Nederland

NEDERLAND

Waar vindt Songfestival 2020 plaats?

Het is gebeurd: Nederland heeft zijn maandenlange favorietenrol waargemaakt en heeft het Eurovisiesongfestival gewonnen. Voor de vijfde keer in totaal. Nederland komt daarmee qua aantal overwinningen naast Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg terecht. Op amper één winst van Songfestivalland bij uitstek Zweden en op twee zeges van het record van Ierland.

Duncan Laurence heeft met zijn lied Arcade het Songfestival dus weer naar Nederland gebracht, sinds dat in 1980 een laatste keer gebeurde. Israël zag af van de organisatie na zijn winst in 1979 waarop de Nederlanders overnamen (en de Israëli’s uiteindelijk thuisbleven omdat de editie van 1980 op een nationale rouwdag plaatsvond). De laatste Nederlandse zege dateert van 1975, met Ding-a-dong van Teach-In.

Het Songfestival vond in Nederland de eerste keer plaats in de studio’s van omroep AVRO in Hilversum, daarna in het RAI Congrescentrum in Amsterdam en later nog twee keer in het Congresgebouw in Den Haag. Maar waar zou het festival in 2020 plaats kunnen vinden? Zijn deze locaties nog geschikt voor het Songfestival in zijn huidige vorm en zijn er misschien nog andere locaties die in aanmerking komen? Songfestival.be zocht het voor jullie uit.

Belangrijk is om te weten dat de EBU een aantal minimumvoorwaarden oplegt aan een locatie. De stad moet een luchthaven in de buurt hebben en moet twee- tot drieduizend hotelbedden hebben. De zaal zelf moet vijf tot zeven weken beschikbaar zijn en minimum tienduizend plaatsen hebben. Zo vallen meteen al een aantal steden af in Nederland. Welke blijven dan nog over?

Maastricht

Maastricht is in de Lage Landen vooral bekend van de tv-serie Flikken Maastricht en is bij Belgen heel populair voor daguitstappen of weekendjes uit. De stad heeft 2,930 hotelkamers (6,344 bedden) en heeft een eigen luchthaven. Maastricht heeft ook een locatie die groot genoeg is, namelijk het Maastrichts Expositie en Congres Centrum (MECC).

Toen Nederland in 2014 met The Common Linnets al bij de favorieten gerekend werd, toonden de mensen van het MECC toen al interesse om het jaar nadien het Songfestival te organiseren indien Nederland zou winnen. Die interesse hebben ze nu opnieuw benadrukt. ‘Nadat het Songfestival al één keer heeft plaatsgevonden in Amsterdam en twee keer in Den Haag, is het nu aan Maastricht,’ zeggen ze. ‘We hebben alles in huis om een productie als het songfestival te faciliteren en we voldoen aan de technische eisen.’

MECC is alvast nog beschikbaar gedurende de volledige maanden april en mei. Het heeft parkeerterreinen, verschillende ingangen en ruimtes die ingericht zouden kunnen worden als cateringruimte voor de organisatie, persruimte en kleed- en schminkruimtes voor de deelnemers en de presentatoren. MECC heeft met hun noordhal en hun zuidhal een totale oppervlakte van 19.950 m² beschikbaar voor de shows zelf. Ruim voldoende dus. Maar is de EBU, en ook AVROTROS, zij betalen immers de kosten, geïnteresseerd om na Tel Aviv nog eens de tribunes volledig van nul op te moeten bouwen en zo weer maandenlange vertraging voor de ticketverkoop te riskeren?

Rotterdam

Ook Rotterdam, de tweede grootste stad van Nederland naar inwoneraantal, heeft met 5.146 kamers (10.755 bedden) meer dan genoeg overnachtingsmogelijkheden. Er is een luchthaven vlakbij, namelijk de luchthaven Rotterdam-Den Haag.

In Rotterdam is een voetbalstadion te vinden van maar liefst 51.117 plaatsen, De Kuip, waar Feyenoord speelt. Ook in Israël is er even sprake van geweest om het Songfestival in een voetbalstadion te organiseren, maar waarom zou je dat doen als je grote concertzalen ter beschikking hebt? Oké, Denemarken 2001 ging door in een voetbalstadion, maar De Kuip is zo groot dat het niet aangenaam zou zijn voor de aanwezigen en het zou enorm veel kosten om het stadion in te richten. Een club als Feyenoord kun je ook niet op het hoogtepunt van de voetbalcompetitie in om het even welk stadion laten spelen.

Gelukkig heeft Rotterdam ook nog de Ahoy (15.000 plaatsen). Het North Sea Jazz Festival gaat er door, Waylon (Songfestival 2014 en 2018) heeft er al opgetreden en jaarlijks gaat er een indoor tennistornooi door. De Ahoy is dus multifunctioneel. Voorlopig staat er één optreden gepland op zaterdag 9 mei. Als dit concert verplaatst zou kunnen worden naar een andere datum of een andere zaal, is de Ahoy dus een zeer serieuze kandidaat voor het Songfestival van 2020.

Utrecht

Utrecht, een middeleeuwse stad en met een bekende universiteit, heeft geen eigen luchthaven. De dichtstbijzijnde is die van Amsterdam op ongeveer vijftig kilometer rijafstand. Daarentegen heeft Utrecht wel voldoende accommodatie met 2.139 hotelkamers (4.590 bedden).

In Utrecht is de Jaarbeurs te vinden. De grootst beschikbare zaal hier is 12.450 m² groot. De beschikbaarheid van de Jaarbeurs is niet algemeen bekend, maar ook hier zit je, net als in het MECC in Maastricht, met tribunes die volledig opgebouwd zouden moeten worden. Daarentegen is het Centraal Station van de stad bijna letterlijk naast dit gebouw, op vijf minuten wandelafstand. De agenda van de Jaarbeurs voor 2020 is nog niet op de website terug te vinden.

Utrecht heeft ook zijn voetbalstadion, dat van FC Utrecht. Stadion Galgenwaard telt 23.750 plaatsen en is dus veel gemakkelijker in te richten als concertzaal dan De Kuip. Probleem is echter dat het stadion niet overdekt is.

Amsterdam

Dan is er natuurlijk ook nog Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, wat voor de velen de meest logische keuze zou zijn en de stad die volgens velen, zo niet iedereen, gekozen zal worden voor het Eurovisiesongfestival van 2020. Amsterdam heeft overduidelijk de hotelaccommodatie, met 38.264 kamers (84.606 bedden).

Ook een evenementenhal is geen probleem. Er is de Johan Cruijff Arena (54.846 plaatsen) die overdekt kan worden en waar al concerten gegeven zijn zoals door onder andere De Toppers en Coldplay. Er is RAI, een congrescentrum waarvan de grootste hal 18.240 m² is, dat als voordeel heeft dat het een eigen hotel naast de deur heeft. RAI is voor de volledige periode van het Songfestival nog beschikbaar.

Verder is er ook de Ziggo Dome, een concertzaal die plaats biedt aan 17.000 mensen. Er is al een aantal opties genomen door artiesten en nog niks bevestigd, maar de directeur van de zaal wil indien nodig die artiesten vragen of een andere datum mogelijk is. Hij heeft de periode van het Songfestival al met potlood in de agenda aangeduid.

Den Haag en Hilversum

Hoe zit het dan met Den Haag, waar het festival dus al twee keer eerder georganiseerd is? De stad heeft 4.603 hotelkamers ter beschikking (10.001 bedden), maar het World Forum Convention Center is ondertussen veel te klein geworden voor het Songfestival, net als het GIA Trade & Exhibition Center. Wel in Den Haag is er het Cars Jeans stadion van 15,000 zitplaatsen. Ook de tv-studio’s in Hilversum die in 1958 gebruikt werden als locatie, zijn simpelweg niet groot genoeg voor een evenement van die omvang.

Verder heeft ook Heerenveen accommodatie die in principe geschikt zou kunnen zijn voor een groter evenement. Het gaat dan om het Abe Lenstrastadion met 27,224 zitjes en Thialf, in hoofdzaak een ijsarena, met 12,500 zitjes. Heerenveen heeft echter bijlange niet genoeg hotelaccommodatie. Hetzelfde probleem geldt voor Breda (Rat Verleghstadion, 19,000 plaatsen), Kerkrade (Parkstad Limburg Stadion, 19,979 plaatsen) en Arnhem (GelreDome, 25,000). Leeuwarden, in 2018 nog Europese Culturele Hoofdstad, heeft als grootste hal de Friezenhal in de WTC Expo (10,260 m²), maar ook niet genoeg hotelaccommodatie.

Binnenkort uitsluitsel

Danny Vormer, woordvoerder van de Nederlandse NPO, zei alvast aan de krant De Volkskrant dat de komende weken een speciaal projectteam aan de slag gaat met voorbereidende werkzaamheden voor het te houden Songfestival. Een van hun taken is het doornemen van de bidbooks van steden die het muziekevenement willen binnenhalen. ‘We kunnen nog niks zeggen over welke stad de meeste kans maakt’, aldus Vormer. ‘Binnen korte termijn maken we bekend op welke stad de keuze is gevallen.’

Advertentie