België

BELGIE

Het beste Belgische songfestivallied – Van 30 naar 16

De voorbije maanden ging Songfestival.be samen met jou op zoek naar dé ultieme Belgische Songfestivalinzending van de afgelopen 61 jaar. 15 inzendingen zijn overgebleven en nemen het nu tegen elkaar op. Dat wil ook zeggen dat er een heleboel liedjes en artiesten gestrand zijn buiten de top 15. Die verschuivingen zorgden voor pittige discussies op onze Facebookpagina. Welke Songfestivalinzendingen konden jullie niet genoeg bekoren? We publiceren de volledige rankschikking in 3 delen. Achter elk jaartal staat de gemiddelde score die jullie samen gaven.

30. Robert Cogoi met ‘Près de ma rivière’ uit 1964 (5,92)

play

Jammer voor Robert, maar van dit festival zijn geen beelden meer te vinden. Toch nog goed nieuws: zijn lied en vertolking mag de top 30 openen. Hij eindige dus pal in het midden. Op het festival zelf deed hij het niet veel beter …

29. Claude Lombard met ‘Quand tu reviendras’ uit 1968 (5,93)

play

Vier later probeerde België het met deze hoogblonde zangeres. Ze wacht op iemands terugkeer. Op punten moest ze niet te lang wachten, want ze werd toen zevende en ook nu doet de inzending het lang niet slecht in onze stemming.

28. Barbara Dex met ‘Iemand als jij’ uit 1993 (6,27)

play

Lieve Barbara Dex draait nog steeds mee in de Vlaamse showbizz. En dat met een doorbraak die niet over rozen ging. Ze werd allerlaatste en alsof dat nog niet genoeg was, kwam er ook veel commentaar op haar zelfgemaakte jurk. Sinds vorig jaar mogen wij de naar haar genoemde Barbara Dex Award uitreiken.

27. Nicole & Hugo met ‘Baby Baby’ uit 1973 (6,39)

play

Het Songfestival is zo’n beetje de rode draad geweest doorheen de carrière van showbizzkoppel Nicole & Hugo. Ze kregen eindelijk hun kans, maar namen de rode lantaarn mee naar huis. Europa begreep het allemaal niet, maar de vertolkers, het lied én de pakjes kregen toch heel wat punten van jullie.

26. Jacques Zegers met ‘Avanti la vie’ uit 1984 (6,79)

play

Deze zanger liet Nicole & Hugo en Barbara achter zich. Dat mag ook, want hij bracht destijds een succesvolle inzending mee. De man werd vijfde op negentien deelnemers, iets uitzonderlijks voor België.

25. Vanessa Chinitor met ‘Like the Wind ‘uit 1999 (7,01)

play

Is Israël deed België het lang niet slecht. Deze mooie score van 7,01 bewijst dan ook dat we best trots en tevreden zijn over de prestatie van Chinitor. Wist je trouwens dat een frituur openen de grote droom is van de zangeres?

24. Lisa Del Bo met ‘Liefde is een kaartspel’ uit 1996 (7,12)

play

Sommige stemmers zullen Lisa missen in de finaleweek, want ze stond lange tijd in jullie top 15. ‘t Liedje is dan ook een ware klassieker geworden waar fans graag op meezingen. Hoe dan ook, de zangeres moet haar kaartje leggen op plaats 24.

23. Louis Neefs met ‘Ik heb zorgen’ uit 1967 (7,23)

play

Deze te vroeg gestorven zanger nam twee keer deel. En we zien hem terug in de finaleweek. Ik heb zorgen was de minst populaire van de twee, maar scoorde ook behoorlijk.

22. Philippe Lafontaine met ‘Macédomienne’ uit 1990 (7,31)

play

Een paar puntjes tekort voor de top 20, dit lied van Lafontaine. Het is trouwens een ode aan zijn Macedonische vrouw. Scoorde hij er grandioos mee? Nee, dat niet. Maar helemaal onderaan eindigen deed hij ook niet.

21. Tonia met ‘Un peu de poivre, un peu de sel’ uit 1966 (7,36)

play

Dit populaire liedje strandde nét buiten de top 20. Tonia draaide lang mee in de top 15, wat bewijst deze inzending ook een klassieker geworden is. Kan jij het volledig meezingen?

20. Dream Express met ‘A Million in One, Two, Three’ uit 1977 (7,36)* Staat boven 1966 omdat het meer hogere scores kreeg

play

Een meidengroep voor België! Deze inzending kon tijdens onze stemronde op veel enthousiasme rekenen. Toch was het niet genoeg voor de ultieme top 15, maar groepslid Stella Maessen zien we wél nog terug in de finaleweek.

19. Pas de Deux met ‘Rendez-vous’ uit 1983 (7,43)

play

Hier ben je ook weer voor of tegen. Een gewaagde inzending, eentje die zelfs in België zelf niet onbesproken bleef. Want de groep had Bart Kaëll verslagen in de voorronde. Hoge punten voor deze unieke poging. Plaats 19 is de eindhalte.

18. Laura Tesoro met ‘What’s the Pressure’ uit 2016 (7,51)

play

Misschien wel de grootste verrassing uit deze stemming, ook voor onze redactieploeg. Laura Tesoro deed het uitstekend in Stockholm, maar er is altijd kritiek geweest over het toch wel weinig originele liedje. Veel punten voor Laura, minder voor de song. Waardoor onze inzending van 2016 de finaleweek niet gehaald heeft.

17. Roberto Bellarosa met ‘Love Kills’ uit 2013 (7,53)

play

Ook hier hetzelfde verhaal als bij Laura. In Malmö deed Bellarosa zijn uiterste best (met succes!) om ons land te doen scoren, maar zowel de act als het liedje waren te licht volgens velen. Nét geen finaleweek, gelukkig wel een finaleplek in 2013.

16. Ingeborg met ‘Door de wind’ uit 1989 (7,56)

play

Haar opmerkelijke comeback heeft Ingeborg waarschijnlijk veel punten opgeleverd. Toch kreeg ze op einde van de rit iets te veel tegenwind, waardoor een plaatsje bij de beste 15 er niet meer in zat. Uiteindelijk wel een mooie notering voor deze tijdloze song. En zo weten we alvast de eindnotering van 45 Belgische Songfestivalliedjes.

 DEEL 1: Het beste Belgische Songfestivallied – Van 60 naar 46

DEEL 2: Het beste Belgische songfestivallied – Van 45 naar 31