Rotterdam 2021
Liveblog – Rotterdam Live – Repetitiedag #2 (Zondag 9 mei)
Welkom bij ons liveblog over de repetities voor het Eurovisiesongfestival 2021. Songfestival.be is ook dit jaar weer op de eerste rij om je zo snel en kwalitatief mogelijk alle nieuwtjes te brengen over het reilen en zeilen op het Songfestivalpodium in de Ahoy in Rotterdam. Vandaag repeteren de landen van de tweede helft van de eerste halve finale, voor de eerste keer.
Cyprus
De tweede repetitiedag wordt geopend door de Cypriotische Elena Tsagrinou met haar nummer El Diablo. De zangeres begint liggend op de grond. Als ze daarna rechtstaat, wordt ze bijgestaan door vier danseressen. Tijdens de eerste ronde viel daarna meteen haar in-ear uit, dus werd de repetitie opnieuw begonnen. De act zit al erg goed in elkaar. Elena danst veel mee. Zang technisch zit het al prima, al is het nog maar een eerste repetitie en geeft de zangeres zich nog niet volledig. Er worden veel rode en witte lichteffecten gebruikt. Ook wordt op sommige momenten een spiegeleffect gebruikt op de achtergrond. De jurk die ze draagt is dezelfde als in de videoclip. Tijdens de tweede doorloop in het perscentrum haalt ze haar noten makkelijk. Tegen het einde doet het optreden denken aan de act van Eleni Foureira in 2018.
Noorwegen
TIX mag vandaag als tweede het podium betreden. Hij draagt hetzelfde als tijdens de nationale finale in Noorwegen, maar deze keer draagt hij onder zijn bontjas een volledig glitterkostuum. De act lijkt verder ook veel op wat we al eerder zagen. Ook de kettingen zijn in de act gebleven. De achtergrondzangers zien er net wat duivelser uit dan we eerder zagen, zo hebben ze nu ook grote hoorns op hun hoofd. De aankleding en act leiden eigenlijk heel erg af van het nummer, wat het jammer maakt. De zanger wordt heel erg ondersteund door achtergrondzangers. Zijn stem is nog niet echt overtuigend. Het lijkt zelfs alsof zijn eigen stem meeloopt. Ook tijdens de tweede doorloop klinkt TIX nog niet echt overtuigend. De camerastandpunten en licht zien er al redelijk goed uit, buiten wat vreemde shots die nog aangepast zouden kunnen worden. Alleen het hoofdpodium wordt gebruikt bij de Noorse inzending.
Kroatië
Albina start alleen op het podium gehuld in paars licht met een bedenkelijke outfit. Het doet veel denken aan een slechte dragshow. Het is een soort bodysuit met zilvere onderdelen, waardoor het toch nog lijkt alsof ze iets aan heeft. Daarna wordt ze vergezeld door vier dansers. Op een gegeven moment wordt een effect gebruikt waardoor Albina wordt vervijfvoudigd, een beetje naar het idee van Iveta Mukuchyan in 2016, dit maakt het wel interessant om naar te kijken. Ze maakt gebruik van meerdere podia in de zaal, ook wordt er gebruik gemaakt van het half doorzichtige scherm. De stem van de zangeres heeft nog wat verbetering nodig, live klinkt ze nog niet zoals het zou moeten. De uithalen zijn zelfs erg vals te noemen. De achtergronden die op de ledschermen worden getoond zijn dezelfde als in de nationale finale, met hier en daar een aanpassing. Sommige camerastandpunten van het optreden zijn nu nog wat rommelig, maar het is ook nog maar een eerste repetitie.
België
Hooverphonic is vandaag als vierde aan de beurt voor hun eerste repetitie in Rotterdam. Het optreden begint in de stijl zoals we het van ze gewend zijn. Geike staat het hele optreden tussen Alex, Raymond, de drummer en achtergrondzangeres Monique, waar de camera op momenten omheen draait. De vier zitten en staan in een vierkant om haar heen op verhogingen. Het geeft op dat moment een beetje hetzelfde gevoel als The Common Linnets in 2014. Niet gek, ze gebruiken dezelfde stagedirector, Hans Pannecoucke. De zang is goed, maar je merkt dat Geike nog niet doorzingt, wat natuurlijk logisch is bij een eerste repetitie. De achtergrond is donker en laat het gezicht van Geike zien. De camerastandpunten zien er al goed uit. De momenten waarop Monique achter Geike in beeld komt, geven de zang nog meer kracht. Geike draagt een zwarte korte glitterige jurk met een open rug en lange zwarte laarzen. De jurk is bezet met Swarovskistenen die gebaseerd zijn op die ogen van Geike. De bandleden dragen nette, maar wat simpelere kleding, waarschijnlijk om de zangeres nog er beter uit te laten komen. De belichting is simpel, maar dat geeft het juist meer kracht.
Israël
Eden begint haar opreden in het donker met een ronddraaiende camera om haar heen. Ze wordt vergezeld door vijf dansers. Die eigenlijk best wel afleiden. Ze draagt een wit jurkje met zwarte en zilvere accenten. Als haar jurk uit gaat lijkt het alsof haar vlechten doorlopen over haar lichaam en zo een kledingstuk vormen, wat het precies is weten we niet, maar het is in ieder geval een (nóg) niet bestaand kledingstuk. In het perscentrum was iedereen duidelijk enthousiast over haar reveal. De zang klinkt redelijk goed tijdens de eerste doorloop, maar hier en daar kan het nog wat beter. De camerastandpunten zijn goed gekozen en de act zit al goed in elkaar. De lichteffecten en achtergronden zijn veel roze en blauw, een beetje zoals bij Kroatië, maar dan meer geometrisch. Ook Eden maakt gebruik van het hoofdpodium en het podium vooraan in de zaal die met een runway verbonden zijn. Naar het einde toe krijgt ze nog een hoofdtooi op die ook gemaakt is van haar. Aan het einde is ze dus vooral gehuld in haar eigen vlechten. De outfit lijkt gewaagd, maar uiteindelijk zie je geen dingen die je niet zou mogen zien. De hoge noot aan het einde is ook nog niet helemaal wat het zou moeten zijn, maar waarschijnlijk zingt Eden nog niet helemaal door.
Roemenië
De act van Roemenië lijkt qua stijl heel erg op de videoclip. In het begin staat ze alleen tussen de rook. Roxen heeft vijf dansers bij haar op het podium. Ze maakt niet alleen gebruik van het hoofdpodium, maar ook van de runway en podium vooraan. De zang is echt alles behalve goed tijdens de eerste doorloop. Ook lijkt het alsof ze net op een luie zondag van de zetel is gekomen en zo het podium op is gestapt. De styling is misschien iets té casual. De samenhang in het geheel is ver te zoeken. Het overzetten van het verhaal uit de videoclip naar het podium in Rotterdam is niet gelukt. Het is natuurlijk nog maar een eerste repetitie, dus verandert er hopelijk nog een hele hoop voor Roemenië. Roxen zelf lijkt ook nog niet helemaal tevreden met hoe het een eerste keer werd gebracht. De tweede doorloop klonk nog niet veel beter en waarschijnlijk helpt het niet dat de zangeres ondertussen ook nog stukken meedanst. We zouden er graag iets goed over zeggen, maar helaas is er niet veel meer van te maken.
Azerbeidzjan
De zevende repetitie vandaag is die van Azerbeidzjan. Efendi staat met vier danseressen op het podium. Ze draagt een zwart cocktailjurkje, met veel blote stukken. Het lijkt ook een beetje alsof ze in gevecht is geweest met een kerstslinger, maar uiteindelijk het gevecht heeft verloren. In het begin wordt een grote gele bol achter haar op het scherm getoond, waaruit een slang komt. Vocaal klinkt het nummer niet echt energiek. Efendi danst zelf ook stukken mee, maar dit ziet er niet strak uit en komt ook haar zang zeker niet ten goede. Het hele lied hoor je een stem meelopen. Het nummer op zich is heel erg opzwepend, maar door de act valt alles een beetje plat. Ook worden te veel kleurstellingen gebruikt tijdens het optreden, van turquoise en roze tot goud. Dit maakt het een beetje rommelig, vooral naar het einde toe. De camerastandpunten zijn vaak van veraf, waardoor het wat onpersoonlijk oogt. Je zou verwachten dat het optreden met een knaller eindigt, maar helaas is het tegendeel waar.
Oekraïne
De act begint met een close-up van de zangeres, die overigens het hele optreden met dezelfde ijzige indringende blik in de camera kijkt. Ze staat samen met de andere bandleden op een verhoogd platform dat aangekleed is met witte bomen. De groep heeft twee dansers bij die tijdens de hele act met een ringlicht dansen, de meerwaarde hiervan ontbreekt. Natuurlijk is ook de meneer met zijn Sopilka (traditionele Oekraïense fluit) weer van de partij. Kateryna, de zangeres, draagt een outfit die heel erg doet denken aan het verenkostuum van Dana International. Bij haar is het overigens met lange groene haren. Het heeft ook veel weg van Pino uit Sesamstraat. De act en camerastandpunten zijn nu al on point, het kan alleen maar beter worden. De groep blijft de hele tijd op het platform staan, behalve de dansers die af en toe over het hoofdpodium dansen. De beelden op de schermen zijn goed uitgewerkt en zorgen voor de sfeer die er hoort te zijn. Ook het half doorzichtige scherm wordt gebruikt, maar blijft wel hoog in de zaal. De zang is vandaag al het beste wat we tot nu toe gehoord hebben. De laatste noot haalt ze met gemak. Ook in het perscentrum wordt de inzending goed ontvangen. Het applaus was voor geen enkele inzending zo groot.
Malta
Ook Destiny begint alleen in beeld en wordt later vergezeld door vier danseressen. Het is niet duidelijk of het de bedoeling is dat ze weinig wordt belicht, maar dit voelt vreemd. Ze draagt een vrij korte roze jurk met franjes en lange roze laarzen, waarvan er één afzakt. De danseressen dragen ook roze, waardoor Destiny er zelf minder uitspringt. De act doet heel erg aan Beyoncé denken door de danspasjes. Helaas komt de handchoreografie niet helemaal mooi in beeld als Destiny dit zelf doet. Er wordt veel gewerkt met roze en geel licht. Aan het begin komt de act niet helemaal over, naar het einde toe verbetert dit gelukkig. De camerastandpunten doen soms denken aan de Maltese en Zwitserse act uit 2019. Over het algemeen was de verwachting hoger. De tweede doorloop ziet er al stukken beter uit. Alles wat op het podium gebeurt, komt nu beter in beeld. Het heeft stukken meer power deze keer. Over de zang valt niets te klagen, deze is zeker beter dan het overgrote deel van de deelnemers, maar voorlopig is het totaalplaatje nog geen winnaar. Nog wat werk aan de winkel voor Malta.
Hooverphonic is onze Songfestivalkandidaat van 2021. Ontdek dankzij alle verhalen in ons boek ’65 jaar België op het Songfestival’ hoe het de andere deelnemers is vergaan. Koop het via deze link.