DSVS 2016

DSVS 2016

DSVS: Onze experts over het Verenigd Koninkrijk & Zweden

Tot slot volgen vandaag nog de allerlaatste nieuwe recensies van De Stem van Songfestival.be: de liedjes van de Britten en de Zweden.

De afgelopen dagen passeerden de andere landen die al zeker zijn van een plekje in de finale de revue: Duitsland en Frankrijk en Italië en Spanje.

Verenigd Koninkrijk: Joe & Jake – You’re Not Alone

play

Stijn Depoorter: Ik las dat deze twee knapen hun job hebben opgezegd om te kunnen deelnemen aan het Songfestival. Een moedige keuze, zeker als je weet dat het Verenigd Koninkrijk het laatste decennium voornamelijk in de staart van het klassement bengelde. Joe en Jake brengen een eigentijds nummer, in tegenstelling tot de belegen ballades en de campy acts uit het recente verleden. Brexit vermeden.

Fabian Feyaerts: Een popsong tot op het bot, gezongen door niet één maar twee knappe jongens die wel punten scoren zonder maar één noot te hoeven zingen. Het nummer blijft net iets te veel op mijn vel zitten en dringt niet binnen. In dat opzicht vrees ik dat het ook niet zal doordringen bij de grote massa.

Joyce Lemmens: Dit geeft me een One Direction-gevoel! Ik vind het zo jammer dat ze met twee zijn en niet tweestemmig gaan zingen. Dat had het misschien net een beetje extra gegeven… De intro en de break hadden voor mij wat langer mogen duren, want daar pakten ze me wel mee. Leuk duo, maar niet om mee te scoren op het songfestival, volgens mij.

Caren Meynen: Het nummer You’re not Alone is twintig seconden bezig en ik heb al zeker vijf keer gezegd: ik ken dit van ergens! En als ik dat heb, dan haak ik meestal af. De jonge kerels Jack & Joe – wat me ook meteen aan een kledingmerk doet denken – zullen vast veel aanhang hebben bij jonge meisjes en vlotte jongens, maar ik geloof het niet. Ik voel een soort Coldplay-sound maar dan eentje die me ook cold laat. En met deze bedenkingen is het nummer al voorbij nog voor ik het besefte. Nee, ik denk niet dat ik volgend jaar in mei een ticketje naar Londen hoef te boeken.

Zweden: Frans – If I Were Sorry

play

Stijn Depoorter: Het valt op dat er dit jaar erg veel jonge artiesten op het podium staan die nog maar enkele seizoenen het Junior Eurovisiesongfestival ontgroeid zijn. Met deze eenmans One Direction stuurt het gastland een voormalig kindsterretje en dat heeft ons exact dertig jaar geleden geen windeieren gelegd. Sandra Kim schreeuwde uit hoe zeer ze van het leven hield terwijl Frans zijn spijt betuigt. De tijden veranderen, nietwaar?

Fabian Feyaerts: Zweden heeft dit jaar ook van heel wat topsongs gepikt en alles samen gegooid, zoals veel landen dit jaar Zweden al voorgingen. Voor Zweden maak ik een uitzondering en zeg ik: beter goed gepikt dan slecht zelf verzonnen. De artiest zelf heeft een bijzonder leuk stemgeluid en weet me te boeien tot het einde. Als ik deze zomer een barbecue geef zou het me niet vreemd zijn als Frans ergens na het eten voorbij zou komen doorheen de speakers. Nu nog het warme weer, houtskool en een gin-tonic. Dit zal in mijn ogen best wat punten scoren.

Joyce Lemmens: Het eerste wat in me opkomt: Matt Simons – Catch & Release, Deepend Remix! Verrassende intro, dat spreekgezang! Het is zo eens wat anders. Daarna verwachtte ik kennelijk te veel, denk ik? Ik hou wel van het sfeertje dat het nummer met zich mee draagt, maar wat mij betreft nét een beetje te platjes voor het songfestival.

Caren Meynen: Van mij mag Frans de titel van zijn lied meteen veranderen in: I’m sorry for copying Catch & Release by Matt Simons. Met de Deepend Remix van Catch & Release werd Matt Simons meteen een Europese ster. Ik zet Frans even op pauze en surf op YouTube naar Matt Simons’ versie. Ondertussen typ ik verder, maar als Matt uitgezongen is, besef ik dat ik het eigenlijk over Frans moest hebben. Dus nee, Frans, sorry voor mij hoor je dit jaar niet bij de favorieten. Maar alvast bedankt om ervoor te zorgen dat ik op 14 mei tegen mijn moeder ga kunnen zeggen: ‘Da’s gepikt van dit liedje!’, om dan mijn tablet boven te halen en weer de versie van Matt op te leggen, zodat Frans ongehoord blijft in onze woonkamer.

Morgen krijgen jullie opnieuw de kans om ons jullie rangschikking te bezorgen!

Advertentie