Algemeen
13 redenen waarom iedereen naar ‘Melodifestivalen’ zou moeten kijken
Fans van het songfestival zijn in hun nopjes! Zaterdag starten ze in Zweden namelijk met Melodifestivalen, hun groots opgezette voorronde voor het Eurovisiesongfestival. In Zweden is de show nog steeds populairder dan de Europese liedjeswedstrijd zelf. Echt waar! Zou het daarom niet leuk zijn moesten meer en meer tv-kijkers ook beginnen kijken naar die extravagante, maar oh zo leuke, show? Wij somden alvast 13 redenen op waarmee je twijfelaars of non-believers kunt overtuigen. Kan jij nog extra redenen opnoemen?
Eind januari, begin februari. Op Facebook en Twitter duiken meer en meer berichtjes op van moedige muziekliefhebbers die een avondje Melodifestivalen kijken hebben gepland. Met andere woorden: ze gaan lekker languit in de zetel liggen om te kijken naar dé meest entertainende show van Zweden, een land waaruit al zoveel geweldige dingen zijn voort gekomen. Maar heel wat vrienden of familieleden weten vaak niet wat ze lezen in hun Facebook-nieuwsoverzicht of Twitterfeed. ‘Mello-wat’? verschijnt er hier en daar. Poor them! Songfestivalfans van over de hele wereld kijken naar dit Zweedse feestje, dit is de reden waarom iedereen met ze zou moeten meekijken!
1. Alles kan en alles mag
Misschien wel dé belangrijkste reden om naar de show te kijken: niets is te gek, iedereen is welkom (op dieren na dan, waarschijnlijk). Tijdens de uitzending(en) zie je allerlei artiesten en muziekgenres passeren. Die vervelende ballade beu? Wel, de kans is groot dat er nadien een rap- of countryliedje voorbij komt. Of wat dacht je van een Spaans deuntje en een echte Zweedse schlager? En dan hebben we het alleen nog maar over de liedjes gehad. De kledij van de deelnemers, de videowalls, danspasjes en attributen … Een bejaarde ‘indiaan‘? (Foto hieronder, SVT) of de nieuwste tienersensatie? Hier komen ze samen. Als je denkt dat elk land het zeer groots aanpakt op het Eurovisiesongfestival, dan moet je zeker eens kijken hoe de Zweden dat doen. Je zal je (bijna) geen seconde vervelen!
2. Melfest brengt ‘old school entertainment’
The Voice, X-Factor of de Got Talent-reeksen … het ook eventjes helemaal gehad met die eenzijdige zangwedstrijden op televisie waarbij de juryleden alles vol lullen? Wel, tijdens Melodifestivalen voel je je alsof je terug bent gekeerd naar de jaren ’90. Of dat een goed teken is, laten we in het midden. Wat bedoelen we dan net? Wel, tijdens de uitzending is er plaats zat voor grapjes, pauze-acts, leuke clipjes en natuurlijk veel, heel veel, muziek. Alles op z’n tijd, zonder jurycommentaren. Zweedse omroep SVT neemt elk jaar de tijd om een ontspannende tv-show in elkaar te boksen waarbij je je verstand eventjes op nul kunt zetten. Dankzij onderstaande trailer weet je perfect waar we het over hebben:
BIG NEWS FROM SWEDEN ??
This is how the #melfest 2017 stage will be ?? pic.twitter.com/ESiT2CLmFs— Common Eurofan Girl (@CommonESCGirl) January 26, 2017
3. De presentatoren zijn hilarisch
Nog iets wat Melodifestivalen zo speciaal en uniek maakt: de presentatoren, vaak ex-deelnemers (zoals Danny Saucedo, foto hieronder SVT) en comédiennes (Hey, Petra Mede!), dragen de hele show. Tegenwoordig moeten tv-hosts eigenlijk niet veel meer zeggen dan ‘welkom’, ‘goede avond’, ‘tot volgende week’ én vooral ‘SMS om je kandidaat naar de volgende ronde te sturen’. Dat laatste moeten de Melfest-presentatoren natuurlijk ook af en toe eens vermelden, maar om deze Zweedse show te presenteren moet je veel meer kunnen dan lief lachen naar de camera. (Hallo, Ann Lemmens!). Nee, ze moeten grappig zijn, kunnen dansen en acteren en als het kan … moeten ze nog sexy en hot zijn ook! Kijk maar:
4. De ‘Ik ken die artiesten ergens van’-momentjes
Mello, de Zweedse bijnaam voor de show, is zoals gezegd hét meest bekeken televisieprogramma in Zweden. Dat moet dan toch goed zijn? Dat denken heel wat artiesten ook. Daarom dat er bijna elkaar jaar ex-songfestivalkandidaten én relatief bekende koppen deelnemen om dat ze het zo leuk vinden in Zweden. Of wat denk je van die artiesten die al ontelbare keren deelnamen aan Melodifestivalen zonder de show ook te winnen? Dit jaar keren bijvoorbeeld Charlotte ‘Take me to your Heaven‘ Perrelli en Loreen (Ja, die van Euphoria!) terug. Maar wist je dat ook Dr. Alban (hit: It’s My Life), Agnes (foto hieronder SVT en hit: Release Me), Emelia (hit: Big Big World), Katrina Leskanich (Katrina & The Waves), Army Of Lovers (hit: Crucified), Alcazar (hit: o.a. Crying at the Discoteque), producer RedOne (man achter hits van Lady Gaga, One Direction …) en songfestivalwinnares Helena Paparizou (hit: My Number One) allemaal minstens één keer hun kans gewaagd hebben in de songfestivalvoorronde van Zweden? Nog eventjes en ook Zara Larsson is van de partij. Geloof je dat niet? Wel, zelfs de helden van ABBA nam twéé keer deel, bij poging twee wonnen ze met … Waterloo. Het is dus ieder jaar weer uitkijken naar de oude bekenden die weer opduiken. Ken jij nog zo van die bekende namen?
5. De (toch wel) knappe kandidaten!
Niet alle kandidaten kunnen natuurlijk oude bekenden zijn, maar dat is helemaal niet erg. Elk jaar worden er tijdens de show nieuwe talenten geïntroduceerd die nadien ofwel nog een keertje meedoen of meteen de hitlijsten en podia in Zweden bestormen. Als kijker heb je hier ook wel wat aan, want de Zweedse kandidaten zien er vaak om op te eten uit. Dankzij Melfest hebben we bijvoorbeeld ‘models to be’ Måns Zelmerlöw, Eric Saade, Samir & Viktor, Molly Sandén, Robin Bengtsonn, koninginnen Lena Philipsson en Carola, en Wiktoria. Melodifestivalen, een sterling voor het oor én nu dus ook voor het oog.
https://www.instagram.com/p/BPXD_wQAwOi/?taken-by=m0llys
6. ZE HEBBEN ALCAZAR, NOG STEEDS!
Bij het begin van de 00’s leerde een groot stuk van de wereld Zweedse groep Alcazar (foto hieronder, SVT) kennen. Met hun versie van Crying at the Discoteque scoorden ze een gigantische hit en traden overal (en nergens?) op. Het grote succes was van korte duur, maar de groep duikt bijna iedere keer weer met hun hit op in eindejaarslijstjes op de radio of je hoort ze op de plaatselijke foute fuif. We houden dus nog steeds van hun heerlijke beats en dito refreintjes. Wel, goed nieuws voor ons: Alcazar is vaste klant in Melodifestivalen. Het feestje gaat daar dus gewoon verder. Vijf keer al nam de band deel en sommige leden van de groep probeerden het ook al solo in Melfest. De laatste keer, in 2014, verschenen ze uit een grote discobal op het podium. Nog een reden om te kijken dus: een terugkeer naar die gouden tijd van toen. Bedankt, Alcazar!
7. Die échte Zweedse schlagers die je er hoort!
Hier bij ons is het ook aan het veranderen, maar genieten van Vlaamse schlagermuziek blijft toch nog altijd een tikkeltje té fout voor heel wat mensen. Je ‘schlager-gevoelens’ al die jaren moeten onderdrukken? Waar wacht je dan nog op, las een avondje Melodifestivalen in. Bij de Zweden is het genre nog steeds erg populair, je mag gerust stellen dat ze er door de jaren heen pionier in zijn geworden. De Zweedse voorronde voor het Eurovisiesongfestival produceert altijd de laatste nieuwste schlagers. Meteen dé reden om ook met je ouders en grootmoeder naar de show te kijken zonder je te hoeven schamen. Ze zullen Laura Lynn en Christoff zo vergeten zijn! Toch? Sanna Nielsen nam in totaal zeven keer deel aan Mello en zorgde meer dan eens voor een echte Zweedse meestamper. Heerlijk!
Most people sleep at 3am but I listen to Swedish schlager ??? pic.twitter.com/xqe0uXmT1d
— linda? (@Linda_meow) December 31, 2016
HAPPY 50TH BIRTHDAY CAROLA! You will always be the embodiement of perfect swedish schlager <3 <3 pic.twitter.com/NQc7Z79CSJ
— Schlagerpeppen (@schlagerpeppen) September 8, 2016
8. Melodifestivalen zorgt voor pophits die je anders niet zou kennen
Vrienden die zeggen dat de show echt geen meerwaarde heeft – dat zijn natuurlijk geen echte vrienden – hebben het grondig mis. Het programma zorgt zes weken lang voor ontspannende televisieavonden, maar slaagt er ook nog eens in om grote pophits voort te brengen. Groot als in: ze winnen het songfestival of de liedjes scoren op YouTube, Spotify en in de Scandinavische hitlijsten. Zweden doet het al jaren goed op het ESF en van waar is dj Avicii ook weer afkomstig? Juist, ja! Vergeet ook niet dat er zonder de show nooit sprake zou zijn geweest van Euphoria, Heroes, Take Me to Your Heaven én … Waterloo! De liedjes werden daar en nergens anders voor ’t eerst gelanceerd. Ieder jaar zijn er natuurlijk ook liedjes die ontzettend slecht zijn, maar dat is op Tomorrowland of Pukkelpop (Hey, Rihanna!) ook wel eens het geval. Hieronder enkele voorbeelden van perfecte pophits die bestaan dankzij de show:
9. Het is een mini-songfestival
De Zweedse show is de meest populaire Europese voorronde voor het songfestival. Met zes shows en een indrukwekkend podium is ‘mini’ zeker niet het juiste woord om Melodifestivalen te omschrijven. Maar er is natuurlijk maar één Eurovisiesongfestival. Maar als je hunkert naar meer Eurovisie dan komt deze show toch aardig dicht in de buurt. Er is een grote finale, afvallers, spokespersons uit verschillende landen die punten uit delen, diva’s, kitsch, hits, missers … kortom alles wat we ook op het songfestival zelf te zien krijgen. Hoe meer songfestival hoe beter, toch?
10. Spanning alom!
Omdat er dus punten worden uitgedeeld is Melodifestivalen ook een spannende show, zeker in de finale! In de gewone ‘rondes’ gaan er steeds enkele kandidaten meteen door naar de grote finale, anderen moeten eerst langs de tweede kans ronde passeren. Voor de rest valt het doek. Ieder jaar is het nagelbijten. Gaan de favorieten door of sloeg iemand de bal compleet mis? Voor 2017 is het al uitkijken naar de prestatie van Loreen. Als zij meteen uit de race ligt zou dat een grote flop zijn voor haar, na haar succes met Euphoria. In die tweede kans ronde zijn er spannende duels waarbij de artiesten elkaar naar huis zingen. Catfight! In de langgerekte finale krijgen we eerst de punten van Europese jury’s te horen, daarna worden de punten van het publiek bekend gemaakt. Weet je nog dat de punten op het songfestival in 2016 volledig anders werden bepaald? Wel, in Mello deden ze dat al een aantal jaar waardoor de spanning soms bijna niet te houden was. Zoals in 2013 en 2014 bijvoorbeeld. Spanning én ontspanning, in Zweden zijn ze duidelijk van alle markten thuis!
Amazing voting system! Thanks Melodifestivalen. #eurovision
— Will ?? (@squawkbox) May 14, 2016
11. Humor, zoveel humor!
De Zweden weten zelf maar al te goed dat hun favoriete tv-show al vaak vergeleken werd met een enorme foute party waar echt alles is toegestaan, en dat het gebrachte niveau wisselend is. Hoe gaan ze om met die ‘opvallende’ kritiek? Door enorm veel humor in de show te steken. De introductiefilmpjes zijn heerlijk sarcastisch, net als de pauze-acts van de presentatoren. Of wat dacht je van de grappige dialogen tussen de hosts? Ze hebben daar in Zweden zelfs een eigen typetje: Lynda Woodruff. Er mag dus zonder gêne een hele avond lang gelachen worden mét en dóór Melodifestivalen. Wat wil je nog meer? Zelfs dé grote baas van heel ’t spel, Christer Björkman (foto hieronder, YouTube) is te vinden voor een goeie grap!
12. Dat Zweedse taaltje
Als buitenlandse kijker hoef je je niks aan te trekken over het gedoe rond sms’en en stemmen voor je favoriete kandidaat: enkel de Zweden zelf kunnen stemmen. Of je moet er een app bij nemen, maar dat zal moeilijk gaan want … de hosts presenteren de hele show in het Zweeds. Je begrijpt er waarschijnlijk dus toch helemaal niks van. Al heb je misschien in je vriendenkring een overenthousiaste (songfestival)fan zitten die Zweedse les gevolgd heeft … Of we het nu verstaan of niet: het Zweedse taaltje blijft hilarisch om naar te luisteren en na te apen. En om je toch niet helemaal in het ongewisse te laten: als de presentatoren ‘Direkt till final‘ roepen, bedoelen ze dat de kandidaat meteen door stoot naar de belangrijke finale!
Waiting for Gina Dirawi to come out of #EUSummit and say "Vi har ett resultat". #EUCO #melodifestivalen
— Alasdair Rendall (@AllyBallyEuro) February 19, 2016
13. Glitter, glamour én guilty pleasures everywhere!
#Guiltypleasures zijn weer helemaal in, dat bewijzen heel wat posts op Instagram en Twitter. Laat #Melfest nu net één en al guilty pleasure zijn. Dat zou toch een van de doorslaggevende redenen moeten zijn om de hele wereld naar de Zweedse tv-show te laten kijken: het is allemaal ok! Je hoeft je helemaal niet te schamen als er weer eens een theatrale travestiet (After Dark, foto hieronder, SVT) op komt of als de vlammenzee naar beneden daalt en je je enthousiasme moeilijk kunt bedwingen. Go for it! Echte rockers, diva’s, jonge knaapjes, bejaarde mannen … komen er allemaal samen om feest te vieren. De Zweedse songfestivalvoorronde is een ideaal alternatief in een tijd waarin tv-uitzendingen draaien rond Donald Trump, vrijgezellen koppelen en debatteren over al het slechte in de wereld.
Samen ontsnappen aan de dagelijkse rush en druk? Zet je verstand op nul en zap (of stream) naar SVT. En hopelijk is 2017 het jaar waarin je dat mag doen met je lief, vriendenkring of huisgenoten. Zonder dat je dat dus stiekem hoeft te doen.
Melodifestivalen, vanaf 4 februari zes zaterdagen op SVT én op onze site. Wie probeer jij al jaren te overtuigen om samen naar de show te kijken? Laat het ons weten!