Zweden

ZWEDENKIEV 2017

Charlotte Perrelli én Loreen in ‘Melodifestivalen 2017’

In de Zweedse hoofdstad Stockholm zijn vanochtend alle artiesten bekendgemaakt die in februari en maart volgend jaar deelnemen aan Melodifestivalen 2017. Twee oud-songfestivalwinnaressen doen mee.

Op een persconferentie die live werd uitgezonden op de officiële website van Melodifestivalen werden alle deelnemers en hun songtitels een voor een aangekondigd door David Lindgren, een van de presentatoren van de editie van volgend jaar. De volgorde waarop de 28 gelukkigen zullen aantreden in de voorrondes, wordt op een later tijdstip bekendgemaakt, al werden ze vanochtend wel bekendgemaakt per voorronde. Het volledige deelnemersveld van Melodifestivalen 2017:

#Deelnemer(s)Nummer
1AdrijanaAmare
2Boris RenéHer Kiss
3NanoHold On
4Charlotte PerrelliMitt Liv
5Dina NahOne More Night
6De Vet DuRoad Trip
7Ace WilderWild Child
8MarietteA Million Years
9Benjamin IngrossoGood Loovin'
10Hearts AlignDismissed
11Roger PontareHimmel och hav
12Lisa AjaxI Don't Give A
13EtziaUp
14AllyawanVart haru varit
15Owe ThörnqvistBoogieman Blues
16Bella & FilippaCrucified
17The Foo ConspiracyGotta Thing
18Jasmine KaraGravity
19Robin BengtssonI Can't Go On
20Anton HagmanKiss You Goodbye
21Krista SiegfridsSnurra min jord
22WiktoriaAs I Lay Me Down
23Les GordonsBound to Fall
24Sara Varga & Juha MulariDu får inte ändra på mig
25Jon Henrik Fjällgren ft. AniniaEn värld full av strider
26Axel SchylströmNär ingen ser
27AliceRunning With Lions
28LoreenStatements

Klinkende namen

Zoals vertrouwd is er weer een aantal bekende namen bij de kandidaten. Van de afgelopen editie is er een terugkeer van Wiktoria, Boris René, Robin Bengtsson, Lisa Ajax, de Finse Krista Siegfrids (die in haar thuisland volgend jaar ook opnieuw de voorronde presenteert) en Ace Wilder. Die laatste doet voor de derde keer mee aan de wedstrijd. Ook Dina Nah, Mariette, Sara Varga en Jon Henrik Fjällgren deden eerder al mee.

Verder zijn er drie artiesten in Melfest volgend jaar met heel wat songfestivalervaring: Roger Pontare vertegenwoordigde zijn land al in 1994 met Stjärnorna (met een dertiende plek) en in 2000 met When Spirits Are Calling My Name (met een zesde plek). De andere twee wonnen zelfs namens Zweden al het songfestival: Charlotte Perrelli zegevierde als Nilsson in 1999 met Take Me To Your Heaven. Negen jaar later ging ze nog onderuit in Belgrado, want met Hero kwam ze in 2008 niet verder dan een achttiende plek. Nog eens negen jaar later wil ze het dus weer beter doen. Helemaal aan de staart werd ook nog Loreen aangekondigd, de winnares uit 2012 met de monsterhit Euphoria.

Een andere opmerkelijke kandidaat tot slot is Owe Thörnqvist. De 87-jarige zanger heeft al ruim zes decennia carrière in Zweden en neemt voor de eerste keer deel aan de nationale finale.

Zes shows, zes steden

De 28 kandidaten worden verspreid over vier voorrondes. Die vinden plaats op 4 februari in Göteborg, op 11 februari in Malmö, op 18 februari in Växjö en op 25 februari in Skellefteå. De top twee stoot telkens rechtstreeks door naar de finale in Stockholm, op 11 maart. De nummers drie en vier in de ranglijst moeten nog langs Andra Chansen of de herkansingsronde op 4 maart in Linköping om zich opnieuw te bewijzen. De vier beste songs uit die ronde krijgen alsnog groen licht voor de finale in de hoofdstad, met in totaal twaalf overblijvende kandidaten. Het trio Clara Henry, David Lindgren en Hasse Andersson praat alle uitzendingen aan elkaar.

Advertentie