Tel Aviv 2019

TEL AVIV 2019

Vanavond: finale Songfestival 2019

Vanavond vanaf 21.00 uur onze tijd vindt vanuit de Expo Tel Aviv in Israël de finale plaats van het 64e Eurovisiesongfestival. 26 landen, waaronder Nederland, dingen naar de overwinning.

Na ruim een week repeteren en de halve finales op dinsdag en donderdag, is het tijd voor de derde en laatste liveshow in Tel Aviv. Artiesten uit 26 landen staan in de startblokken om de kijkers thuis (opnieuw) te overtuigen van hun kunnen. Namens Nederland neemt Duncan Laurence deel met het lied Arcade. België, vertegenwoordigd door Eliot en Wake Up, werd uitgeschakeld in de eerste halve finale.

Wie doet mee?

Het deelnemersveld van vanavond vind je terug in onderstaande tabel. De landen zijn gerangschikt op de volgorde zoals ze ook zullen aantreden in de finale. Door te klikken op een foto van een land kun je alvast kijken naar het optreden uit de halve finale, of – in het geval van gastland Israël, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk – naar het optreden van een generale repetitie.

Wie komt optreden?

Tussen de songs in de race voor de overwinning en de bekendmaking van de resultaten, is er heel wat tijd die wordt opgevuld door gastoptredens. De Amerikaanse zangeres Madonna verzorgt onder meer een optreden. Verder zijn ook ex-Songfestivalkandidaten Måns Zelmerlöw, Conchita Wurst, Eleni Foureira en Verka Serduchka te gast, om elkaars liedjes te zingen. Het gaat dan respectievelijk om alternatieve versies van Heroes, ToyFuego en Dancing Lasha Tumbai. Verder zal winnares van vorig jaar Netta haar nieuwe single Nana Banana brengen en zijn ook singer-songwriter Idan Maichan. Actrice en model Gal Gadot zal te zien zijn via een video.

Hoe wordt er gestemd?

Het publiek mag na afloop van alle optredens stemmen via een telefoonoproep, een sms of een stem in de officiële app van het Songfestival, en zijn stem telt mee voor vijftig procent van het eindtotaal. De andere helft van de punten komt van vijfkoppige vakjury’s uit alle deelnemende landen. Ook de vijftien landen die afvielen in de halve finales, waaronder België, mogen dus meestemmen.

Presentatoren Erez Tal en Bar Refaeli (foto) bellen na een rist pauzeacts puntengevers op uit de in totaal 41 landen, die de scores van de vakjury’s doorgeven. De Belgische douze points worden voorgelezen door David Jeanmotte, die van Nederland door Emma Wortelboer.

Meteen daarna maken de presentatoren de punten van het publiek bekend. Het land dat nadien bovenaan het scorebord prijkt, wint het 64e Eurovisiesongfestival. Naast Tal en Refaeli brengen Assi Azar en Lucy Ayoub (ook foto) verslag uit vanuit de greenroom, die zich dit jaar in een andere zaal bevindt.

Waar kan ik kijken?

De uitzending is tussen 21.00 en 00.50 uur te volgen op Eén en NPO1. Op het Vlaamse net is er geen voorbeschouwing en wordt om 21.00 uur ineens overgeschakeld naar Tel Aviv, met opnieuw commentaar van Peter Van de Veire. De Nederlanders worden bijgestaan door Cornald Maas en Jan Smit. Zij kunnen bovendien vanaf 20.30 uur kijken naar Op weg naar het Songfestival, waarin bekende Nederlanders vooruitblikken op de halve finale. Daarnaast wordt de uitzending ook zonder commentaar uitgezonden op het YouTube-kanaal van het Songfestival zelf.

Advertentie