Lisbonne 2018

LISBONNE 2018

België neemt deel aan 1e halve finale van Songfestival 2018

Vandaag vond in het stadhuis van de Portugese hoofdstad Lissabon de allocation draw plaats, waarin werd beslist in welke helft van welke halve finale 37 van de 43 deelnemende landen van dit jaar deelnemen. België en Nederland zijn gescheiden van elkaar: België doet mee in de eerste halve finale, Nederland in de tweede.

De andere zes landen, gastland Portugal en de landen van de Grote Vijf (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) staan al zeker in de finale van zaterdag 12 mei. Maar ook deze landen moeten minstens een halve finale uitzenden en er ook in meestemmen. Het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Portugal stemmen mee in de eerste halve finale. Italië, Frankrijk en Duitsland in de tweede.

De overige 37 landen waren ingedeeld in zes potten op basis van stemgedrag in de afgelopen jaren. Per pot werden de landen tijdens de allocation draw willekeurig verdeeld over de twee halve finales, en vervolgens nog eens over de twee helften van die halve finales. De eerste halve finale, op dinsdag 8 mei, heeft negentien deelnemende landen. De tweede halve finale, op donderdag 10 mei, heeft er achttien. Uit elke halve finale gaat de top tien op basis van jury- en publiekspunten door naar de finale van 12 mei.

De resultaten van de loting vind je in onderstaande tabel terug. De exacte startvolgorde van de twee halve finales wordt pas bekendgemaakt nadat alle liedjes voor Lissabon gekend zijn. De producers van het Songfestival bepalen sinds 2013 zelf de volgorde, om zo meer gevarieerde shows te krijgen.

1e halve finale (1e helft)1e halve finale (2e helft)2e halve finale (1e helft)2e halve finale (2e helft)
Wit-RuslandZwitserlandRuslandMontenegro
BulgarijeFinlandServiëZweden
LitouwenOostenrijkDenemarkenHongarije
AlbaniëIerlandRoemeniëMalta
TsjechiëArmeniëAustraliëLetland
BelgiëCyprusNoorwegenGeorgië
IJslandKroatiëMoldaviëPolen
AzerbeidzjanGriekenlandSan MarinoSlovenië
Israël(VJR) MacedoniëNederlandOekraïne
Estland

Sinds de invoering van de twee halve finales in 2008, is het al de negende keer dat België deelneemt in de eerste halve finale. Enkel in 2011 en 2016 waren we ingeloot in de tweede semi. Ook in 2008, 2009, 2012, 2015 en 2017 deden we bovendien al mee in de eerste helft. Voor de liefhebbers, de volledige ceremonie vanuit Lissabon kan hier herbekeken worden:

play