OPINIEEX-DEELNEMERS

Werd Sandra Kim altijd ondergewaardeerd als zangeres?

Als ‘Noem vijf liedjes van Sandra Kim’ een finalevraag zou zijn in De Slimste Mens ter Wereld, zouden de meesten blijven steken bij eentje, J’aime la vie. Kims Songfestivallied is echter niet het enige dat ze uitgebracht heeft, maar het is het enige waarvoor ze publieke appreciatie krijgt. Waaraan zou dat kunnen liggen? We namen de carrière van Sandra onder de loep.

De keren dat Sandra Kim voor een optreden gevraagd wordt, is het voor personeelsfeestjes of om Songfestivalliedjes te zingen. Op die uitnodigingen gaat ze nog altijd in ondanks dat ze haar Songfestivalwinst een vergiftigd geschenk noemt. Omdat ze zo graag zingt. Hoe goed, heeft heel Vlaanderen nu kunnen horen dankzij haar knalprestaties in The Masked Singer. Oké, ze heeft zoals iedereen een inkomen nodig, maar als ze echt serieus genomen wil worden als zangeres door het grote publiek, weigert ze beter ieder Songfestivalgerelateerd evenement en mikt ze op grotere podia dan die van een personeelsfeest.

Ultratop

Het antwoord op de vraag boven dit artikel is wellicht subjectief, maar we willen het ook objectief proberen bekijken. Laat ons beginnen met de hitnoteringen van de liedjes van Sandra Kim. Met haar eerste lied Ami-Ami uit 1985 stond ze nog zes weken in de Ultratop. J’aime la vie stond zestien weken in de Ultratop,

Eén van de bekendere liedjes van Sandra Kim is samen met Luc Steeno, Bel me, schrijf me. Dat lied stond vijftien weken in de Ultratop. Met Frank Galan zong ze in 1997 Door veel van mij te houden, dat achttien weken in diezelfde hitlijst stond met de derde plaats als piekpositie. Heel diep in mijn hart uit 1998 stond nog één week in de Ultratop, maar daarna geraakte geen enkel liedje van Kim nog in de Ultratop. Na 2001 bleef het stil wat nieuw werk betreft.

Verkoopcijfers

We kunnen ook even naar de verkoopcijfers kijken om de appreciatie van de mensen voor Sandra in te schatten. Van de single J’aime la vie werden in België 350.000 exemplaren verkocht. In totaal verkocht Sandra Kim 1,9 miljoen singles volgens verkoopcijfers van de Internationale Federatie van Muziekproducenten. Daarmee staat ze op de 61ste plaats van Belgische muziekartiesten.

Musicals

In 1998 speelde Sandra met succes een rol in Les Misérables, een productie van het grote Music Hall. Op de grens tussen de 20ste en de 21ste eeuw, in 2000 en 2001, zingt Sandra solo in Musicals from the Heart, dat door Vlaanderen en Nederland toerde gedurende meerdere maanden en waaraan ook Jan Schepens en Chris Van Tongelen meededen. Tijdens die shows zingt Sandra de mooiste musicalliedjes.

Samenwerkingen

In 2010 brengt Sandra het album Make Up uit waarvoor ze samenwerkt met de top van de Belgische muziekwereld. Namen zijn Salvatore Adamo, Dani Klein, Piet Goddaer (Ozark Henry), David Bartholomé, Anthony Sinatra en Jacques Duval. Het album wordt heel positief onthaald door pers en publiek en het is ook een mooi project als je met die artiesten samen kunt werken. Al ging dat album niet vlot over de toonbank.

Schlagerfestival

In 2015 zingt Sandra covers, maar ook eigen liedjes op het Schlagerfestival in de Ethias Arena in Hasselt. Ze zingt er samen met Luc Steeno. Maar de gemiddelde leeftijd van de bezoekers van het Schlagerfestival ligt waarschijnlijk minimum in de veertig jaar. De andere grote projecten die Sandra gedaan heeft, dateren allemaal uit de jaren ’90. Wie van de twintigers en dertigers, behalve de Songfestivalfans, kent Sandra Kim? Met Bella Italia!, een tournee langs Vlaamse culturele centra, heeft Sandra nog een mooie poging gedaan. Maar ook dat is een tournee waarin ze geen eigen werk brengt, wel Italiaanse liedjes.

De Belgische radiostations speelden heel weinig muziek van eigen bodem, op een aantal gespecialiseerde tv- en radiozenders na. Dat betert nu stilaan, met bijvoorbeeld periodes waarin Belgische muziek gepromoot wordt op bepaalde radiozenders. Als op een groter radiostation eens een lied van Sandra Kim te horen zou zijn, is het, je raadt het al … Je moet al Bazart of Oscar & The Wolf zijn om regelmatig gespeeld te worden met je nieuwe muziek.

Promospotjes

Het is dus niet dat Sandra niet geprobeerd heeft. In 1990 heeft ze bijvoorbeeld zelfs voor toenmalig koning Boudewijn op mogen treden. In 2008 en 2010 was Sandra te zien en te horen in twee reclamespots, waarbij ze telkens een aangepaste versie van haar J’aime la vie zong. Of dat artistiek een goede keuze was, kun je in vraag stellen. Als ze het dan toch beu is ieder jaar in mei opgebeld te worden, weigert ze beter iedere associatie met het Songfestival. Het kan ondankbaar overkomen tegenover de wedstrijd die haar in Europa bekendgemaakt heeft, maar ze had die wedstrijd van zich af moeten schudden.

Meer promoten

Had Sandra meer haar eigen werk moeten promoten? Moeten weigeren telkens wanneer ze gevraagd wordt om voor de zoveelste keer Songfestivalliedjes te zingen? Meer moeten aankloppen bij de radiozenders? Zijn haar liedjes niet commercieel genoeg? Had ze meer nieuwe liedjes moeten maken na 2000? Ik denk dat op ieder van die vragen het antwoord ‘ja’ is. Hoewel al Sandra’s liedjes aangenaam zijn om naar te luisteren en duidelijk maken dat ze kan zingen, zetten ze haar stem niet ten volle in de verf. Dat deden de liedjes in het VTM-programma wel, dus misschien moet Sandra, ook al is het een vies woord voor velen, commerciëlere muziek durven maken. Ze had ook meer muziek moeten maken. Wie niet op de radio komt, die bestaat als artiest bijna niet. Maar wie geen nieuwe liedjes maakt, komt niet op de radio. Als Sandra dat wel gedaan had, had ze veel meer uit haar carrière kunnen halen en had ze zich niet moeten beperken tot Songfestivalgerelateerde evenementen en personeelsfeesten.

Krijgt ze na The Masked Singer misschien eindelijk appreciatie als zangeres van alle Belgen, is het misschien een aanzet voor een doorstart van haar carrière en komt er nieuw werk waarmee ze dan eindelijk op grote podia mag staan? We zullen het moeten zien.

Advertentie