Portugal

PORTUGALVOORRONDES 2018

Tumult in Portugal: topfavoriet trekt zich terug uit voorronde

Diogo Piçarra, die wijd en zijd getipt werd om gastland Portugal te vertegenwoordigen op het Songfestival dit jaar, heeft aangekondigd dat hij afziet van deelname. De beslissing werd beïnvloed door aanhoudende plagiaatclaims.

Afgelopen zondag zond de RTP de tweede en laatste halve finale uit van Festival da Canção. Zoals we brachten op onze website schreef Diogo Piçarra die uitzending vlotjes op zijn naam, door zowel van de vakjury als van de Portugese kijkers de topscore van twaalf punten binnen te rijven. Piçarra was een van de meest klinkende namen in het deelnemersveld van het Portugese liedjesfestijn, met twee albums in de afgelopen drie jaar die de top van de nationale hitlijsten bereikten, en gold daarom als grote favoriet voor de finale van Festival da Canção, nu zondag.

Maar meteen na afloop van de tweede halve finale beschuldigden velen Piçarra van plagiaat. De melodielijn van zijn liedje Canção do Fim zou heel erg lijken op die van een kerkelijk geïnspireerd lied uit 1986, Abre os meus olhos. De geruchten werden steeds hardnekkiger, en verschillende Portugese media, waaronder de RTP zelf, berichtten erover. Oordeel gerust zelf of ook jij grote gelijkenissen hoort tussen beide songs.

play
play

Facebookpost

Gisterenavond bleek dat Piçarra gezwicht lijkt te zijn onder de druk. In een bericht op zijn officiële Facebookpagina liet de zanger weten dat hij de RTP had laten weten af te zien van deelname in de finale nu zondagavond. Hij hekelt het feit dat er zoveel te doen was over zijn deelname en zijn lied, en stelde dat het daarom niet meer om de muziek leek te draaien.

A toda esta família, informo que decidi terminar a minha participação no Festival da Canção.Não existem palavras para…

Geplaatst door Diogo Piçarra op dinsdag 27 februari 2018

In de finale van zondagavond wordt Diogo Piçarra vervangen door zangeres Susana Travassos, die achtste eindigde in de tweede halve finale met A mensageira, maar nu alsnog mag deelnemen. Na de eerste halve finale bleek al dat er een fout was bij het optellen van de publieksstemmen waardoor de punten nog radicaal wijzigden, en werd er ook al een finalist vervangen na de uitzending.

Andere voorbeelden

In Italië was er eerder deze maand veel te doen om de inzending van Ermal Meta en Fabrizio Moro, die niet alleen verdacht veel zou lijken op een lied dat in 2016 al deelnam aan Sanremo, maar ook een gemeenschappelijke tekstschrijver had. Ondanks de kritiek en de aanklachten won het duo de editie van dit jaar, en reist het naar Lissabon af om op 12 mei de Italiaanse driekleur te verdedigen. Eerder berichtten we ook al dat Alekseev, die voor Wit-Rusland naar Portugal mag, beschuldigd werd van zelfplagiaat, omdat hij zijn song Forever in mei vorig jaar al in een andere versie opgevoerd zou hebben.