Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023

Dit zijn kanshebbers finale Songfestival 2023

Vanavond gaat na maanden wachten en speculeren eindelijk de grote finale van het Eurovisiesongfestival in Liverpool door. Er is al veel gezegd en geschreven, over sommige artiesten meer dan over andere. Voordat we vanavond het resultaat kennen, speculeren we nog een laatste keer over wie de kanshebbers zijn om dit jaar de winst binnen te halen. Zesentwintig landen strijden om hetzelfde been, uiteindelijk gaat één ermee heen.

De bookmakers lijken heilig overtuigd van een zevende Zweedse overwinning. Uiteraard kunnen we niet anders dan Loreen in dit artikel opnemen. Sommigen zijn wild van haar lied Tattoo, anderen vinden er dan weer niks aan en het wordt ook een doorslagje genoemd van haar eerste winnende lied Euphoria. Tijdens haar act begint Loreen liggend op de grond, met zoals in 2012 blote voeten. Beetje bij beetje duwt ze het platform omhoog tot ze volledig bevrijd lijkt. ‘Ik geef niet om de pijn, ik wandel door vuur en regen, al waar ik om geef, ben jij’, zingt ze in het Engels met beangstigend lange nagels.

Finland

Dan is er ook nog haar grote concurrent uit Finland, Käärijä, de enige die Zweden van een zevende overwinning lijkt te kunnen houden. Hij lijkt zo weggelopen uit reclame voor de Michelinbanden. De manier waarop hij kijkt tijdens zijn optreden, beangstigt ons nog meer dan de lange nagels van Loreen. Cha Cha Cha zingt hij, waarbij wij telkens even aan Raymond van het Groenewoud moeten denken. Al is dat bij Käärijä met een veel zwaardere beat dan het gelijknamige lichtvoetige lied van Raymond.

Oekraïne

Oekraïne lijkt de vloek te kunnen doorbreken van het winnende land dat het jaar erna slecht scoort. TVORCHI, gekozen tijdens een voorronde in een bunker, zal vermoedelijk opnieuw op wat sympathiestemmen kunnen rekenen, Oekraïne is zoals iedereen weet nog altijd in oorlog. Samen met degenen die op Heart of Steel stemmen omdat ze het lied goed vinden, is dat volgens de bookmakers genoeg voor een plaats in de top tien. Het elektronisch muziekduo waarschuwt in het lied voor het gevaar van nucleaire oorlogvoering. Het duo zegt te verwijzen naar het doel waarvoor het Songfestival opgericht is, namelijk vrede brengen in Europa.

Frankrijk

La Zarra zingt voor Frankrijk dit jaar en volgens de bookmakers maakt ze grote kans om haar land opnieuw in de top tien te brengen, na het slechte resultaat van vorig jaar. La Zarra staat op het podium op een voetstuk en draagt een getailleerde jurk die is gemaakt van zwarte en rode glitters. Nog meer glinsterende stof is er rondom, wat later blijkt, een cilinder die het vijf meter hoge voetstuk in stand houdt.

Italië

Een artikel over de kanshebbers in de finale zonder Italië zou ons onze geloofwaardigheid doen verliezen. Het land heeft een abonnement op de top tien op het Songfestival. Dit jaar zien we opnieuw Marco Mengoni terug, die voor de tweede keer het Festival van Sanremo won. Marco verschijnt in een zwarte leren broek en een zilveren mouwloos T-shirt. Op de LED-muur zijn donkere wolken en een maan te zien.

Spanje

Spanje lijkt klaar voor nog eens een goed resultaat op het festival. Blanca Paloma won de voorronde van haar land met Eaea. Bij Spanje zien we een soortgelijke staging als tijdens de Spaanse preselectie in januari: het rode halfronde object met franjes in het midden van een podium. Hierin staat Blanca Paloma met haar vijf dansers. In de verlichting zien we de kleuren zwart, rood en wit en daarnaast zien we rook op het podium.

Duitsland

Onze oosterburen lijken eerder kanshebber te zijn om onderaan het klassement te eindigen. Samen met het Verenigd Koninkrijk, dat de laatste plaats toegedicht wordt door de bookmakers, lijken ze de traditie van de Big 5 om een slecht resultaat neer te zetten, verder te zetten. Het is echter om de act dat we je Duitsland niet willen onthouden. Blood and Glitter zingt Lord of the Lost, een metalgroep. De zanger staat op het podium, de bandleden staan op een steiger in een driehoeksformatie. Verder zien we rode en zwarte LED-verlichting. Het optreden bevat een lichtshow en veel vuurwerk en rook.

Lees hier, hier en hier over de repetities. Hieronder kun je repetitiebeelden van de rechtstreeks geplaatste acts uit de finale bekijken.

play

Meer info over alle kandidaten van dit jaar kun je in onze kandidatenfiches hieronder lezen.

candidateflag

Australie

candidateflag

Croatie

candidateflag

Estonie

candidateflag

Géorgie

candidateflag

Islande

candidateflag

Pologne

candidateflag

République tchèque

candidateflag

Suède