Turin 2022

TURIN 2022

Deze landen maken meeste kans om Songfestival 2022 te winnen

Aan de vooravond van de finale van het 66e Songfestival laat onze hoofdredacteur Jonathan zijn licht schijnen over het finaleveld. Welke landen zijn de grootste kanshebbers voor de titel? Volgens hem wordt het één van onderstaande zes, vermeld op startvolgorde in de finale.

Italië: Mahmood & Blanco – Brividi

Brividi deed me aanvankelijk weinig, maar later pas zag ik het potentieel van het lied in. Mahmood en Blanco zijn rasartiesten die ongetwijfeld een van de beste optredens van de avond zullen geven. Daarvoor zullen ze vast en zeker beloond worden, en wie weet hebben we voor het eerst sinds 1993 nog eens eenzelfde land dat twee jaar na mekaar zegeviert. Of we een tweede opeenvolgende Italiaanse organisatie willen? Dat is andere koek.

play

Oekraïne: Kalush Orchestra – Stefania

Dé absolute topfavoriet mag natuurlijk niet ontbreken. Op het moment van schrijven heeft onderstaande video van amper drie dagen oud al ruim drie miljoen views op YouTube – een duidelijk teken aan de wand. De Europese hitlijsten zal het niet in lichterlaaie zetten, en ik ben nog niet helemaal zeker of ook de jury’s massaal in katzwijm zullen vallen van het Oekraïense gezelschap. Maar dat dit de televoting op z’n conto schrijft, lijkt me zo goed als een gedane zaak.

play

Griekenland: Amanda Georgiadi Tenfjord – Die Together

De Noors-Griekse Amanda blies me omver met haar ijzersterk optreden in de halve finale. Dat ze daarmee de jurystemming op dinsdagavond won, lijkt me zeer waarschijnlijk. Dat kunstje op zaterdag overdoen, is zomaar een mogelijkheid. De laatste minuut van het lied is zowat mijn favoriete minuut van alle songs van dit jaar, met een modulatie om duimen en vingers van af te likken. Na een rist mindere jaren lijken de Grieken sinds vorig jaar opnieuw hun mojo gevonden te hebben.

play

Zweden: Cornelia Jakobs – Hold Me Closer

Cornelia Jakobs doet niet veel meer dan we maanden geleden al zagen in de Zweedse preselectie Melodifestivalen, maar bewijst daarmee eens te meer dat less ook more kan zijn. Hold Me Closer is een dijk van een song die op een tegelijk ingestudeerde en nonchalante manier wordt gebracht. Sowieso een grote kanshebber voor de titel.

play

Verenigd Koninkrijk: Sam Ryder – Space Man (foto)

Toegegeven, ik word persoonlijk nog steeds zelf niet warm of koud van onze TikTok-held. Maar toegegeven, the hype is real en er lijkt zeker een markt te zijn voor de Britse inzending (lang geleden dat we dat nog eens konden zeggen!). Winnen de Britten voor het eerst sinds een kwarteeuw opnieuw het Songfestival? Als het van de wedkantoren afhangt, zou dat zomaar eens kunnen.

play

Polen: Ochman – River

Met de rondvliegende ‘dementors’ en andere visuele gimmicks was het optreden van Polen misschien een klein beetje too much – maar toch blijven zowel Ochman als zijn lied River staan als een huis. Dat in combinatie met wellicht weer enkele diasporapuntjes, onder meer vanuit België, kan misschien volstaan voor een eerste Poolse zege.

play

Maken geen kans op de overwinning, maar zijn mogelijk wel outsiders voor een hogere plek in het klassement: Subwoolfer uit Noorwegen, Chanel uit Spanje, Sheldon Riley uit Australië, Zdob si Zdub uit Moldavië en Konstrakta uit Servië. België en Nederland zullen wellicht geen aanspraak maken op een topnotering.

Alles over de deelnemers van het Songfestival 2022 vind je terug in onze kandidatenfiches:

candidateflag

Arménie

candidateflag

Chypre

candidateflag

Danemark

candidateflag

Espagne

candidateflag

Estonie

candidateflag

Macédoine du Nord

candidateflag

Monténégro

candidateflag

Pays-Bas

candidateflag

Pologne

candidateflag

République tchèque

candidateflag

Roumanie

candidateflag

Royaume-Uni

candidateflag

Saint-Marin

candidateflag

Slovénie