wedstrijd te krijgen.

Volgens Wiwibloggs laat de BHRT weten dat het net door die geldproblemen is dat het land ook volgend jaar niet zal deelnemen, ongeacht een mogelijke kapitaainjectie van Ralph Siegel. Hij zou evenwel met Hanka Paldum blijven samenwerken om haar zo snel mogelijk op het songfestivalpodium te krijgen. Dat Siegel nog steeds songfestivaldeelnames als componist ambieert, liet hij al uitschijnen in het interview dat Songfestival.be met hem had in Kiev dit jaar:

play

 

In augustus al meldden de Bosniërs dat ze ook volgend jaar hun kat zouden sturen naar de liedjeswedstrijd. Hun laatste deelname liep af op een sisser: met Ljubav je bleef het land steken in de halve finale op het songfestival 2016 in Stockholm.