Zweden

ZWEDEN

Nieuw puntensysteem voor ‘Melodifestivalen 2019’

Over iets minder dan twee weken, op 2 februari, begint in Zweden de zoektocht naar een kandidaat voor Tel Aviv. Voor de 59e keer zal ‘Melodifestivalen’ van start gaan en als nationale finale dienen. Vorig jaar werden er nog dingen veranderd in het stemsysteem en ook dit jaar is er weer gesleuteld.

Doorheen de jaren is het puntensysteem van Melodifestivalen al meermaals aangepast. Er werd meer en meer gekeken naar de keuze van de kijker en nieuwe technologische manieren van stemmen. In 1993 al werd de televoting in het leven geroepen en in 2015 kwam de officiële app tot stand. Anno 2019 krijgen ze nu een nog duidelijkere en meer eerlijke manier van stemmen volgens Anette Helenius, projectmanager van het programma:

‘Het is duidelijk dat de winnende nummers goed scoorden bij alle doelgroepen ongeacht de leeftijd. We willen via deze weg nog duidelijker laten merken dat elke stem iets waard is. Dat wilden onze kijkers, en wij luisteren.’

Hoe werkt de stemming?

Er blijven dit jaar nog twee manieren over om te stemmen, via de app en via de telefoon. Het stemmen via SMS kan niet meer, want dat werkte niet verklaarde de Zweedse omroep SVT. Stemmen via de telefoon wordt aangehouden zodat ook mensen zonder de app kunnen stemmen en zo geeft de kijker, het aan Melodifestivalen gekoppelde goede doel, Radiohjälpen, ook steun.

De kijkers die via de app stemmen, zullen worden onderverdeeld in zeven categorieën. De televoters worden samengevoegd en vormen de achtste categorie. Elke categorie heeft hetzelfde aantal punten te vergeven, namelijk 43 in de halve finales. Hier wordt de traditionele telling gebruikt met punten 12, 10, 8, 6, 4, 2 en 1. In de herkansingsronde andra chansen geven de stemgroepen in elk duel een punt aan hun favoriet, met bij gelijkstand het totaal aantal stemmen dat de doorslag geeft

In de finale wordt het aantal punten opgedreven naar 58 met de traditionele Songfestivalverdeling 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1. Zeker is wel dat de punten van de kijkers thuis nog steeds tellen voor vijftig procent, de andere vijftig procent komen van de acht internationale jury’s. Tijdens de shows zal zoals altijd het totaal aantal punten worden gegeven. Pas een week na de finale worden de statistieken per doelgroep ook bekend gemaakt.

Welke categorieën zijn er?

Tijdens elk optreden in de liveshow krijgt de kijker thuis een hartje in beeld. De voorbije jaren kon de kijker zo zien hoe populair het nummer was. Hoe harder het klopte, hoe populairder. Dit nam volgens vele kijkers de spanning een beetje weg en hiermee slaan ze ook een nieuwe weg in. Het hart zal dit jaar minder weggeven over het uiteindelijke resultaat. Wel worden er kleuren in het leven geroepen. Elke categorie krijgt een eigen kleur en tijdens het optreden kan de kijker thuis volgen bij welke categorie het nummer het beste scoort zonder al te veel prijs te geven. Dit zijn de nieuwe categorieën met hun kleur:

  • Groen: 3-9 jaar
  • Turquoise: 10-15 jaar
  • Blauw: 16-29 jaar
  • Paars: 30-44 jaar
  • Roze: 45-59 jaar
  • Rood: 60-75 jaar
  • Oranje: 75+ jaar
  • Ongekleurd: televoters

Zorgt dit voor grote veranderingen?

Als we de omroep moeten geloven alleszins niet. Ze benadrukken dat ze de kijkers willen verzekeren dat elke stem telt. Als de categorie oranje minder stemmen heeft gegeven dan de blauwe categorie, wordt aan de hand van algoritmes gezorgd dat er een eerlijke verdeling van punten zal zijn. Zo wordt ervoor gezorgd dat geen elke categorie de stemming kan bepalen. Na het toepassen van het nieuwe systeem op de stemming van vorig jaar waren er geen grote verschillen, enkel één plek in de herkansingsronde zou voor iemand anders zijn geweest.

Meer informatie over Melodifestivalen 2019 kan je nog eens rustig nalezen in ons eerder geplaatste artikel.

Artiesten ‘Melodifestivalen 2019’ bekend

Advertentie