Opinie
‘Waarom geen Nederlands of Frans Songfestivallied voor België?’
Volgend jaar horen we weer Nederlands op het Eurovisiesongfestival. Het selectiecomité van AVROTROS toont durf door zangeres S10 met een lied in de eigen taal naar Turijn te sturen. Het is alweer elf jaar geleden dat Sieneke de tot nu toe laatste Nederlandstalige inzending bracht. De omroepen in België keerden de landstalen al langer de rug toe op het Songfestival. Le grand soir uit 2005 en Liefde is een kaartspel uit jawel 1996 waren de laatste Belgische inzendingen in het Frans of Nederlands. Als onze redacteur Jasper Van Biesen mag kiezen, zingt Jérémie Makiese volgend jaar toch weer in een van onze landstalen. ‘De tijd en het Songfestival zijn er klaar voor’, schrijft hij in dit opiniestuk.
Ik wou en zou je krijgen, je aan mijn degen rijgen. Komt het door de licht dubbelzinnige songtekst van Lisa del Bo dat we als Belgenland na 1996 geen enkel Nederlandstalig lied meer ingestuurd hebben? Nee, het komt waarschijnlijk door het teleurstellende eindresultaat van onze hartenvrouw. Al bewees Nederland twee jaar later dat het wél kon: scoren in ons grappig taaltje. Edsilia Rombley werd in 1998 fraai vierde met Hemel en aarde, maar de Franstalige Belgische inzending Dis oui werd ook gesmaakt. Belangrijk detail: toen was zingen in de landstaal echter nog verplicht. De Walen hielden langer vast aan het Frans. Tot er twee afstraffingen volgden in 2000 en 2005. Terecht als je het mij vraagt.
Niets te verliezen
De jaren nadien kregen we nog een Franse liedjestitel voorgeschoteld, hier en daar een krullende ‘r’ en Waalse accenten die we liever nooit gehoord hadden. Voor het overige werd Engels de taal van België op het Songfestival. In onze preselecties dook af en toe nog een lied in de eigen taal op. Denk aan het pareltje Als ik je morgen ergens tegenkom van Els De Schepper. Zelfs Betty sprak in 2004 en 2008 plots een mondje Frans. Mijn persoonlijke favorieten werden altijd in het Engels gezongen. Ik vond dat evident. Nu denk ik daar stilaan anders over.
Ik kan nu een hele analyse neerschrijven over welke Songfestivalliedjes in de eigen taal gescoord hebben en dewelke niet. Verschillende landen hebben bewezen dat zowel juryleden als het publiek liedjes in pakweg het Portugees, Servisch, Hebreeuws en Albanees appreciëren. Zij die met punten mochten strooien tijdens de meest recente editie van onze favoriete liedjeswedstrijd, lieten de taal van Shakespeare zelfs links liggen. Een Italiaans lied won (en hoe!), met Franse nummers op de andere ereplaatsen. Verder in de top tien zelfs inzendingen in het Oekraïens en Russisch. In het Engels zingen hoeft niet meer de standaard te zijn. Wat hebben we te verliezen?
Kaas en Delfts Blauw
VRT en RTBF kunnen namelijk niet aantonen dat Engels dé succesformule is voor België. Elke topscore gaat gepaard met evenveel jammerlijke flops. Net als Nederland wil ons land eigenheid brengen op het grootste podium ter wereld. De Nederlandse delegatie doet dat door kersverse kandidate S10 eigen aan zichzelf te laten blijven. Ze zingt in het Nederlands, dat is nu niet anders. Best een logische keuze als je ziet hoe Nederlandstalige pop boomt. Je wil als land uitpakken waar je goed in bent. En da’s meer dan ons kaas laten proeven en Delfts Blauw verkopen. Artiesten als Suzan & Freek, Snelle en Jaap Reesema zijn Nederlandse goudhaantjes die ook Nederlandstalig België stilaan veroveren.
Angèle en Camille
Ondertussen staat onze Ultratop 50 vol met liedjes in de eigen taal. Op 8 december 2021 staan maar liefst tien Belgische artiesten met een Nederlands of Frans lied in de lijst met de best verkochte, meest gedownloade, gestreamde en meest gespeelde nummers. Onder andere Angèle, Metejoor en Camille veroverden een plekje. ‘Stuur zulke artiesten naar het Songfestival’, hoor je weleens. Wel, dan laat je Angèle in het Frans zingen en Camille in vlekkeloos Nederlands. Want dat brengen deze artiesten, hiermee scoren ze. Jawel, wij kunnen op het Songfestival scoren met een eigenzinnig maar popgevoelig lied in een van onze landstalen.
Wat zingt Jérémie?
Dat brengt mij bij onze vertegenwoordiger van 2022. Jérémie Makiese zingt voor ons land in Turijn. Hij heeft nog geen enkele single uitgebracht. De zingende voetballer kan dus nog alle kanten uit. Laat hem zelf de keuze maken: wil hij in het Frans zingen? Et alors? In The Voice Belgique heeft hij al bewezen wat hij op dat vlak in zijn mars heeft. Hopelijk doet hij dat kunstje volgend jaar nog eens over. En anders kijk ik naar 2023 om op de grand soir een Nederlands lied te horen als Belgische inzending. Voor winnaars zoals wij.
Jérémie in het Frans:
Dit is een persoonlijke opinie op naam van de auteur. Heb je zelf een prikkelende opinie over het Songfestival? Laat ze ons weten via [email protected].