Weg met de ‘PED’! (5): de puntentelling & 60 jaar songfestival
Misschien ben je na het afgelopen songfestival, en de gedachte dat we weer een vollédig jaar moeten wachten op de volgende editie, ook geteisterd door de zogenaamde Post Eurovision Depression, of PED. Om daar iets aan te doen strikten we de Nederlander Dave Boomkens om ons deze week te gidsen doorheen Het Grote Songfestivalboek, dat hij als co-auteur schreef en vorig jaar uitgaf. Vind je de info en weetjes leuk? Dan hebben we goed nieuws, want dit weekend verloten we twee exemplaren van het boek op onze Facebookpagina. Vandaag deel vijf van vijf.
De zinderende puntentelling
In 1969 was er gedoe tussen Nederland en België aangaande puntentelling. Terwijl Spanje drie punten kreeg toegestopt van de Belgen, beloonden ze de Brabantse Lenny Kuhr met slechts één karig puntje. Mede daardoor is 1969 de geschiedenis ingegaan als het jaar met vier winnaars. ‘Louis Neefs, de Belgische deelnemer in dat jaar, en ik gingen heel goed met elkaar om. Wij spraken gewoon met elkaar. Maar al die mensen eromheen… De arrangeur, de producers, mensen van de platenmaatschappij die waren als de dood dat ik zou winnen. Zij dachten namelijk dat Louis zou winnen. Uit zorg voor hem zouden ze mij een mager puntje hebben gegeven,’ blikt de Nederlandse deelneemster Lenny Kuhr terug.
Uit het overzicht van zestig jaar songfestival
- Voor een belangrijk deel heeft Nederland de tweede Eurovisiezege uit 1959 te danken aan Italië. Dat land, dat als negende van in totaal elf landen zijn punten moest geven, zette het scorebord op zijn kop. Nadat acht van de elf landen hun punten hadden gegeven, stond Nederland op een gedeelde vierde plek met 10 punten. Het Verenigd Koninkrijk leidde met 14 punten. Niets leek een Britse overwinning in de weg te staan. Maar Italië gaf maar liefst 7 punten aan Nederland, naar verluidt omdat Italië een ‘ander land’ de zege niet gunde…
- Ondanks dat Nederland in 2002 niet mee mocht doen, speelde het zich nog wel even in de kijker door zich aan te bieden als gastland. Het leek er in eerste instantie op dat de Estlandse omroep de financiering niet rond kreeg. Uiteindelijk bleek de toegestoken hand van Nederland niet nodig. De Estlandse regering vond het zo belangrijk om de grootste muziekwedstrijd ter wereld een keer binnen de landsgrenzen te hebben, dat ze de hele financiering voor haar rekening nam. Hulptroepen om de productie op poten te zetten, werden ingevlogen uit Zweden en Finland.
Vanaf morgen kun je op onze Facebookpagina een exemplaar winnen van Het Grote Songfestivalboek!