Deelnemers Songfestival 2021 moeten thuisoptreden filmen als back-up
Alle deelnemende kandidaten van het Songfestival 2021 moeten verplicht een optreden op voorhand opnemen en dat bezorgen aan de EBU. In het geval van nieuwe restricties omtrent reizen naar Rotterdam of quarantaine ter plaatse, kan dat optreden worden vertoond in de halve finales en/of de finale.
De EBU voorziet zelf maatregelen om te verzekeren dat de editie van 2021 zo normaal mogelijk kan doorgaan. Er wordt gedacht vanuit twee situaties. De eerste is dat het voor sommige, een aantal of zelfs alle omroepen onmogelijk zal zijn om in mei volgend jaar naar Rotterdam te reizen. De tweede is dat delegaties ter plaatse geconfronteerd worden met positieve COVID-19-testen, waardoor ze alsnog in quarantaine moet gezet worden. In beide gevallen is geen live optreden vanuit de Ahoy mogelijk, en zal dat worden vervangen door een op voorhand opgenomen optreden.
Een aantal spelregels
Voor die zogenaamde live-on-tape optredens voorziet de organisatie een aantal spelregels om de verschillende omroepen met gelijke wapens te laten strijden. Het gaat om optredens van drie minuten zonder toegelaten montages of aanpassingen van de vocale prestaties of het optreden zelf. Alle stemmen van gecrediteerde artiesten moeten live zijn zonder autotune of enige andere aanpassing van de live stemmen; backings mogen zoals eerder aangekondigd op band staan. Gedetailleerde plannen van de optredens moeten op voorhand worden goedgekeurd door de NPO en AVROTROS om verrassingen te vermijden.
Elke opnamesessie mag maximaal zestig minuten duren en er mogen niet meer dan drie pogingen worden ondernomen om het optreden zo goed mogelijk te filmen, al mag daarvoor wel tot in het oneindige gerepeteerd worden. De opnames staan onder toezicht van het delegatiehoofd van de betreffende omroep én van de EBU en Nederlandse omroepen, om eerlijkheid te garanderen.
Niet in The Voice-studio
Dat betekent niet dat het zal gaan om 41 identieke video’s. De EBU en organiserende Nederlandse omroepen willen de creativiteit en stijl van elk land omarmen. Het gaat dus slechts om een basisset van richtlijnen en minimale limitaties, maar daarbuiten is elke omroep en delegatie vrij om het optreden naar eigen goeddunken in te vullen. Wel belangrijk is dat het om een optreden gaat en niet om een videoclip, opgenomen in een studio of gelijkaardige setting.
Het mag daarbij dan weer niet gaan om een bestaande set van een bestaand televisieprogramma, behalve van nationale voorrondes voor het Songfestival. Dat betekent dat Hooverphonic niet vanuit de studio van The Voice van Vlaanderen zou mogen optreden, maar wel dat de winnaar van Melodifestivalen 2021 vanuit dat decor mag optreden. Publiek is dan weer niet toegestaan bij de opname.
Een nieuwe opname
Er mag gewerkt worden met meerdere camera’s, led-schermen, projecties, vuurwerk, rook en windmachines, evenals andere props die op het podium kunnen worden gebruikt. Virtual reality, opnames met drones, confetti, water en het gebruik van een groen scherm om allerhande zaken op te projecteren, zijn uit den boze. De optredens hoeven niet noodzakelijk identiek te zijn aan die zoals ze in Rotterdam zouden zijn.
Voor de duidelijkheid: het is ook niet toegestaan dat omroepen simpelweg bestaande optredens indienen. Het moet gaan om een nieuwe opname die niet wordt vrijgegeven voor de liveshows van 18, 20 en 22 mei volgend jaar en uitsluitend in het geval dat een live optreden vanuit de Ahoy niet mogelijk is omwille van gezondheidsredenen. Alle nieuwe optredens moeten op 26 maart volgend jaar de EBU bereikt hebben.