Junior 2017

JUNIOR 2017EBU

Online televoting tijdens Junior Eurovisiesongfestival 2017

De stemming van het Junior Eurovisiesongfestival ondergaat opnieuw een grote wijziging. Vanaf dit jaar kan er door de kijkers online worden gestemd op hun favorieten. Dat kan trouwens niet enkel, maar ook al vóór de liveshow.

Op zondag 26 november vindt de vijftiende editie van het kindergebeuren plaats in het Olympic Palace in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Eerst was het Sports Palace aangewezen, maar de locatie werd nog verplaatst. De EBU maakte vandaag de deelnemerslijst bekend. In totaal staan zestien landen aan de startblokken. Op alfabetische volgorde gaat het om Albanië, Armenië, Australië, Cyprus, gastland Georgië, Ierland, Italië, (VJR) Macedonië, Malta, Nederland, Oekraïne, Polen, Portugal, Rusland, Servië en Wit-Rusland. Portugal, dat dit jaar nog het gewone songfestival won, keert terug naar het JESF na een afwezigheid van exact tien jaar. Israël en Bulgarije, in 2015 nog gastland, sturen dit jaar hun kat.

In Armenië, Malta en Rusland zijn de jonge deelnemers al geselecteerd. Bij onze noorderburen keert de voorronde op televisie terug, nadat vorig jaar alles online was afgewerkt. Op 2, 9 en 16 septembers worden drie liveshows uitgezonden op Z@PP, de Nederlandse Ketnet, waaruit de Nederlandse Juniorkandidaat zal voortvloeien.

Het internet

Vorig jaar werd het stemsysteem in het Junior Eurovisiesongfestival al volledig overhoop gegooid: televoting werd afgeschaft, en de volledige uitslag kwam van vakjury’s en kinderjury’s per land en drie experts die elk ook nog apart punten toekenden aan hun top tien. Dit jaar lijkt dat systeem alweer grotendeels op de schop te gaan. De exacte details worden later pas bekendgemaakt, maar nu al is geweten dat de televoting terugkeert, maar dan wel via het internet.

Op vrijdag 24 november, twee dagen voor de finale, wordt de onlinestemming al geopend. Iedereen die wil stemmen moet een montage van alle songs bekijken alvorens een stem te kunnen uitbrengen. Ze kunnen desgewenst ook clips van een minuut van de repetities bekijken. De stemming wordt afgesloten op zondag 26 november om 15.59 uur, exact één minuut voor de start van de uitzending vanuit Tbilisi. Na het laatste live optreden wordt de stemming weer geopend gedurende een kwartier. Het eindresultaat van het publiek zal een combinatie zijn van de stemming voor de show (50%) en die tijdens de show (50%).

Het is nog niet bekend hoe er gestemd kan worden (een stem per persoon, zelf punten geven, …) en hoe de stemmen opgeteld en verdeeld zullen worden. Het is ook onduidelijk wat er gebeurt met de vak- en kinderjury’s en de experts van vorig jaar. De EBU belooft daarover meer details in de komende dagen. “Het nieuwe stemsysteem is een spannende nieuwe toevoeging die miljoenen kijkers toestaat om weer deel te nemen aan de show”, klinkt het alvast bij Executive Supervisor Jon Ola Sand.

Zandbak

Meteen rijst de vraag of de EBU erover nadenkt om, eens succesvol, een vergelijkbaar systeem ook in te voeren in het grote Eurovisiesongfestival. Tijdens de editie van 2014 (foto) werd een eerdere poging om in het JESF een onlinestemming in te voeren ondernomen, waarbij de winnaar een aparte trofee kreeg en die uitslag niet meetelde tijdens de liveshow. Dat flopte genadeloos: de servers konden de toevloed aan stemmers niet aan, en het systeem crashte. Er was geen stemming, geen winnaar en geen trofee.

Het JESF werd weliswaar eerder al gebruikt als ‘zandbak’ om nieuwigheden te testen op kleinere schaal, zo schreven we al in een analyse over het voortbestaan het jeugdevenement: Onder meer het openen van de telefoonlijnen nog voor het eerste liedje begonnen was of het invoeren van de 50/50-stemming tussen publiek en jury werd eerst uitgetest in het Junior-evenement. Behalve dat is het ook een belangrijke speeltuin voor omroepen die hun eerste ervaring krijgen met het organiseren van evenementen die in meerdere landen tegelijk worden uitgezonden. Omroepen uit landen als Cyprus, Armenië, Bulgarije en Malta hebben nog nooit een echt songfestival georganiseerd, maar konden al wel ‘proefdraaien’ door het kleinschaligere JESF voor hun rekening te nemen.

Wat denk jij? Kan stemmen via het internet ook worden ingevoerd op het Eurovisiesongfestival? Of is dat toch een brug te ver?

Advertentie